Bakanlıktan, 'Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı' - Son Dakika
Güncel

Bakanlıktan, 'Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı'

Bakanlıktan, \'Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı\'

SANAYİ ve Teknoloji Bakanlığı, girişimcilerin hızlı şarj istasyonu yatırımı yapmasını sağlamak üzere 'Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı'nı başlattı.

16.04.2022 15:48  Güncelleme: 16:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

SANAYİ ve Teknoloji Bakanlığı, girişimcilerin hızlı şarj istasyonu yatırımı yapmasını sağlamak üzere 'Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı'nı başlattı. Toplam bütçesi 300 milyon TL olan hibe desteği ile 81 ilde 1560 noktada hızlı şarj istasyonu kurulacak.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre; Türkiye'de elektrikli araçların şarj altyapısını oluşturmak için önemli bir adım atıldı. Bugün itibarıyla devreye alınan destek programı ile hızlı şarj istasyonu kurulumuna hibe verilecek. Toplam bütçesi 300 milyon TL olan 'Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı' hibe desteği ile 81 ilde 1560 noktada hızlı şarj istasyonu kurulumu sağlanacak. Yatırımcılar, programdan istasyon başına 250 bin liraya kadar destek alabilecek. Yerli malı ünitelere artı yüzde 20 destek verilecek. Programa başvurular, 15 Haziran 2022'ye kadar devam edecek. Yatırımcılar, 'sarjdestek.sanayi.gov.tr' adresinden programa başvuru yapabilecek. Program, TOGG'un şarj altyapısına da destek olacak.

ELEKTRİKLİ ARAÇ PROJEKSİYONU Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından, ilgili kamu kurumları ve sektör aktörlerinin katkısı ile hazırlanan Mobilite Araç ve Teknolojileri Yol Haritasında, Türkiye'de elektrikli araçların gelişimine dair düşük, orta ve yüksek olmak üzere 3 farklı senaryoyu içeren bir projeksiyon oluşturuldu. Bu projeksiyona göre 2025 yılında; yüksek senaryoda yıllık elektrikli araç satışının 180 bin, elektrikli araç stokunun 400 bin olacağı tahmin ediliyor. Orta senaryoda yıllık elektrikli araç satışının 120 bin, elektrikli araç stokunun 270 bin olacağı öngörüldü. Düşük senaryoda ise yıllık elektrikli araç satışının 65 bin, elektrikli araç stokunun 160 bin civarında olacağı tahmini yapıldı. 2030 yılı projeksiyonuna göre öngörüler ise yüksek senaryoda yıllık elektrikli araç satışı 580 bin, elektrikli araç stoku 2,5 milyon, orta senaryoda yıllık elektrikli araç satışı 420 bin, elektrikle araç stoku 1,6 milyon, düşük senaryoda yıllık elektrikli araç satışı 200 bin, elektrikli araç stoku 880 bin adet şekline oluştu.LİSANSA VE SERTİFİKAYA TABİ HALE GETİRİLDİEnerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın da koordinasyonunda, başta Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ve Türk Standardları Enstitüsü olmak üzere, ilgili kamu kurumlarının aktif katılımı ve özel sektörün yoğun katkısı ile Türkiye için elektrikli araç şarj altyapısına yönelik mevzuat, standartlar, destekler gibi başlıklardan oluşan kapsamlı bir plan hazırlandı. Yürütülen çalışmalar neticesinde, şarj sektörünün serbest piyasa koşullarında, etkin ve sürdürülebilir bir yapıda gelişmesini temin edecek bir mevzuat altyapısı oluşturuldu. 7346 sayılı kanun düzenlemesi ile 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu'nda, şarj hizmeti sunulmasına yönelik yasal çerçeve tesis edildi. Buna göre, EPDK'nın yayımladığı yönetmelik ile de detayları netleşen mevzuat göre şarj hizmeti faaliyetleri lisansa ve sertifikaya tabi hale getirildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bugün başvuruya açılan programa ilişkin Twitter'daki hesabından, "Elektrikli araçlar için gerekli altyapıyı ülkemize kazandırmakta kararlıyız. Türkiye'nin 1560 farklı noktasına yüksek hızlı şarj istasyonları kurulması için 300 milyon TL bütçeli hibe programını bugün başvuruya açtık. Yatırımcılarımıza hayırlı olsun" dedi.


Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bakanlıktan, 'Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj İstasyonları Hibe Programı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement