Bakan Yıldız: "Doğalgazda İthalata Bağımlılık Artıyor" - Son Dakika
Güncel

Bakan Yıldız: "Doğalgazda İthalata Bağımlılık Artıyor"

Bakan Yıldız: "Doğalgazda İthalata Bağımlılık Artıyor"

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de resmi temaslarda bulundu.

15.02.2012 23:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ukrayna'nın başkenti Kiev'de resmi temaslarda bulundu.

Beraberindeki heyet ile birlikte sabah saatlerinde Kiev'e inen Bakan Yıldız, ardından Ukrayna Enerji ve Kömür Bakanı Yuri Boyko ile bir araya geldi. Toplantıya Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabi Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı ve MHP Kütahya milletvekili Alim Işık da katıldı.

Görüşmenin ardından Bakan Yıldız, Kiev Büyükelçiliği'nde basın toplantısını düzenledi.

Yıldız'ın açıklamalarından satır başları şöyle: "Boğazların kullanılmadığı çözümler tercihimiz 150-160 milyon ton civarında bir geçiş kapasitesi olan Boğazlar artık fiziken de kapasitesini doldurduğu kanaatindeyiz. Tarihi güzellikleriyle de doğal güzellikleriyle de insanlarıyla birlikte orada riske atabileceğimiz hiçbir değerimizin olduğunu düşünmüyorum. Türkiye doğalgazda 5, petrolde de 11 ülkeyle ticaret yapmakta. Bu ülkelerin sayısı ne kadar artarsa o kadar kaynak güvenliği oluşacaktır. Biz Türkiye'de geliştirdiğimiz politikalarda hem yerli kaynakların hem de yenilenebilir kaynakların, özellikle kış şartlarında ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamış olduk. Zaman zaman iyi niyetle, zaman zaman spekülatif gayretlerle işte bizim su projelerimizde HES'lerde, rüzgar projemizde, jeotermallerle ilgili projelerde bazı aleyhte gösteriler görüyoruz. Zaman zaman iyi niyetle yapılan bu gösterilerin arkasında ülkemize yol, su, köprü olarak değil de bir ithal doğalgaz olarak döndüğünü bilmemiz lazım."

DOĞALGAZDA TALEP YÜZDE 25 ARTTI

"Ülkemizde bizim temenni etmediğimiz, öngörmediğimiz bir şekilde doğalgaza talebin yüzde 25 civarında arttığını görüyoruz" diyen Bakan Yıldız, "Bu ithalatın artması demek. O yüzden yerli kaynaklarımıza, hele hele olumsuz hava şartlarının çok daha fazla olduğu bu günlerde daha fazla önem vermemiz gerektiğini bütün vatandaşlarla paylaşmamız gerekmekte" dedi.

ARAMA FAALİYETLERİNİ 12 KATINA ÇIKARDIK

Gerçekçi ayakları yere basan cümleler kullandıklarını söylene Bakan Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapmadığımız bir şeyi anlatmayız. Herhangi bir yerde arama yaparsınız. Doğalgaza veya petrole ulaşırsınız. Ama bu gereklidir, ama yeterli değildir. Bu ancak sondajdan sonra belli olur. Bir sondaj bitmeden herhangi bir hüküm cümlesi kullanmamışızdır. Dünyanın en büyük platformlarından biri Boğaz'dan geçerken, petrol aramaya giderken bile ben gazetecilere biz burada petrol bulamayabiliriz yanıtı vermişimdir. Sondajın matkabı petrole değmeden kesin hüküm kullanmayız. Hatta Batman ve o bölgede bulduğumuz günlük 200-300 varil küçük, ama değerli olan keşifleri bile biz televizyonlarda ve yazılı basında açıklamıyoruz. Türkiye'nin petrol ihtiyacı karşılanmış muamelesi gördüğü için onu açıklamıyoruz. Arama faaliyetlerini son 9 yıl içinde 12 katına çıkardık. Varsa buluruz diyoruz."

Heyet ile birlikte dondurucu soğuğa rağmen Kiev caddelerinde dolaşan Bakan Taner Yıldız, beraberindekilerin Ukrayna hakkında anlattıklarını dinledi. 'Turuncu Devrim'in yapıldığı ünlü Bağımsızlık Meydanı'nda fotoğraf çektirmek istediği sırada, kostümlü bir animatörün Bakan Yıldız'ın yanına gelerek tuhaf hareketler yapması ilginç görüntüler oluşturdu. Bakan Taner Yıldız Ukrayna temaslarının ardından akşam saatlerinde yurda döndü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakan Yıldız: 'Doğalgazda İthalata Bağımlılık Artıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Avcılar E-5'te Kaza: Direksiyon Hakimiyetini Kaybeden Sürücü Başka Araça Çarptı
    13:29 Avcılar E-5'te Kaza: Direksiyon Hakimiyetini Kaybeden Sürücü Başka Araça Çarptı

    Avcılar E-5'te bir sürücü, önündeki aracın ani fren yapmasıyla direksiyon hakimiyetini kaybederek sağ şeritte bulunan araca arkadan çarptı. Kaza anı kask kamerasına saniye saniye yansıdı. Maddi hasarın meydana geldiği kazada ölen ya da yaralanan olmadı.

  • İncirliova'da kız çocuğunu taciz eden şahıs linç edildi
    13:29 İncirliova'da kız çocuğunu taciz eden şahıs linç edildi

    Aydın'ın İncirliova ilçesinde bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şahıs, mahalle sakinleri tarafından öldüresiye dövüldü. Olayı gören vatandaşlar ise alkışladı. Güvenlik güçleri soruşturma başlattı.

  • Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı
    13:29 Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı

    Karaman Belediyesi tarafından yapılan yeni hayvan pazarı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tam kapasiteli ve modern tesis, hayvan yetiştiricilerine hizmet verecek.

  • Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı
    13:27 Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı

    Batman'ın Hasankeyf ilçesinde ihalesi yapılan Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı. Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp'in destekleriyle ihalesi yapılan binanın en kısa sürede yapımına başlanacak. İlçeye kazandırılacak binanın yapımında emeği geçen herkese teşekkür edildi.

  • Kırklareli, Süt ve Süt Ürünleri İhracatını Artırıyor
    13:27 Kırklareli, Süt ve Süt Ürünleri İhracatını Artırıyor

    Kırklareli, Türkiye'nin önemli süt üretim merkezlerinden biri olarak süt ve süt ürünleri ihracatını artırma hedefine doğru ilerliyor. AB standartlarında üretilen yıllık ortalama 350 bin ton süt, 10 bin tonu işlenerek AB ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Kırklareli'nin süt, peynir, yoğurt ve içecek üretimi Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülkeden ilgi görüyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, ihracatın artması için çalıştıklarını ve önümüzdeki yıllarda pazar paylarının daha da artacağını belirtti. Ayrıca, hastalıktan ari olan işletmelere yapılan desteklerle ari işletme sayısının artırıldığı ve süt üretiminin desteklendiği ifade edildi.

  • Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı
    13:26 Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı arasında sanayide çalışan işçilerin konut ihtiyacını karşılamak için protokol imzalandı. Protokolle, işçilerin uygun bedel ve ödeme koşullarıyla ev sahibi olmaları hedefleniyor. Ayrıca, proje kapsamında günlük ulaşım için servis trafiği şehir merkezinden kaldırılarak ulaşım rahatlatılacak. Projenin hayata geçirilmesiyle yaklaşık 300 bin işçinin konut sorunu çözülecek.

  • Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Şampiyonası hazırlıklarına başladı
    13:26 Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Şampiyonası hazırlıklarına başladı

    A Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına hazırlanmak için A2 Milli Kadın Hentbol Takımları ile Ankara'da bir hazırlık kampı düzenliyor. Milliler, kamp sonrasında Karadağ ile Rize'de karşılaşacak ve maç TRT Spor Yıldız kanalından canlı olarak yayınlanacak. Son maçlarını ise Sırbistan ile deplasmanda oynayacaklar.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Arttı
    13:25 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Arttı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,97 artışla 8.980,33 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 173,61 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 2,02, hizmetler endeksi yüzde 1,25, sanayi endeksi yüzde 1,63, teknoloji endeksi yüzde 0,03 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 198 dolar olarak belirlendi.

  • Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor
    13:25 Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor

    İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından temel insani malzemelere ihtiyaç duyan Gazze'liler için Türkiye'nin 8. İyilik Gemisi, Mersin Limanı'ndan yola çıkıyor. AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan gemi, 125 bin ton insani yardım malzemesini taşıyor. Türkiye daha önce de 13 kargo uçağı ve 7 gemiyle Gazze'ye yardım malzemeleri ulaştırmıştı.


Advertisement