Bakan Yardımcısı Turagay: "Tekstil ve Konfeksiyon Bizim Göz Bebeğimiz" - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yardımcısı Turagay: "Tekstil ve Konfeksiyon Bizim Göz Bebeğimiz"

Bakan Yardımcısı Turagay: "Tekstil ve Konfeksiyon Bizim Göz Bebeğimiz"

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda sektör temsilcileri ve iş adamlarına konuşan Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, 1980'li yıllarda Türkiye'nin ihracatının 2.9 milyar dolar olduğunu bu rakamın her geçen yıl arttığını söyledi.

27.04.2019 13:38
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda düzenlenen toplantıda sektör temsilcileri ve iş adamlarına konuşan Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, 1980'li yıllarda Türkiye'nin ihracatının 2.9 milyar dolar olduğunu bu rakamın her geçen yıl arttığını söyledi. Türkiye'nin toplam ihracatının 168 milyar dolar seviyelerinde olduğunu, geçen yıl ihracatın yüzde 7 arttırdığını ve asrın rekorunun kırıldığını söyleyen Turagay, tekstil ve hazır giyim sektörünün Türkiye'nin göz bebeği konumunda olduğunu söyledi.

Türkiye tekstil ve hazır giyim sektör kurullarının ortak toplantısı Kahramanmaraş'ta düzenlendi. Toplantıda konuşan Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, "Tekstil ve konfeksiyon sektörüne baktığımız zaman, Türkiye'nin ihracatı 1980 yılında 2.9 milyar dolar, 90'lı yıllarda ihracatımız artmaya başladı. 80'li yıllarda ihracata dayalı kalkınma stratejisini belirledik ve o yıllarda Türkiye'yi alıp ta bugünlere getiren sektör tekstil ve konfeksiyon sektörüdür. 1990'lı yıllarda 4 milyar dolar olan ihracatımız, bunun içinde deri ve halıda var 29 buçuk milyar dolara çıktı. Bu rakamı daha da ilerilere çıkartmalıyız. 2014'lerde 30 milyar dolarları yakalamışız artık demek ki bir atılım yapmamız lazım. Bu atılımı da hep beraber yapacağız. Devlet olarak ta elimizden geleni yapacağız. Tekstil ve konfeksiyon bizim bebeğimizdi ve bizim çocuğumuzdu. Tekstil ve konfeksiyon bizim hala göz bebeğimiz. Hala ihracatımızda kalkınmamızda en önemli sektörlerin başında geliyor. Katma değer olarak baktığımızda imalat olarak ta katma değer yapan sektörlerin başında geliyor. Türkiye'nin toplam ihracatı 168 milyar dolar ve geçen yıl yüzde 7 arttırarak asrın rekorunu kırdık" dedi.

"Türkiye her zaman her krizi atlatma kapasitesine sahip"

Türkiye'nin güçlü bir ekonomiye sahip olduğunu söyleyen Ticaret Bakan Yardımcısı Turagay, Türkiye'nin her krizi atlatıp üstesinden gelebileceğini söyledi.

Bakan Yardımcısı Turagay, "2018 yılı Türkiye ekonomisi açısından Haziran, Temmuz ve Ağustos döneminde gerek iç gerekse dıştan müdahalelerle Türkiye zor ekonomik koşullarla karşı karşıya kaldı. Bir anda dolar 7-8 liralara yükseldi ve burada çok net yüksek bir atak söz konusu vardı. ve hükümetimiz kararlı bir politikayla bu atağı bertaraf etti ve bugün ekonomi yeniden toparlanmaya başladı. Türkiye o kadar büyük bir ülke ki, her zaman her krizi atlatma kapasitesine sahip ve her krizin üstesinden gelecek güce sahiptir yeter ki kendi aramızda kavgaya düşmeyelim" dedi.

'Pakistan ile yapılacak olan serbest ticaret anlaşması' kapsamında tekstil ve hazır giyim sektörünü kapsamamasını isteyen Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (KMTSO) Serdar Zabun ise, "Bugün ki programın en önemli konularından biri olan 'Pakistan ile yapılacak olan serbest ticaret anlaşması' da sektör için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Pakistan ile yürütülmekte olan ve dolaylı olarak Çin ürünlerinin ülkemize serbestçe girmesini imkan sağlayacak müzakereler, başta tekstil ve hazır giyim olmak üzere tüm emek sektörlerinde önemli kayıplara sebep olacaktır. Pakistan dünya iplik ihracatında Hindistan'dan sonra ikinci, kumaş ihracatında ise Çin'den sonra ikinci büyük tedarikçidir. Dünya pamuk ipliği ve pamuklu mensucat ihracatında yüzde 15 paya sahip olan Pakistan, en büyük pazarlarından birisi Türkiye olacaktır. Her yıl 15 milyar dolar ülkeye net döviz getiren tekstil ve hazır giyimin dünya çapında piyasalarda rekabetçiliğini devam ettirmesi, ekonomiye ve istihdama katkısı için tekstilde küresel pazar payı yüksek ülkelerle yapılan, serbest ticaret anlaşmalarında tekstil sektörünün kapsam dışında tutulması gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.

Programa, Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Öksüz, İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve iş adamları katıldı. - KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yardımcısı Turagay: 'Tekstil ve Konfeksiyon Bizim Göz Bebeğimiz' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.

  • Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor
    01:09 Türkiye, Günlük Elektrik Üretiminin Yüzde 78,5'ini Yenilenebilir Enerjiden Karşılıyor

    Türkiye, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar'ın açıklamalarına göre 12 Nisan tarihinde günlük elektrik üretiminin yüzde 78,5'i yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılandı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının Türkiye'nin cari açığı azaltma, enerji arz güvenliği sağlama ve karbon nötr hedeflerine ulaşma konularında kritik bir rol oynadığı vurgulandı. Ayrıca, 2024 yılında lisanssız yenilenebilir yatırımlar için 7 bin 500 megavatlık ek kapasite ilan edildi ve 2035 yılına kadar güneş ve rüzgar santrallerinin devreye alınarak yenilenebilir enerjinin üretim içindeki payının yüzde 55'e yükseltilmesi hedeflendi.

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.


Advertisement