Bakanlar Soylu ve Kurum İzmirli depremzedelerin taleplerini dinledi - Son Dakika
Güncel

Bakanlar Soylu ve Kurum İzmirli depremzedelerin taleplerini dinledi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmirli depremzedelerin taleplerini dinledi.

21.04.2022 03:07  Güncelleme: 03:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İzmirli depremzedelerin taleplerini dinledi.

Soylu ve Kurum'un, AK Parti İzmir İl Başkanlığındaki basına kapalı görüşmesinin ardından İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan ile AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır, gazetecilere açıklama yaptı.

Haydar Özkan, Süleyman Soylu ve Murat Kurum'un depremzedelerin sorunlarıyla yakından ilgilendiğini ve verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

Görüşmede taleplerini ilettiklerini kaydeden Özkan, "Bu zamana kadar tıkanmış olan inşaatla ilgili sıkıntılarımız vardı, kredi ile ilgili, emsalle ilgili sıkıntılarımız konuşuldu. Neler yapılabileceği ile ilgili önümüzde bir yol haritası çizildi gibi. Şu anda biz göstermiş oldukları özverili çalışmalarından dolayı, bize karşı göstermiş olduğu sorumluluk ve devletin babalığını yansıttıklarından dolayı iki bakanımıza da teşekkür ediyorum." dedi

Özkan, DASK, rezerv alanından verilecek konutlarla ilgili de görüştüklerini aktararak, "Biz buradan umutlu ve mutlu ayrılıyoruz, teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Teslim edilecek konutlar

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Nasır ise 30 Ekim'deki depremden hemen sonra AK Parti milletvekilleri olarak sahaya indiklerini, bütün kurum ve kuruluşların da birlikte hareket ettiğini söyledi.

Depremin ardından her süreçte farklı sorunlar oluştuğuna dikkati çeken Nasır, "Deprem meydana geldiği anda kimsenin ev veya konutlarının hasar durumuyla ilgili beklentisi, düşüncesi yoktu. O günkü durum daha farklıydı. İlerleyen süreçte hükümetimiz, devletimiz bu konuda hızlı şekilde hareket etti. Aradan 1,5 yıl gibi süre geçti, bu süreçte 650 konutu teslim etti." dedi.

Nasır, Rıza Bey Apartmanı bölgesinde vatandaşların talepleri doğrultusundaki proje değişikliğinden dolayı sürecin biraz uzadığını söyleyerek, "İnşallah bu mayıs ayı sonunda 1391 konut, 353 iş yeri proje alanlarında, rezerv alanlarında, yine mayıs ayında 397 konut ve bu yıl sonuna kadar 5 bin 40 konut hak sahiplerine teslim edilecek. Böylece 30 Ekim Depremi'nde ağır hasarlı olan vatandaşlarımızla ilgili hiç kimse dışarıda kalmamış olacak ve herkes hak sahibi olacak." diye konuştu.

Kaliteli evlerin kısa sürede inşa edildiğini vurgulayan Nasır, depremin ilk anından itibaren devletin vatandaşın yanında yer aldığını belirtti.

İzmir'deki yapı stoğu

Necip Nasır, İzmir'deki yapı stoğunun yüzde 70'inin dönüşmesi gerektiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Bugüne kadar TOKİ ve şu anda yapacağımız 5 bin 40 konutla hükümet olarak İzmir'de 25 bin konutun dönüşümünü yaptık ama bir gerçek var ki İzmir'deki yapı stoğunun yüzde 70'inin dönüşmesi gerekiyor. İzmir 1. derece deprem bölgesi. Bugün açıklanan bir AFAD raporu var, onda 21 faydan söz ediliyor bunun 13 tanesi hareket halindeki faylar ve her an 7 şiddetinde bir deprem oluşma ihtimali olan bir kentte yaşıyoruz. Buradaki bütün dinamiklerin birlikte hareket etmesi lazım."

Yerel yönetimlerin de dönüşüme katkı koyması gerektiğinin altını çizen Nasır, "Bugüne kadar sadece İzmir'de Büyükşehir Belediyesi 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasası'yla bir tane dönüşüm yapmamıştır ama sadece 73. madde diye ifade ettiğimiz 2005 yılında çıkan Belediye Yasası'nın bir maddesiyle 960 tane konut yapmıştır. Yaklaşık 700 bin konutun dönüşmesi gereken, böyle bir deprem riski olan yerde belediyenin de çok hızlı şekilde hareket ederek, bütün dinamikleriyle hareket ederek bu sorunu çözmesi gerekir." ifadelerini kullandı.

Necip Nasır, hükümet olarak depremzedelerin yanında olduklarını ve her türlü sorunun çözümü için ellerinden geleni yaptıklarını sözlerine ekledi.

Bakanlar Soylu ve Kurum İzmirli depremzedelerin taleplerini dinledi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakanlar Soylu ve Kurum İzmirli depremzedelerin taleplerini dinledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.

  • Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı
    03:34 Avustralya'da Kilise Saldırısı: En Az 4 Kişi Bıçaklandı

    Avustralya'nın Sydney kentinde bir kiliseye düzenlenen saldırıda piskopos dahil en az 4 kişi bıçaklandı. Polis, saldırganın gözaltına alındığını ve olayı bir 'terörist eylem' olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Saldırının ardından kilisenin dışında toplanan yüzlerce kişi, saldırganın kendilerine verilmesini talep etti ve polisle çatıştı. İki polis yaralandı ve 20 polis aracı hasar gördü. Yaralıların hayati tehlikesi olmadığı bildirildi. Saldırının kişisel bir eylem olduğu belirtilirken, olaylar birbiriyle bağlantılı değil. Kilise saldırısının ardından güvenlik önlemleri alındı.

  • Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti
    03:25 Şırnak'ın Uludere ilçesinde dereye düşen araçta 4 kişi hayatını kaybetti

    Uludere ilçesinde meydana gelen kazada, Ferhat Bilen'in kullandığı hafif ticari araç dereye düştü. İtfaiye ekipleri tarafından araçtan çıkarılan Abdulkerim Babat, Melek Soylu, Haşim Babat ve Sevim Demircioğlu hayatını kaybetti. Sevim Demircioğlu ise tedavi altına alındı.


Advertisement