Bakır ve Sedef İşlemeciliğinde "Kadın Usta" Sayısı Artıyor - Son Dakika
Yerel

Bakır ve Sedef İşlemeciliğinde "Kadın Usta" Sayısı Artıyor

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odasının İŞKUR ile iş birliğinde açtığı meslek kurslarına katılan 80 kişiden 60'ını kadınlar oluşturuyor.

28.05.2015 11:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

VELİ GÜRGAH - Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odasının İŞKUR ile iş birliğinde açtığı meslek kurslarına katılan 80 kişiden 60'ını kadınlar oluşturuyor.

Bakır işlemeciliği-sedef kakmacılığını yaşatmayı ve mesleğe yeni ustalar kazandırmayı amaçlayan Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odasının düzenlediği kurslara özellikle kadınlar ilgi gösteriyor.

Odaya ait eğitim merkezine gelen kadınlar, maharetlerini bakır ve sedef işlemeciliğinde gösterirken, günlük ödenen 20 lira ile de aile bütçelerine katkı sağlıyor.

Gaziantep Bakırcılar ve Sedefçiler Odası Başkanı Celal Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilkini 2009 yılında açtıkları kurslara erkekler kadar kadınların da ilgi gösterdiğini söyledi.

Bugüne kadar yaklaşık 300 kişinin kurslarda meslek öğrendiğini dile getiren Açık, mesleğe adım atan 100 civarında kişinin ise iş yeri açtığını ifade etti.

Düzenledikleri kurslarla hem bakır ve sedef işlemeciliğini yaygınlaştırmayı hem de sektörde eleman sıkıntısını gidermeyi amaçladıklarını belirten Açık, şunları söyledi:

"Bu mesleğin devam etmesi lazım. Biz de bu konuda elimizden geleni yapıyoruz. İŞKUR ile düzenlediğimiz yüzde 50 istihdam taahhütlü meslek edindirme kurslarımız devam ediyor. Yani iki kişiden birine iş garantisi veriyoruz. Kursiyerler bakır işletmeciğinde 5, sedef kakmacılığında ise 3 ay eğitim alıyor. Eğitim süresince de kursiyerlere günlük 20 lira ücret ödeniyor. Kursiyerler ayrıca tane başı ücret de alıyor. Son dönem kursuna katılan 80 kursiyerden 60'ını kadınlar oluşturuyor. Bu da bizim için sevindirici bir gelişme ancak gönül ister ki bu mesleğe daha erken yaşlarda ilgi gösterilsin."

Bakır ve sedef işlemeciliği konusunda ilkokul düzeyinde eğitim verilmesi gerektiğine işaret eden Açık, "Bu konuda ilerleyen süreçte üniversitelerde iki meslek yüksekokulu da açabiliriz. Pratik ve teorik eğitimi bir arada verebiliriz. Böylelikle hem eğitimli zanaatkarlarımız olur hem de işsiz kalmazlar" dedi.

Bakır işlemeciliğine yurtdışından da ilgi gösterildiğini vurgulayan Açık, bu konuda Almanya'dan gelen teklif üzerine oradaki işsiz Türk gençlerine eğitim vermek amacıyla bir proje üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Hem stres atıyorlar hem para kazanıyorlar

Kursiyerlerden Açıköğretim Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu öğrencisi Aslı Kılıçlıoğlu (20), kurstan tesadüfen haberdar olduğunu söyledi.

Bir yandan meslek öğrenirken, diğer yandan da para kazandığını dile getiren Kılıçlıoğlu, kadınların bakır işlemeciliği ve sedef kakmacılığı konusunda erkeklerden daha maharetli olduğunu savunarak, mesleği sürdürmek istediğini belirtti.

Çocuğuyla eğitim merkezine gelen Emine Ay da (37) kursa İŞKUR aracılığıyla başladığını anlattı.

Yaklaşık bir yıldır bakır işlemeciliği ile uğraştığını belirten Ay, "Amacım bakır işlemeciliğini ilerletmek, çünkü seviyorum. Burada hem stres atıyorum hem de aile bütçesine katkıda bulunuyorum" diye konuştu.

Zaman zaman çocuğunu da kursa getirmek zorunda kaldığını ifade eden Ay, onunda çekiç seslerine alıştığını, hatta rahatlıkla uyuyabildiğini söyledi.

İki çocuk annesi Nurel Karakış (25) ise yaptığı işten çok memnun olduğunu dile getirdi.

Bakır işlemeciliğinin kendisine terapi gibi geldiğini belirten Karakış, aile bütçesine de katkı sunduğunu kaydetti.

İki çocuğunu da yanında getirmek zorunda olduğunu ifade eden Karakış, "Çocuklarla gelmem biraz zor oluyor ama idare ediyoruz. Artık onlar da buraya alıştı" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Bakır ve Sedef İşlemeciliğinde 'Kadın Usta' Sayısı Artıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement