Bakan Yazıcı, Kars Gümrük Müdürlüğü'nün Açılışına Katıldı - Son Dakika
Güncel

Bakan Yazıcı, Kars Gümrük Müdürlüğü'nün Açılışına Katıldı

Bakan Yazıcı, Kars Gümrük Müdürlüğü\'nün Açılışına Katıldı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kars Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası’nın açılış törenine katıldı.

13.03.2014 15:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kars Gümrük Müdürlüğü Hizmet Binası'nın açılış törenine katıldı.

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Tarihi Gümrük Binası'nın açılış töreninde konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Dünya'nın en önemli stratejik konumunda bulunan bir ülkeye sahip olduğumuzu söyledi. Bakan Hayati Yazıcı, "Bizim üç tarafımız denizlerle çevrilidir. ve dünyanın çok önemli stratejik yerinde yer alan bir ülkeye sahibiz. Asya, Avrupa, Afrika ve Türkiye, Türkiye'nin kendisi zaten bir lojistik konumda hem askeri bakımdan, hem ticari bakımdan stratejik konumu yüksek bir durumda. Kars özele geldiğimizde işte Kars'ta 4 ülkeye sınırı bulunan Kars ilimizin İpek Yolu güzergahında yer alışını da dikkate aldığımızda son derece ticari bakımdan potansiyele haiz stratejik bir yer" dedi.

Geçmişte bu güzergahtan dünyaya ticaret gerçekleştirildiğini ifade eden Yazıcı, "İsmini hepiniz bilirsiniz İpek Yolu güzergahı. Doğu'da üretilmiş, Batı'ya götürülmüş, Batı'da keşfedilen araçlar Doğu'ya taşınmış. ve bu güzergah üzerinde ticaret erbabının konaklayacağı, hizmet alacağı üniteler oluşturulmuş. Kars tarihi bir konumda. Az önce valimiz söz etti. Bundan kısa bir süre önce 2013 yılı içerisinde İstanbul'da tarihi bir tören gerçekleştirildi. Ne o tören? 150 yıllık Türkiye'nin sevdası Marmaray, boğazın altından 60 metre derinlikten raylı sistemi gerçekleştirdik. ve insanımızın hizmetine sunduk törenle hizmete açtık. İşte o tarihi gerçekleştirilen o anın bağlantılı bir güzergahı Türkiye'nin en doğusunda Kars yer alıyor" diye konuştu.

"DÜNYA'NIN DOĞUSU İLE BATISINI BİRBİRİNE BAĞLAYAN BİR GÜZERGAHTA YER ALACAK KARS"

Bakan Hayati Yazıcı, "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Ankara-Kars hızlı demiryolu ve bu gerçekleştiğinde inşallah 2015 yılının sonuna doğru bitecek. Bu gerçekleştiğinde Dünya'nın doğusu ile batısını birbirine bağlayan bir güzergahta yer alacak Kars. Pekin'den Londra Kars üzerinden bağlantıya girecek. Pekin'den kalkan bir tren Kars üzerinden boğazın 60 metre derinliğinden geçerek durmadan Londra'ya varacak. Bu Kars bakımından son derece önemli bir zenginlik. Bir diğer güzergah Kars-Iğdır-Nahçıvan- İran o demiryolunun da bağlantısı Kars adeta bir lojistik merkez gibi Kars'ta buluşuyor ve öyle devam ediyor. Türkiye'nin doğusunda önemli kapılardan bir tanesi Sarp Gümrük Kapısı'dır. Gürcistan'a ve komşu ülkelere açılıyor. Ticari potansiyeli bakımından yoğun, elbetteki sözünü ettiğim bu demir yollarının tamamlanmasıyla Sarp'ta cereyan eden ticaretin akışı buradan Esenlere Kaplıköy'den inşallah Ortadoğu'ya Asya'ya doğru yoğun bir şekilde devam edecek. Onun için bu gümrük kapısını açıyoruz" şeklinde konuştu.

Gümrük Binası'nın yerini Gümrük Bakanlığı'na devreden AK Parti'li Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'a da teşekkür eden Bakan Hayati Yazıcı özetle şunları söyledi:

"Bugün hizmet açacağımız Gümrük Binası'nın da tarihi bir kimliği var. Eskiden gümrük hizmetlerini veren bir mekan olarak kullanılmış. Sonra ona ihtiyaç kalmamış kapanmış ve belediyeye tahsis edilmiş. Çok değerli çalışkan, dürüstlüğüne sonsuz güvendiğim belediye başkanımız Nevzat bey hemen belediye tahsisli bu binayı, Kars'ın ticari potansiyelinin artırılması, Kars'ın lojistik merkez konumun güçlendirilmesini sezdi derhal binayı Gümrük Müdürlüğü hizmetlerine verilmek üzere Bakanlığımıza tahsis edilmesine muvaffak etti. Onun için sizin adınıza demeyim, onu siz takdir edin. Ama ben Gümrük ve Ticaret Bakanı olarak, hükümetin bir üyesi olarak belediye başkanımız Nevzat beye çok teşekkür ediyorum. Bugün açacağımız bu Gümrük Müdürlüğü'nün özelde Kars ilimize ve elbette ki Kars ilinin stratejik konumu itibariyle Türkiye ekonomisine, bölgemize çok büyük katkı sağlayacağına olan inancımla çalışma arkadaşlarım adına hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum."

Yapılan konuşmaların ardından Gümrük Binası'nın açılışı gerçekleştirildi. Açılışa bakan Hayati Yazıcı, Vali Eyüp Tepe, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, siyasiler ve bürokratlar katıldı. Açılıştan sonra Bakan Yazıcı, Gümrük Müdürlüğü Binası'nı gezdi. - KARS

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bakan Yazıcı, Kars Gümrük Müdürlüğü'nün Açılışına Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement