Bakan Yıldız 'Elektrik Dağıtım Özelleştirmelerini' Değerlendirdi - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Yıldız 'Elektrik Dağıtım Özelleştirmelerini' Değerlendirdi

Bakan Yıldız \'Elektrik Dağıtım Özelleştirmelerini\' Değerlendirdi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin yapılacak ihalelerle bugün sona ermesine ilişkin, "Bugün elektrik dağıtım hizmetleriyle alakalı son perde olmasını temenni ediyoruz.21 tane elektrik dağıtım"...

15.03.2013 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin yapılacak ihalelerle bugün sona ermesine ilişkin, "Bugün elektrik dağıtım hizmetleriyle alakalı son perde olmasını temenni ediyoruz. 21 tane elektrik dağıtım hizmetlerinin tamamı bugün nihayete ermiş olacak. Bu özelleşme süreci, piyasanın liberalleşmesi ve daha rekabetçi ortamda bulunması açısından son derece önemli" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bakanlıkta düzenlenen 'Başkent Elektrik Dağıtım Bölge Toplantısı'na katıldı. Yıldız, yaptığı açıklamada, geçen hafta Karaman, Aksaray, Kırşehir, Niğde gibi illeri içine alan toplantılar yapıldığını belirterek, bu toplantıların devam edeceğini ve bu hafta sonu da Çanakkale'de bir toplantı yapılacağını bildirdi. Özelleşen dağıtım hizmetlerinin, kamu hizmetleri ve özel sektör eliyle daha iyi görülebilmesi açısından denetimler ile karşılıklı tavsiyelerin süreceğini söyleyen Yıldız, 2015 yılının sonuna kadar bu rejimin oturmasını hedeflediklerini dile getirdi. Yıldız, bugün elektrik dağıtım hizmetlerinin özelleştirilmesiyle alakalı bir süreçte olunduğunu belirterek, Türkiye'de 21 tane bölgenin de elektrik dağıtım özelleştirme sürecinin tamamlanmış olacağını ifade etti. Yıldız, kamunun performansının da dikkatle takip edildiğini dile getirdi.

Yıldız, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Elektrik Piyasası Kanunu'nun Meclis Genel Kurulu'ndan geçmesi üzerine yapılan yeni değişikliklere' ilişkin sorusuna, Yıldız, "TBMM Genel Kurulu'nda elektrik şirketlerini, vatandaşlarımızı, sanayicimizi, birçok kesimi ilgilendiren önemli bir tasarı kanunlaştı. Cumhurbaşkanımızın onayına sunulacak ve süreç bu şekilde devam edecek. Sokak aydınlatmalarıyla alakalı yeni bir düzenleme yapıldı, bu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçesinden değil Hazine Bütçesi'nden ödenecek. Bildiğiniz gibi caddeler, sokaklar, kavşaklar, alt geçitler, üst geçitlerin her birisi önceden Hazine tarafından ödeniyordu. Genel bir talep; Belediyelerin de dekoratif aydınlatmalarıyla beraber belli şartnamelere, enerji verimliliklerine ve enerji tasarrufuna uyulmak kaydıyla park ve bahçe aydınlatmalarının da Başbakanımızın talimatıyla bu kapsam içerisine aldık. Dolayısıyla hemen hemen bütün aydınlatmalar, otobanlar hariç ve ören yerleriyle alakalı bir kısım yerler hariç şehir içerisinde bulunan aydınlatmaların hemen hemen tamamı bu genel kapsam içerisine alındı" cevabını verdi.

"HANGİ SOKAKLARIN NASIL AYDINLATILACAĞINA YEREL YÖNETİMLERLE BERABER KARAR VERECEĞİZ"

Yıldız, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İller Bankası paylarından kesilmek kaydıyla Büyükşehir Belediyelerimizin buna yüzde 10 payla iştirak etmesine yüzde 5'te ilçelerimizin iştirak etmesine karar verildi ve bunun iki katına çıkarılması konusunda Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Dolayısıyla yüzde 90'ını Hazine'nin yüzde 10'unu da Büyükşehir Belediyelerinin yüzde 5'inin İlçe Belediyelerinin karşılayacağı bir hale dönüştürüldü. Buradaki amacımız; Enerji tasarrufunu ve enerji verimliliğini ve hangi sokakların nasıl aydınlatılacağına yerel yönetimlerle beraber karar vereceğiz. Bu konuda vatandaşlarımızın zaman zaman şikayetleri olmuştu ve biz bunu dikkate aldık. Bazı sokakların aydınlatılmadığını güvenlik gerekçesiyle de bazı sıkıntıların doğduğunu o yüzden yerel yönetimlerle beraber karar vereceğimiz bir mekanizma oluşturuyoruz. Burada her zaman olduğu gibi israfa herhangi bir şekilde gitmeden, enerji tasarrufunu ve verimliliğini ön plana alan zaman zaman LED'li aydınlatmalar da yapacağız. Türkiye'nin büyüyen ve gelişen yanını aydınlatmalarla da desteklemiş olacağız."

Elektrik Piyasası Kanunu'nun beraberinde birçok şeyi getirdiğini söyleyen Yıldız, "Bunların içerisinde sayaçların vatandaşımızın cebinden ödediği şekliyle uygulama vardı. Bunu da 2014 yılının 1 Ocak'ından itibaren genel yatırımlardan ödenecek bir kalem haline getiriyoruz. Bu da vatandaşımızın lehine bir düzenleme" dedi.

BAŞKENT DOĞALGAZ İHALESİ'NE ÖZELLEŞTİRME YÜKSEK KURULU'NUN ONAY VERMESİ

Başka bir gazetecinin, 'elektrik dağıtımlarında yapılacak son özelleştirmeleri' sorması üzerine Yıldız, "Bugün elektrik dağıtım hizmetleriyle alakalı son perde olmasını temenni ediyoruz. 21 tane elektrik dağıtım hizmetlerinin tamamı bugün nihayete ermiş olacak. Bu özelleşme sürecinde, piyasanın liberalleşmesi ve daha rekabetçi ortamda bulunması açısından son derece önemli. AB üyesi ülkelerin ulaştığı hedefin biraz daha üzerine ulaşma gayretimiz var. Kayıp kaçakların azaltılmasıyla alakalı ciddi bir performans sergilemesi yapacağız 2015 yılının sonuna kadar" diye konuştu. Şu anda iki bölge ayırt edildiğinde, Türkiye'nin kayıp oranının yüzde 9.4 olduğuna dikkati çeken Yıldız, 2013 yılı itibarıyla AB üyesi ülkelerin ortalamasının daha altında altında olduğunu belirtti. Yıldız, iki bölgedeki problemlerin çözüleceğine işaret ederek, farklı siyasi gerekçelerin de çözülmesiyle Türkiye'nin istenilen noktaya gelmiş olacağını ifade etti.

Bugün Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nda yapılacak elektrik dağıtım ihaleleri için tavsiyede bulunan Yıldız, "Tekliflerini verirken arkalarında durabilecek bir teklifi versinler. Biz, kamu olarak çok yüksek veya düşük teklif vermişsiniz yorumunu yapamayız ama gerçekleşebilecek teklif bizim için iyi tekliftir. Bu açıdan dikkatli olacaklarını şimdiden temenni ediyorum" diye konuştu.

Yıldız, Başkent Doğalgaz Dağıtım Anonim Şirketi'nin özelleştirme ihalesine ÖYK kararının çıkmasına ilişkin, "Uluslararası ve Türkiye'deki yatırımcılara aslında çok da olumlu bir mesaj oldu. Teknik gerekçelerimizi sunmuştuk, ÖYK ve Sayın Başbakanımız tarafından bu kabul gördü. Bu süreçte yalnızca İstanbul İGDAŞ hariç olmak üzere Türkiye'deki bütün doğalgaz dağıtımları da özelleşmiş oldu" ifadelerini kullandı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Yıldız 'Elektrik Dağıtım Özelleştirmelerini' Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak
    20:39 İzmir Büyükşehir Belediyesi Su ve Atık Su Bedellerinde İndirim Yapacak

    İzmir Büyükşehir Belediyesi Nisan ayı Olağan Meclis Toplantısında, 0.4 metreküplük su ve atık su bedellerinde yüzde 25 indirim yapılması oy çokluğuyla kabul edildi. İlk birleşimde alınan kararla, 1 Haziran'dan itibaren tüm abonelere indirim uygulanacak.

  • Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı
    20:38 Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli törenle atıldı

    Batman'da Gıdacılar Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nin temeli, Vali Ekrem Canalp ve AK Parti Milletvekili Ferhat Nasıroğlu'nun katıldığı bir törenle atıldı. Kooperatifin bölgeye hitap edeceğini belirten Vali Canalp, tesisin kentin geleceği için önemli bir adım olduğunu vurguladı. Milletvekili Nasıroğlu ise kooperatifin başarı hikayesi olduğunu ve açılışını 2025'te birlikte yapacaklarını söyledi.


Advertisement