Bakan Zeybekci; "Dış Ticaret Açığımız Hızla Daralıyor" - Son Dakika
Ekonomi

Bakan Zeybekci; "Dış Ticaret Açığımız Hızla Daralıyor"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Uganda ve Kenya seyahatlerine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mayıs ayı geçici dış ticaret rakamları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

02.06.2016 16:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Uganda ve Kenya seyahatlerine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mayıs ayı geçici dış ticaret rakamları ile ilgili değerlendirmede bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Uganda ve Kenya seyahatlerine katılan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Mayıs ayı geçici dış ticaret rakamlarına ilişkin yazılı değerlendirmelerde bulundu. Şubat ve Mart aylarında artan, Nisan ayında azalan ihracatın Mayıs ayında yeniden artışa geçtiğini kaydeden Zeybekci, " Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre Mayıs 2016 ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 12,1 milyar dolar dolar olarak gerçekleşti. Böylelikle, yılın ilk 5 ayında ihracatımız bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,3 gerileyerek 58,8 milyar dolar oldu" dedi.

İthalat ise düşmeye devam ettiği belirten Zeybekci, "Mayıs ayındaki yüzde 3,8'lik gerileme ile birlikte, ithalatımız yılın ilk 5 ayında yüzde 9,5 daraldı. Dış ticaret açığımız da daha öncesinde belirttiğimiz gibi düşmeye devam ediyor. Ocak-Mayıs döneminde dış ticaret açığımız yüzde 21,2 geriledi. Bu da yaklaşık 6 milyar dolarlık bir iyileşmeye tekabül ediyor. Benzer şekilde, ihracatın ithalatı karşılama oranında da önemli bir iyileşme kaydettik. Geçen yılın Ocak-Mayıs döneminde ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 69,4 iken, 2016'nın ilk 5 ayında bu oran 4 puanlık artışla yüzde 73,4'e yükseldi. Bu verilere Serbest Bölgeler net ihracatı ve bavul ticareti verilerini de eklediğimizde, ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 80'lere ulaştığını görüyoruz. İnanıyoruz ki, önümüzdeki dönemde dış ticaret açığımızdaki gerilemenin devam etmesiyle birlikte bu oran, yüzde 90'lara hatta başa baş seviyesine yaklaşacaktır. Böylelikle, 2015 sonunda yüzde 4,5 seviyesinde olan cari açık/ GSYH oranını bu sene yüzde 4'lerin altına düşürerek cari açığı ülkemiz için bir sorun olmaktan çıkarıyoruz.

İhracatımız değer bazında gerilerken, miktar bazında ise artışını sürdürüyor. Yılın ilk 5 ayında ihracatımız TİM verilerine göre, miktar bazında yüzde 5,3 artış gösterdi. İhracatımızdaki gerilemenin temel sebebi ihracat fiyatlarında yaşanan gerilemedir. Bu gerilemenin arkasındaki ana sebep, emtia fiyatlarında görülen düşüş olarak karşımıza çıkıyor" ifadelerini kullandı.

Dünya ticareti de bu gelişmelerin etkisiyle gerilemeye devam ettiğini vurgulayan Zeybekci, değerlendirmesini şöyle tamamladı: "Geçtiğimiz yıl yüzde 13,5 gerileyen dünya ticareti, güncel verilere göre bu sene de ilk çeyrekte yüzde 7,5 daralmaya devam etti. Dünya ülkelerine baktığımızda ihracat düşüşlerinin çok daha yüksek seviyelerde olduğunu görüyoruz. Son açıklanan verilere göre, Rusya'nın ihracatı yüzde 33, Norveç'in yüzde 26, Endonezya'nın yüzde 13,6, Güney Kore'nin yüzde 12,8, İsviçre'nin yüzde 8,8, Çin'in yüzde 7,6, ABD'nin yüzde 7 gerileme kaydetti. Dolayısıyla, ihracatımızdaki gerilemenin birçok ülkeye kıyasla daha sınırlı olduğu söyleyebiliriz. İhracatımızın dünya ticaretinden aldığı pay geçtiğimiz sene yüzde 0,87'ye çıkarak rekor kırmıştı. Görüyoruz ki, 2016 yılında da bu oranı daha yukarı seviyelere taşıyarak yeni bir rekora imza atacağız.

İhracatımızı artırmak ve 2023 ihracat hedeflerimize ulaşmak için Sayın Cumhurbaşkanımız öncülüğünde dünyayı karış karış dolaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızla birlikte Doğu Afrika'ya ihracatçılarımızla, işadamlarımızla birlikte çıkarma yaptık. Amacımız, Türkiye olarak önem verdiğimiz ve gelecekte büyük potansiyel gördüğümüz Afrika ülkeleriyle olan ticari işbirliğimizi geliştirmek ve karşılıklı ticaretimizi ve yatırımlarımızı üst seviyelere taşımak. 2003 yılında ortaya koyduğumuz Afrika Stratejisi ile birlikte Afrika'ya ihracatımızı yaklaşık 3,5 katına çıkardık. İnanıyoruz ki, bu yoğun temaslarımız neticesinde Afrika ülkeleriyle ikili ticaretimizde yakaladığımız ivme çok daha yukarılara çıkacaktır". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Bakan Zeybekci; 'Dış Ticaret Açığımız Hızla Daralıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement