Bakan Ziya Selçuk'tan "Tatil" Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Bakan Ziya Selçuk'tan "Tatil" Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların tatil programlarında yapılması planlanan değişikliklere ilişkin bölgelere göre tatilin söz konusu olabileceğini belirterek, "Bu konuyla ilgili kısa zamanda bir açıklama yapacağız. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da başka kurumlarla da görüştük.

18.04.2019 01:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların tatil programlarında yapılması planlanan değişikliklere ilişkin bölgelere göre tatilin söz konusu olabileceğini belirterek, "Bu konuyla ilgili kısa zamanda bir açıklama yapacağız. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da başka kurumlarla da görüştük. Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açıklamamız olacak." dedi.

Bakan Selçuk, CNN Türk'te "Buket Aydın ile 40" programına katılarak, eğitim gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

"Zorunlu yabancı dil eğitimi kalkacak mı?" sorusu üzerine Selçuk, bu konuda "kalkacak veya kalkmayacak" şeklindeki bir yaklaşımı doğru bulmadığını vurguladı. Ziya Selçuk, "Eğer hazırlık sınıfı olan bir okul varsa oradaki yaklaşımımız değişik, meslek liselerinde yabancı dille ilgili yaklaşımımız değişik. Bazen 4 sene verebiliriz bazen bir sene verebiliriz. Yani bu kalkacak ya da kalkmayacak biçiminde değil de hangi çocukların neye ihtiyacı var, bunu saptamak önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Bunun saptanmasına ilişkin model çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Selçuk, "Bunu aceleye getirip sadece müfredatı değiştirerek İngilizce öğretemeyeceğimizi biliyoruz. Bunun yanı sıra öğretmen eğitimi, araç gereç yönetimi çok önemli." diye konuştu.

Selçuk, ekosistemin bütün paydaşlarının birlikte dönüşümüyle yol alınacağının altını çizdi.

Bakan Selçuk, "mavi balina internet oyunu" kastedilerek, "Çocukları istismar eden dijital saldırılara karşı nasıl önlemler alınmalı? Sizin bu konuda çalışmalarınız var mı?" sorusu üzerine, bu konuda çalışmalar yürütüldüğünü kaydetti.

Bu konuda yüzbinlerce öğretmene, öğrenciye bilinçli internet kullanımı gibi konularda eğitim verildiğini aktaran Selçuk, "Bir android aplikasyonumuz var siber zorbalık konusunda, çok sayıda videolar hazırladık anne babalara rehberlik olsun diye. Eğer bir çocuk duygusal olarak rahatlarsa, düşünsel olarak açlığı giderilirse, eylemsel olarak aileyle bütünleşirse bu tür konularda çok fazla sorun yaşamaz diyebilirim." değerlendirmesinde bulundu.

Eğitim fakültelerinin kontenjanlarının azaltılması

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "YÖK'le eğitim fakültelerindeki öğretmenlik bölümleri kontenjanlarına yönelik çalışmaya" ilişkin soru üzerine, Türkiye'nin, insan kaynaklarını yönetmek zorunda olduğunu belirtti.

2040 yılına kadar hangi branşta ne kadar öğretmene ihtiyaç olduğuna ilişkin simülasyonlarının bulunduğunu, bu konuda göç, nüfus artışı gibi unsurlar dikkate alınarak bazı tahminlerinin söz konusu olduğunu anlatan Ziya Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu bildiğimiz halde neden ihtiyacımızın çok ötesinde mezun olsun? Bu çocukların hepsi umut besliyor, bir gelecek peşinde. O zaman bizim daha rasyonel bir tabloya ihtiyacımız var. Peyder pey hemen önümüzdeki yılda eğitim fakültelerinin kontenjanlarının azaltılmasıyla ilgili bir mutabakatımız var. Kısmi bir azaltma bu. Büyük bir azaltma değil ama peyder pey yıllar içerisinde daha da azaltıp Türkiye'nin öğretmen ihtiyacıyla mezun sayısı arasındaki ilişkiyi rasyonel bir hale getirmek istiyoruz. Bakanlık olarak eğitim fakültelerinde bir alan daraltımı gibi bir talebimiz yok. Biz sadece 'Türkiye'nin fotoğrafını çekelim, mezun sayısına bakalım, önümüzdeki projeksiyona bakalım, hangi yılda ne kadar ihtiyacımız var ve bunu makul bir çerçeveye çekelim' niyetindeyiz."

Bakan Selçuk, "Formasyon kime lazım, öğretmen olacak kişiye lazım. O zaman öğretmenliği kazanan kişiye biz onu ücretsiz olarak verelim. Ücret de ödemesin, umuda da kapılmasın boşu boşuna, kim kazandıysa o formasyonu alsın. Bundan sonraki süreci o şekilde yönetiyoruz." açıklamasında bulundu.

Okula başlama yaşı

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Okula başlama yaşı bir daha değiştirilir mi, bu son mu?" sorusu üzerine, bu değişikliğin son olduğunun altını çizdi.

Selçuk, şöyle konuştu:

"4+4+4 ile birlikte iki çağ nüfusu birbirine karıştı. Yani 5 yaş ve 6 yaşın çocukları sistemden dolayı aynı sene okula başlama durumunda kaldılar. Bizim çağ nüfusunun yüzde 40 daha üstünde öğrencimiz oldu aynı sene. Fakat aynı sınıfta çok farklı becerilere ve birikime sahip çocuklar olunca çocuklar aslında yaşlarından ya da materyalden kaynaklanan eksikliği kendi yeteneklerindeki eksiklik zannettiler. Çocuk da bir sorun yok aslında, 5-6 ay daha beklese o da yapacak onu. Aile tercihi sonucunda daha erken ya da daha geç olması elbette söz konusu olabilir ama biz ulusal düzeyde bir standart koyup çağ nüfusunu dikkate almak zorundaydık."

Bu çalışmayı "çocuğum rapor alsın mı almasın mı?" gibi tartışmaların önüne geçmek, meseleyi berraklaştırmak için yaptıklarını anlatan Selçuk, bu konuda 69 ayı ortalama olarak ele aldıklarını, velilerin bu konuda çocuklarının kişisel durumuna bakarak hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

"Öğrencilerimizin istemediği okula yerleştirilmesi söz konusu olmayacak"

Velilerin, imam hatip okulları sayısının çok olduğu, çocuklarını imam hatipler dışında yerleştirecek okul bulamadığı konusunda eleştirilerinin bulunduğu belirtilerek, "İmam hatip okulları velilerin şikayet ettiği kadar çok mu?" sorusu yöneltilen Selçuk, uygulamadaki bazı aksaklıklardan dolayı birtakım şikayetlerin bulunduğunu ifade etti.

Ziya Selçuk, uygulamadaki aksaklıkların ortadan kaldırılacağını vurgulayarak, "Bu anlamda sıkışıklığın azalması hatta yok olmaya doğru gitmesi söz konusu olacak. İmam hatip okullarımız da diğer okul türleri gibi velilerin talepleri doğrultusunda açılıyor. Öğrencilerimizin istemediği bir okula yerleştirilmesinin de söz konusu olmayacağını rahatlıkla söyleyebilirim." dedi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu

Selçuk, Öğretmenlik Meslek Kanunu ile ilgili soruya yanıt verirken, öğretmeni, eğitim yöneticilerini bu kanunla belirli bir standarda doğru yöneltmenin önemine işaret etti. Bakan Selçuk, "Kanunla ilgili şunu da söylemek isterim, sanki bu kanun yazılmış bitmiş ve yasalaşmaya hazırmış gibi bir algı ya da duyum da söz konusu. Böyle bir şey söz konusu değil, bizim hazırlıklarımız bitmek üzere. Bittikten sonra kamuoyuyla paylaşacağız ve bütün sivil toplum örgütlerinin, sendikaların görüşünü alacağız. Ondan sonra bunu yürüteceğiz." şeklinde konuştu.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, personel rejimi, okul müdürlerinin görev standartlarının ortaya konulması, ödüllerle ilgili bir çok hususun kanunda yer aldığını, kanunla öğretmenin öğretmenlik meslek statüsünün yükseltilmesinin amaçlandığını söyledi.

"Bölgelere göre tatil olabilir"

Bakan Selçuk, "Okulların tatil programıyla ilgili bir değişiklik yapılacak mı? Bölgelere göre tatil düzenlemesi mümkün mü? sorusu üzerine, bölgelere göre tatilin şu anki mevzuatla da mümkün olabileceğini ifade etti.

Tatil süreleri konusundaki farklı uygulamalara, Türkiye'de özellikle doğudaki birçok ilde ağır kış şartlarına işaret eden Selçuk, şunları kaydetti:

"Biz bu tek tip anlayışımızdan kaynaklanan neden dolayısıyla, bölgesel tedbir almakta biraz zorlanıyoruz. Aslında sayın valilerin denetiminde bu konu. Fakat önümüzdeki süreçte bu konuyla ilgili kısa zamanda bir açıklama da yapacağız. Bunu Kültür ve Turizm Bakanlığımızla da başka kurumlarla da görüştük. Tatillerin düzenlemesi, araya küçük tatiller koymakla ilgili bir açıklamamız olacak. Fakat Türkiye birden bire hemen 200 gün, 220 gün olsun gibi bir hazırlığa henüz sahip değil. O, zaman içerisinde dikkate alınabilecek bir şey. Şu anda biz mevcudu ne kadar iyi yapabilirizin peşinde olmalıyız ve bu amaçla da bölgelere göre tatil olabilir, bunun önü açılabilir. Konuyla ilgili takvimi ilan ettiğimizde aslında sayın valilerin zaten yetkisinde olan bazı hususların çok daha işlevsel bir biçimde bölgesel olarak yapılması söz konusu olacak."

Sözleşmeli öğretmenlerin durumu

Atama bekleyen öğretmenlerin durumu konusunda Bakan Selçuk, belli bir çerçevede atama yapmaya devam edeceklerini, peyder pey yıllar içerisinde açığı gidereceklerini, ücretli öğretmen sayısını azaltıp kadrolu, sözleşmeli öğretmen sayısının artmasıyla ilgili bir süreci uyguladıklarını dile getirdi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, "Sözleşmeli öğretmenlerin durumuyla ilgili bir düzenleme yapılacak mı?" sorusuna, "Öğretmenlik Meslek Kanunundaki düzenlemeler onlar için de iyileştirmeyi içeriyor. Mevcut durumun daha da iyileşmesi lazım ve bunun için de elimizden geleni yapacağız. Elbette Meclis son karara sahip olan, söz sahibi olan. Biz Bakanlık olarak belirli hazırlıkları yapmak ve arz etmek durumundayız." yanıtını verdi.

Bu anlamda kanunu beklemeden, şu anda 4 artı 2 olan zorunlu hizmetle ilgili sürenin 3 artı 1'e indirileceğini açıkladıklarını anımsatan Selçuk, bunu her şekilde hayata geçireceklerini vurguladı.

Ziya Selçuk, özel okullar fiyatlarına yapılan zamlarla ilgili velilerin şikayetlerinin hatırlatılması üzerine, velilerin sadece çok yüksek ücretli bazı okullara yönelik tepkilerinin bulunduğunu söyledi. Selçuk, bu konuda bakanlık olarak görüşmeler yaptıklarını, zamlarla ilgili olabilecek üst sınır konusundaki kriterlerin prensip olarak ele alındığını anlattı.

Bakan Ziya Selçuk\'tan "Tatil" Açıklaması
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Ziya Selçuk'tan 'Tatil' Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyelerine operasyon: 15 kişi gözaltına alındı
    14:39 Diyarbakır'da DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyelerine operasyon: 15 kişi gözaltına alındı

    Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında polis ekipleri, belirlenen adreslere operasyon düzenledi. Operasyonda DEM Parti yöneticileri ve Gençlik Meclisi üyeleri de dahil olmak üzere 15 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerin emniyetteki sorgusu devam ediyor.

  • Antalya'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 14 şüpheli gözaltına alındı
    14:37 Antalya'da düzenlenen kaçakçılık operasyonunda 14 şüpheli gözaltına alındı

    Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, kent genelinde kaçakçılık faaliyetlerinin önlenmesine yönelik çalışma başlattı. Operasyonda 1 milyon 515 bin boş makaron, 8 bin 140 puro, sahte bandroller, elektronik sigaralar, güneş gözlükleri, kaçak tütün, 5 kaçak cep telefonu, 2 sigara sarma makinesi ve 8 bin 245 litre sahte alkol ele geçirildi. 14 şüpheli gözaltına alındı.

  • Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Muhittin Böcek'in açıklamalarını eleştirdi
    14:35 Alanyaspor Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Muhittin Böcek'in açıklamalarını eleştirdi

    Alanyaspor Kulübü Başkanı Hasan Çavuşoğlu, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek'in Alanyaspor tesisleri ile ilgili açıklamalarını eleştirdi. Çavuşoğlu, Böcek'in tesislerin bitirilememesi nedeniyle rahatsız olduğunu söyledi ve taraftar gruplarının paylaşımlarının kendisini üzdüğünü belirtti. Ayrıca, Böcek'in tesislerin yapımını seçim sonuçlarına bağladığını ifade etti. Çavuşoğlu, Alanyaspor'un maç yaptığı stadın devlet tarafından yapıldığını ve tesislerin önemine vurgu yaptı. Ayrıca, Böcek'in otobüs ve şoför maaşları konusundaki bilgi eksikliğini eleştirdi ve herkesin başkanı olduğunu söyledi.

  • Antalya'da Kaçakçılık Faaliyetlerine Operasyon: 14 Şahsa Adli İşlem
    14:34 Antalya'da Kaçakçılık Faaliyetlerine Operasyon: 14 Şahsa Adli İşlem

    Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla gerçekleştirilen operasyonlarda, 1 milyon 515 bin dolu makaron, 8 bin 245 litre sahte alkol, 8 bin 140 adet gümrük kaçağı puro ve daha birçok kaçak mal ele geçirildi. Toplamda 14 şahıs hakkında kaçakçılık suçundan adli işlem yapıldı.

  • Gaziosmanpaşa'da Trafik Kavgasına İdari Para Cezası
    14:33 Gaziosmanpaşa'da Trafik Kavgasına İdari Para Cezası

    Gaziosmanpaşa'da yaşanan trafik kavgasına karışan minibüs şoförü ve otomobil sürücüsüne toplam 7 bin 129 lira idari para cezası kesildi. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü, sosyal medyada paylaşılan görüntüler üzerine çalışma başlattı ve olayın 17 Mart'ta Cebeci Caddesi'nde gerçekleştiğini tespit etti. Minibüs şoförüne 6 bin 439 lira ceza uygulanırken, otomobil sürücüsüne ise 690 lira ceza yazıldı.

  • Xiaomi Mix Flip: Özellikleri ve tanıtım tarihi ortaya çıktı
    14:31 Xiaomi Mix Flip: Özellikleri ve tanıtım tarihi ortaya çıktı

    Xiaomi Mix Flip, katlanabilir telefon pazarında yerini alacak. İçe doğru katlanabilen yapıya sahip olan telefon, Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 işlemci ve Adreno 750 grafik birimiyle güçlendirilecek. Mayıs ayında tanıtılması beklenen telefonun fiyatı da uygun olacak.

  • Honor Magic 6 Ultimate Edition Özellikleri ve Fiyatı
    14:31 Honor Magic 6 Ultimate Edition Özellikleri ve Fiyatı

    Huawei ile yollarını ayırmasının ardından ABD yaptırımlarına takılmadan çalışmalarını sürdüren Honor, kısa bir süre önce Magic 6 Ultimate Edition modelini tanıttı. Honor Magic 6 Ultimate Edition; 6,8 inç 2800×1280 çözünürlüklü 120 Hz tazeleme hızı sunan LTPO OLED panele ev sahipliği yapıyor. Akıllı telefonda kullanılan işlemci Snapdragon 8 Gen 3. 4 nm teknolojisiyle üretilen yonga setinde 1 adet 3.3 GHz ARM Cortex-X4, 3 adet 3.2 GHz ARM Cortex-A720, 2 adet 3.0 GHz ARM Cortex-A720 ve 2 adet 2.3 GHz ARM Cortex-A520 çekirdekleri mevcut. Modelde 16 GB RAM ve 512 GB veya 1 TB depolama seçenekleri bulunuyor. Ayrıca 50 Megapiksel ana, 180 Megapiksel periskop ve 50 Megapiksel ultra geniş açı sensörlerinden oluşan üçlü kamera adasına sahip olan Honor Magic 6 Ultimate Edition, DSLR kalitesinde fotoğraf çekimi imkanı sunuyor. Fiyatı ise 16 GB RAM + 512 GB ROM için $972, 16 GB RAM + 1 TB ROM için $1069 olarak belirlendi.

  • Samsung Galaxy Z Fold 6 için ucuz bir versiyon çıkabilir
    14:31 Samsung Galaxy Z Fold 6 için ucuz bir versiyon çıkabilir

    Samsung Galaxy Z Fold 6 modelinin fiyatı hakkında çıkan iddialara göre, daha düşük fiyatlı bir versiyonun da sunulabileceği belirtiliyor. Bu versiyonun, daha düşük seviyede özelliklere sahip olması bekleniyor.

  • Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz
    14:31 Erdoğan: Ekonomide seçim sonrası için felaket senaryoları yazanlar var, onları yakından takip ediyoruz

    Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen "Deprem Konutları Kura ve Anahtar Teslim Töreni"nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Seçim sonrası için felaket senaryoları yazarak ekonomi programını sabote etmek için çalışanlar var, onları yakından takip ediyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Başkan Muhittin Böcek, Akseki'de ulaşım sorununu çözdü
    14:30 Başkan Muhittin Böcek, Akseki'de ulaşım sorununu çözdü

    Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Akseki ziyareti sırasında vatandaşların ulaşım desteği talebini karşılıksız bırakmadı. Uzak mahallelerde oturan vatandaşlar ring seferleri ile ilçe merkezine taşınıyor.


Advertisement