Bakan Şimşek: Borsadan Çıkış Çok Sınırlı - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Şimşek: Borsadan Çıkış Çok Sınırlı

Bakan Şimşek: Borsadan Çıkış Çok Sınırlı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansımalarını değerlendirdi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansımalarını değerlendirdi.

12.06.2013 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansımalarını değerlendirdi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gezi Parkı olaylarının ekonomiye yansımalarını değerlendirdi. Şimşek, "Dezenformasyon etkisi piyasalar üzerinde, küresel doğrudan yatırımlar açısından, turizm açısından etkileri tabi ki olur. Piyasadaki hareketlerde aslında kısmen Gezi Parkı olaylarıyla ilgili. Genelde dış piyasalarla etkili. Gelişmekten olan ülkelerden çıkış aslında geçen haftalarda başlamıştı. Geçen haftanın tümünü değerlendirmek gerekirse borsadan çıkış çok sınırlı" dedi.

Bakan Şimşek, CNBC-e ve NTV ortak yayınında konuştu. Son dönemde yaşanan olayların Türkiye'ye yönelik algı sorunu yaratıp yaratmadığıyla ilgili olarak Bakan Şimşek, "Son dönemde çok ciddi bir dezenformasyon var. Bu da Türkiye algısını ister istemez etkiliyor. Son olaylar çok küçük ölçekli olmasına rağmen Batı'da yansıması çok büyük ölçekli oldu. Batı bunu satmaya çalıştı. Ülkede üretim devam ediyor. Dün zaten rakamlar ortaya koydu. Türkiye yüzde 3 büyüyor. Avrupa'da ekonomiler daralıyor. Sanayi üretimi Nisan'da çok güçlü geldi. Üretim anlamında bir yansıma olmadı. Psikolojik olarak olmuş olabilir ama reel ekonomiye bir etkisi olmadı. Reel ekonomiye çok ciddi bir yansıma olmadı. Dezenformasyon etkisi piyasalar üzerinde, küresel doğrudan yatırımlar açısından, turizm açısından etkileri tabi ki olur. Piyasadaki hareketlerde aslında kısmen Gezi Parkı olaylarıyla ilgili. Genelde dış piyasalarla etkili. Gelişmekten olan ülkelerden çıkış aslında geçen haftalarda başlamıştı. Geçen haftanın tümünü değerlendirmek gerekirse borsadan çıkış çok sınırlı. Türkiye'den çıkışın çok sınırlı olduğunu Merkez Bankası Başkanı da söyledi. Türkiye hak etmediği kadar algı noktasında zarar görüyor" dedi.

-"BAŞLANGIÇTA HATALAR YAPILDI"-

Demokratik haklarını korumak isteyen bir kesimin eyleminde hassasiyeti istismara kalkan marjinal gruplar olduğunu söyleyen Şimşek, şunları kaydetti:

"Başlangıçta hatalar yapıldı. Başından bu yana çevre duyarlılığı ve başka sebeple gelen vatandaşlarımıza saygımız var. Bu süreçte bir takım yanlışlıklar yapıldıysa gereken yapılır. Ama orada illegal yapılanmaların orada toplanmaya başladığı da ortada. Başlangıçta bir hata yapılmışsa tabi ki bizim geriye dönüp bakıp değerlendirme yapmamız lazım. Ama sonrasına ilişkin olarak da o görüntüler Türkiye'ye yakışmıyor. Başlangıçta hatalar varsa incelenir, dersler çıkarılır. Uluslararası medyanın bu olayları abartma çabası gözden kaçmıyor. Bu süreçte bizim de hukuki olarak önlem almamız gerekiyor ki alınacak."

-"YURTDIŞINDAKİ OLUMSUZ ALGIYI DÜZELTTİK"-

Son dönemde Gezi Parkı olaylarının Tahrir ayaklanmasına benzetilmesinin son derece yanlış olduğunu söyleyen Şimşek, borsadan çıkışların az olmasının dezenformasyonun önüne geçmekle ilgili olduğunu söyledi, fon yöneticileriyle görüşüldüğünü ifade etti.

Şimşek, "Yurtdışındaki olumsuz algıyı düzelttik. Dalgalanmanın sınırlı kalması çabalarımızın sonucu" dedi.

-"BENİM AKLIMA FAİZ LOBİSİ DEYİNCE SPEKÜLATÖRLER GELİR"-

Bakan Şimşek, faiz lobisi tartışmalarına ilişkin "Benim aklıma faiz lobisi deyince spekülatörler gelir. Ülkelerdeki durumlardan çıkar elde etmek isteyenler gelir. Ülkelerin bu durumda olmasından yararlanmaya çalışan kesimler bulunuyor" dedi.

Şimşek, faizden nemalanan bir kesim olduğunu, eksi günlere özlem duyanlar olduğunu ifade etti ve "Türkiye bu stres testinden sağlam bir şekilde çıkacaktır" dedi.

Özelleştirme süreciyle de ilgili açıklama yapan Şimşek, "Özelleştirmelere yabancı ilgisi zaten sınırlıydı. Bu olayların süreci çok etkilemesini beklemiyoruz" dedi.

-"TÜRKİYE BU OLAYLARDAN DAHA DA GÜÇLÜ ÇIKACAKTIR"-

Şimşek, Mayıs ayında Türkiye'nin birkaç kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notunun yükseltildiğini anımsatarak, "On yıldır kaynaklarımızı heba ettiğimiz bir terör konusu oldu. Kürt sorunu konusunda bir çözüm süreci de başlatıldı. İlerleme oluyordu. Bunların olması durumunda Türkiye'yi uçuracaktı. Ben açık ve net olarak söylüyorum, bu olayların dışarıda nasıl çarpıtıldığını, nasıl yalan bir şekilde yansıtıldığını görünce, kendi kendine acaba komplo teorilerinin geçerliliği var mı diye düşünmemek elde değil. Dezenformasyonun tabi ki de olumsuz etkisi var. Bu olaylar Türkiye'nin gelişimini, bu zamana kadar ki aldığı yolu etkilemez. Yineliyorum Türkiye bu olaylardan daha da güçlü çıkacaktır" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Bakan Şimşek: Borsadan Çıkış Çok Sınırlı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement