Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği Başladı - Son Dakika
Yaşam

Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği Başladı

Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği Başladı

Baksı Müzesi 6. Öğrenci Sanat Şenliği Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal’ın katıldığı açılış töreni ile kapılarını açtı.

03.10.2018 16:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Baksı Müzesi 6. Öğrenci Sanat Şenliği Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal'ın katıldığı açılış töreni ile kapılarını açtı.

Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal programda yaptığı konuşmada 6. Öğrenci Sanat Şenliği dolayısıyla Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ile Baksı Kültür Sanat Vakfı'na teşekkür etti.

Baksı Müzesi'nin gerçekleştirdiği etkinliklerle müze olma vasfını fazlasıyla aştığını belirten Başkan Ağbal, "Baksı Müzesi artık bir yaşam merkezi, değerler merkezi, sanat ve kültür merkezi haline geldi. Yani her şey haline geldi. Dolayısıyla gerek Hüsamettin Hoca'mızın gerekse değerli eşlerinin adeta hayatlarını buraya vakfetmeleri ve bugün burada Baksı Köyü'nde bu kadar güzel bir topluluğu bir araya getirmeleri artık çok farklı bir noktaya ulaştı. Kendilerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum" dedi.

Başkan Ağbal, Baksı Müzesi'nin büyük bir başarı hikayesi olduğu değerlendirmesinde bulunarak, "Çıktığınız topraklara şehirde edindiğiniz bütün birikimleri alarak dönüyorsunuz, yaşadığınız topraklardan özümsediğiniz bütün kültürel değerleri zihin altında oluşan düşünce ve hayalleri bir şekilde burada ete kemiğe büründürüp böylesine bir müze inşa ediyorsunuz. Buraya gelirken de endüstriyel yaşam tarzından aldığınız değerler ile geleneksel değerleri harmanlamayı buranın temel prensibi yapıyorsunuz. Bugüne kadar ortaya konulan bütün çalışmalarda Hocamızın ısrarla geleneklerimize, köklerimize ve Anadolu'nun değerlerine vurgu yapması ve birçoğumuzun göremediği, bir köylümüzün el işinde, bir çiftçimizin tarım araçlarında fark edemediğimiz o zihin dünyasını açığa çıkarması bambaşka bir yetenek. Aslında içten bir gelen duygu. Kendisini gerçekten tebrik ediyorum. Bu büyük bir hikaye" diye konuştu.

Geleneksel değerleri muhafaza ederken evrensel değerlerden de uzaklaşılmaması gerektiğine dikkat çeken Başkan Ağbal şöyle konuştu:

"Evrensel Kültür kavramı aslında biraz bizim ürettiğimiz bir kavramdı. Toplama bir kavram. Evrensel olarak tarif ettiğimiz tek bir ortak kültür birikimi yok. Çok çeşitli kültürler, değer sistemleri, düşünce dünyaları var. Bunların ortak kümesini biz evrensel değerler olarak ifade ediyoruz. Bu evrensel değerler kümesinde bütün medeniyetlerin kesişen ortak değerleri var. Aslında bir birimizden ayırt edeceğimiz çok şey olmakla birlikte bütün kültür ve medeniyetler ortak bir paydaya kendi renklerini katmışlar. Bugün Baksı Müzesi aslında tam da bunu yapıyor. Hepimizin ortaklaştığı değerleri açığa vurmaya çalışıyor. Bu bir genç çocuğumuzun bir resminde de olabilir, bir objede de Netice itibariyle Baksı Müzesi bunu yapmaya çalışıyor. Baksı Müzesi Bayburt için bir iftihardır. Bayburt'un sınırlarını bırakın Türkiye'nin sınırlarını aştı. Global düzeyde bir marka haline geldi. Türkiye olarak iftihar ettiğimizi büyük bir sivil inisiyatiftir. Bu açıdan kendilerini tebrik ediyorum. Bizim görevimiz burada sizlerin oluşturduğu bu atmosferi desteklemek, gelişmesine katkı sunmak. Bu sayede Baksı Müzesi inşallah Türkiye'nin markası haline gelmiş olacak."

6. Öğrenci Sanat Şenliği'nin çok anlamlı bir proje olduğunu ifade eden Başkan Ağbal, "Genel anlamda bakıldığında medeniyetlerin, kültürlerin, toplumların ve milletlerin gelişim aşamalarına bakılacak olursa insanın özgür düşüncesini, duygularını ifade etme imkanı arttığı sürece o ülkeler ve milletler gelişiyor. Hayallerimizi bir birimizle paylaşmayı öğrendikçe içimizde olanları özgürce ifade etmekte bir birimizle yarıştıkça aslında bir birimizin farklılıklarını ve bu farklılıklardan beslenmeyi toplumun temel sanat dinamiği olarak gördükçe Türkiye millet olarak çok daha ileri noktalara gelecektir. Bugün burada sunduğunuz fırsatla öğrencilerimizin hayal dünyalarını göreceğiz. Onlar ifade ettikçe; buradan bilim, sanat, kültür çıkacak. İlerleme buradan başlayacak " dedi.

Vali Ali Hamza Pehlivan ise Baksı Müzesi'nin başta Bayburt olmak üzere Türkiye'ye değer katan bir marka haline geldiğini söyledi. Düzenlediği etkinlikler ve sanat faaliyetleriyle Baskı Müzesi'nin bu özelliğini her geçen gün pekiştirdiğini dile getiren Vali Pehlivan, "Bizler de Bayburt'ta görev yapan kamu görevlileri ve burada yaşayan insanlar olarak bu serüveni gurur ve mutlulukla takip ediyoruz. Baskı Müzesi'ni her ziyaretimizde bir öncekinden bir adım daha ilerde olduğunu, daha geniş kitleleri kucaklayan yeni bir etkinliğe ev sahipliği yaptığını memnuniyetle müşahede ediyoruz. Meşakkatli bir süreç sonunda Baksı Müzesini kuran ve paydaşlarıyla birlikte bu günlere gelmesini sağlayan Hüsamettin Koçan bey ve değerli eşi Oya Koçan hanımefendiyi bir kere daha içtenlikle kutluyor teşekkür ediyorum" dedi.

Baksı Müzesi'nin kuruluş misyonunda geleneksel ile evrenseli bütünleştirme hedefinin olduğunu bildiren Vali Pehlivan, "Bunun yanında estetik ile vicdanı, güncel olanla vefayı da adeta harmanlamış. Bunu bugün düzenlenen Öğrenci Sanat Şenliği'nde çok yakında görüyoruz. Ülke olarak da dünya olarak da yetenekli insanlara ihtiyacımız var. Fakat yeteneğin tek başına var olması yeterli değil. O yeteneğin eğitilmesi, yönlendirilmesi, insanlığa ve topluma faydalı bir hale getirilmesi gerekiyor. Bu tür adımlar en önemli kamu hizmet alanlarından biri olan Milli Eğitim alanında devlet olarak yapmak istediklerimize katkı sağlayacak, o çalışmaları pekiştirip değer katacak bir nitelik taşıyor. Her şeyden önce sivil bir inisiyatif olması da bu anlamda çok önemli. Kamu eliyle bir çok şeyi yapma gayreti içerisindeyiz ama sivil toplumun, imkanı olan kuruluşlarımızın bu ve benzeri faaliyetlere destek vermesi, kamu ile sivil toplum bütünlüğünün sağlanması adına başlı başına önem arz ediyor" diye konuştu.

Öğrenci Sanat Şenliği ile yetenekli çocukları tespit edip destekleyerek dünya sanatına katkıda bulunmalarını sağlamak istediklerini belirten Baksı Müzesi kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan da bu doğrultuda şenliklerin altıncı yılına girdiklerini ve yüzden fazla öğrenciye burs verdiklerini bildirdi.

Koçan, "Biz büyük mücadeleler vererek bir şeyleri hak etmeye çalıştık. Orada çok da fireler verdik. Zorlamalarla karşı karşıya geldik. Baksı Müzesi aslında böyle destansı bir yürüyüşü yapan bir adamın ve onu takip eden oğlu, oğlunun eşi ve onları takip eden iyi niyetli insanların projesidir. Biz bulunduğumuz coğrafyayı çok önemsiyoruz. Bu coğrafyanın kültürel geleneklerine sahip çıkacağız. Yaptığımız yenilikleri mümkünse de bu gelenekle ilişkilendireceğiz. Böylece bizim burada olmamızın bize verdiği özgünlük şansını kullanmış olacağız. Bu müzecilik ve akademik açıdan yeni sayılabilir. Baksı Müzesi işte bu. Bunun için de kadını ve çocuğu merkeze koyduk. Bayburt'ta kadınların ürettikleri, birlikte yaşadıkları büyük bir merkez inşa edeceğiz. Bunun için Baksı salt olarak sergi açan bir müze değil; içinde bulunduğu toplumun değerler dünyasına sahip çıkan, ekonomisini de endişe edinen ve ona katkıda bulunmak isteyen bir kurumdur. " ifadelerini kullandı.

Belediye Başkanı Mete Memiş de etkinlikte bir konuşma yaparak çocukların özgün bireyler olarak toplumda var olmalarını sağlayacak Baksı ve benzeri çalışmalara destek vermeye her zaman hazır olduğunu belirtti.

Konuşmaların ardından Öğrenci Sanat Şenliği'ne katılan çocuklar ile davetliler toplu fotoğraf çekilip öğrencilerin eserlerinin yer aldığı sanat atölyesinde incelemelerde bulundu.

6. Öğrenci Sanat Şenliği açılışına Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal, Vali Ali Hamza Pehlivan, Belediye Başkanı Mete Memiş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Halil Murat Bilgiç, İl Emniyet Müdürü Sezayi Er, kamu kurum ve kuruluşlarının amirleri, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile öğrenciler ve aileler katıldı. - BAYBURT

Kaynak: İHA

Son Dakika Yaşam Baksı Müzesi Öğrenci Sanat Şenliği Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ilçe belediye başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti
    21:49 Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve ilçe belediye başkanları Anıtkabir'i ziyaret etti

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras Anıtkabir'de Ata'nın huzuruna çıktı. Yeni seçilen 11 CHP'li ilçe belediye başkanı ile Anıtkabir'i ziyaret eden Aras Anıtkabir özel defterini imzaladı.

  • Burdur Tefenni'de Sobadan Çıkan Yangın Evde Hasara Yol Açtı
    21:40 Burdur Tefenni'de Sobadan Çıkan Yangın Evde Hasara Yol Açtı

    Burdur'un Tefenni ilçesine bağlı Beyköy köyünde, Ali Karadere'ye ait evde sobanın yakılması sırasında çıkan yangın, evin kullanılamaz hale gelmesine neden oldu. Yangın, itfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle söndürülürken, herhangi bir yaralanma olmadığı belirtildi.

  • TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün'den inşaat mühendislerine yönelik şiddete tepki
    21:39 TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Ali Akgün'den inşaat mühendislerine yönelik şiddete tepki

    Türkiye genelinde inşaatlarda çalışan mühendislerin karşılaştığı şiddet olaylarıyla ilgili Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Ali Akgün basın açıklaması yaptı. Akgün, "Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı başta olmak üzere şantiyelerdeki şiddete karşı ilgili kurum ve kuruluşlar gerekli tedbirleri almalı, meslektaşlarımıza yönelik şiddet son bulmalıdır. İnşaat Mühendisleri hiçbir zaman sahipsiz değildir" dedi.

  • Karabük'ün Eskipazar ilçesinde müstakil ev alevlere teslim oldu
    21:35 Karabük'ün Eskipazar ilçesinde müstakil ev alevlere teslim oldu

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

  • Sakarya'da ahır yangınında 25 büyükbaş telef oldu
    21:32 Sakarya'da ahır yangınında 25 büyükbaş telef oldu

    Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde çıkan ahır yangınında kurbanlık 25 büyükbaş hayvan telef oldu. Yangına 8 itfaiye aracı ve 20 itfaiye eri ile müdahale edildi.

  • Hacca gitmek için bisikletle yola çıkan 2 kişi Konya'ya ulaştı
    21:09 Hacca gitmek için bisikletle yola çıkan 2 kişi Konya'ya ulaştı

    Hacı adayları 60 yaşındaki Boşnak Adem Aljic ile Arnavut kökenli Kuzey Makedonyalı 57 yaşındaki Qamuran Hirda, 1 Nisan'da Üsküp'ten yola çıkarak Konya'ya ulaştı. 16 gündür pedal çeviren bisikletçiler, yaklaşık 1600 kilometre yol katetti. Gaziantep'ten sonra Mekke'ye gitmek için bisikletleriyle Ürdün'e geçmeyi planlıyorlar.

  • Çorum Ortaköy'de Sulama Kanalı Temizlendi
    21:04 Çorum Ortaköy'de Sulama Kanalı Temizlendi

    Çorum'un Ortaköy ilçesinde bulunan ve yaklaşık 600 dönüm araziyi sulayan kanal, belediye ekipleri tarafından temizlendi. Öz Çayı'ndan ayrılan kanallardan Tepelerarası mevkisindeki araziye su taşıyan kanal, bölgedeki vatandaşların talebi üzerine temizlik çalışması yapıldı. Belediye işçileri, erken saatlerde bölgeye giderek kazma, kürek ve bel gibi aletler kullanarak 4 kilometre uzunluğundaki kanalı temizledi. Kanalın tarımsal üretim açısından önemli olduğunu belirten belediye çalışanları, çevre faktörlerinden kaynaklanan tıkanıklıkların giderildiğini ve suyun akışkanlığının artırıldığını ifade etti.

  • Batman'da dereye düşen araçtaki 2 kişi kepçe ile kurtarıldı
    20:54 Batman'da dereye düşen araçtaki 2 kişi kepçe ile kurtarıldı

    Batman'ın Sason ilçesinde Sevgi Aydın A. yönetimindeki hafif ticari araç, Han Deresi'ne düştü. İhbar üzerine olay yerine gelen ekipler, kepçe yardımıyla sürücü ve eşini kurtardı. Çift, sağlık durumlarının iyi olduğu belirtilerek hastaneye kaldırıldı.

  • Kandıra'da traktörü gölette mahsur kalan kişi kurtarıldı
    20:39 Kandıra'da traktörü gölette mahsur kalan kişi kurtarıldı

    Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde yaşayan Fevzi O., traktörünü yıkamak için girdiği Arıklar Göleti'nde mahsur kaldı. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle Fevzi O. kurtarıldı ve traktörü de iş makinası yardımıyla çıkarıldı.

  • Sakarya'da çıkan yangında çok sayıda büyükbaş hayvan telef oldu
    20:38 Sakarya'da çıkan yangında çok sayıda büyükbaş hayvan telef oldu

    Sakarya'nın Karapürçek ilçesinde bulunan bir besi çiftliğinde çıkan yangında, dumandan etkilenen bir kişi hastaneye kaldırıldı ve çok sayıda büyükbaş hayvan telef oldu. Yangın, samanlık, ev ve ahıra sıçradı ve itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor.

  • Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü
    20:28 Tokat'ın Niksar ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

    Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Bayraktepe köyüne bağlı Çataltepe mevkisinde bulunan ormanlık alanda çıkan yangın, vatandaşların haber vermesi üzerine Niksar Orman İşletme Müdürlüğü ekipleri tarafından söndürüldü. Ekiplerin 1 saatlik çalışması sonucunda yangın kontrol altına alınarak söndürüldü. Yangında yaklaşık 1 dönüm ormanlık alan zarar gördü.

  • Batman'da Sason Çayı'na uçan araç kayalıklarda asılı kaldı
    20:28 Batman'da Sason Çayı'na uçan araç kayalıklarda asılı kaldı

    Batman'da bir hafif ticari araç, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu Sason Çayı'na uçtu ve kayalıklarda asılı kaldı. Araçta mahsur kalan 2 kişi ekiplerin yoğun çalışmaları sonucu kurtarıldı.


Advertisement