Bakan Yılmaz: "Türk Askeri 2014'ten Sonra da Afganistan'da Kalacak" - Son Dakika
Dünya

Bakan Yılmaz: "Türk Askeri 2014'ten Sonra da Afganistan'da Kalacak"

Bakan Yılmaz: "Türk Askeri 2014\'ten Sonra da Afganistan\'da Kalacak"

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk askerinin 2014 yılından sonra Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine katkıda bulunmak için Afganistan'da kalmaya devam edeceğini açıkladı.

03.04.2013 18:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türk askerinin 2014 yılından sonra Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine katkıda bulunmak için Afganistan'da kalmaya devam edeceğini açıkladı.

Bakan Yılmaz, 3 günlük resmi bir ziyaret için geldiği Kabil'de bugün ilk olarak Cumhurbaşkanı Hamid Karzai ile görüştü. Yılmaz'a, Türkiye'nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, Savunma Bakanlığı danışmanlarından Hasan Canpolat ve kalabalık bir heyet eşlik etti. Yaklaşık 45 dakika süren görüşmenin ardından Afganistan Savunma Bakanlığı'na geçen Bakan Yılmaz, meslektaşı Bismillah Muhammedi tarafından resmi törenle karşılandı. Bakan Yılmaz, törenin ardından Afganistan Savunma Bakanlığı defterini imzaladı. Daha sonra heyetler arası görüşmelere geçildi.

Afganistan Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi, görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti devletine ve Türk halkına Afganistan'a vermiş olduğu destekten dolayı teşekkür etti. Muhammedi, İSAF bünyesinde Afganistan'da görev yapan Türk askerinin 10 yıldan fazla süredir Afganistan'ın güvenliğine ve yeniden yapılmasına destek verdiğini söyledi. Muhammedi, Bakan Yılmaz ile Cumhurbaşkanı Karzai arasında yapılan görüşmede Türk askerinin 2014 sonunda Afganistan'da kalmasının gündeme geldiğini ve Cumhurbaşkanı Karzai'nin Türk askerinin 2014 sonrasında da Afganistan'da kalmasından mutluluk duyacağını söylediğini belirtti. Muhammedi ayrıca, Türkiye ile Afganistan arasında bu konu ile alakalı görüşmeler olacağını ve Türkiye ile Afganistan arasında önümüzdeki aylarda imzalanacak olan stratejik ortaklık anlaşmasında bu konuların açıklığa kavuşacağını dile getirdi.

Bakan Yılmaz, daha sonra İSAF Komutanı Amerikalı General Joseph Dunford'ı İSAF karargahında ziyaret etti. Yılmaz, yaklaşık 45 dakika süren ziyaretin ardından İSAF karargahından ayrılarak, Kabil'de bulunan Afgan-Türk Erkek Lisesi'ni ziyaret etti. Afgan Türk Eğitim Kurumları Başkanı Numan Doğan, konuğunu kapıda karşıladı. Bakan Yılmaz, kendisini karşılamada hazır bulunan Afgan-Türk Erkek Lisesi öğrencileri ile tek tek tokalaştı. Daha sonra okulu gezen Bakan Yılmaz, Türk okullarının başarısından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Okul ziyareti sonunda Türk basın mensuplarına bir açıklama yapan Bakan Yılmaz, Türkiye ile Afganistan arasındaki dostluğun bugün başlamadığını ve 1923'de Türkiye'yi ilk tanıyan devletin Afganistan olduğunu söyledi. Türkiye'nin Afganistan'da sadece NATO münasebetiyle bulunmadığını, 1921, 1923 ve 1928 yıllarında da Afganistan'da bulunduğunu belirten Bakan Yılmaz, Türkiye'nin Afganistan ile savunma alanında yapılan işbirliğinin artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Ortak kültüre, inanca ve tarihe sahip iki milletin biri diğerine ihtiyaç duyduğunda yanında görmek isteyeceğini ve bu dönemde de Afganistan'ın Türkiye'yi yanında görmek istediğini söyleyen Yılmaz, hem Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, hem de Savunma Bakanı Bismillah Muhammedi'nin bunu açık olarak dile getirdiğini belirtti. Bakan Yılmaz, Türk askerinin son 10 yılda yaptığı gibi Afgan güvenlik güçlerinin eğitimine katkıda bulunmak için Afganistan'da kalmaya devam edeceğini, burada görev yapacak askerlerin sayısının ise henüz net olmadığını fakat müttefik ülkeleri, Afgan makamları ve Türk Genelkurmayı'nın ortaklaşa yapacağı bir çalışma ile Türk askerinden istenen fonksiyonları en iyi şekilde kaç askerle yerine getirebilecekse o sayı ile Afganistan'da hizmet vermeye devam edeceklerini söyledi. Yılmaz ayrıca, Afgan halkının birlik ve beraberliğini koruması halinde 2014 sonunda Afganistan'ı daha güzel günler beklediğine inandığını söyledi.

Bakan Yılmaz, daha sonra beraberindeki heyetle birlikte Afgan Parlamentosu'na hareket etti. Yılmaz, yarın Kabil'de bulunan Babür Şah Bahçesi'ni ve Türk birliğinin bulunduğu Doğan Kampı'nı ziyaret edecek. - KABİL

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Bakan Yılmaz: 'Türk Askeri 2014'ten Sonra da Afganistan'da Kalacak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.

  • Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti
    23:30 Uluslararası Adalet Divanı, Gazze'de kıtlık başladığını belirtti

    Uluslararası Adalet Divanı, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan mahrum bırakılması nedeniyle artık bölgede kıtlık başladığını belirterek, İsrail'in engelsiz insani yardım konusunda gerekli ve etkin önlemleri bir an önce alması gerektiğine karar verdi. Mahkeme, İsrail'in BM ile koordineli bir biçimde Gazze'ye insani yardım konusunda gerekli ve etkili önlemleri bir an önce alması gerektiğini vurguladı.


Advertisement