Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Yük Taşımacılığına İvme Kazandırdı" - Son Dakika
Güncel

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Yük Taşımacılığına İvme Kazandırdı"

Kazakistan Demiryolu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Alpısbayev, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının Trans Hazar uluslararası koridoru üzerinden taşımacılığın gelişmesine ivme kazandırdığını belirterek, "Bu güzergahın geliştirilmesine ilişkin yapılan ortak plana göre bu yıl Kazakistan'dan...

14.02.2018 12:59
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kazakistan Demiryolu Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kanat Alpısbayev, Bakü-Tiflis- Kars demiryolu hattının Trans Hazar uluslararası koridoru üzerinden taşımacılığın gelişmesine ivme kazandırdığını belirterek, "Bu güzergahın geliştirilmesine ilişkin yapılan ortak plana göre bu yıl Kazakistan'dan bu güzergah üzerinden geçen yük taşımacılığı 8,5 milyon ton seviyesinde bekleniyor." dedi.

Alpısbayev, Kazmedia binasında düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, konteyner taşımacılığının yük trafiğinin artmasını sağlayacağını dile getirerek, "Geçen yıl Kazak buğdayı ilk kez konteynerlerle Türkiye, Vietnam ve Çin pazarlarına ihraç edildi. Konteyner taşımacılığı ülkemizin ihracat alanını genişletecek." dedi.

Kazakistan'dan geçen transit yük taşımacılığının yılda 2 milyon konteynere çıkarmayı ve bundan 5 milyar dolar gelir elde etmeyi hedeflendiklerini söyleyen Alpısbayev, geçen yıl ülkeden geçen transit taşımacılığın yüzde 60 arttığını kaydetti.

Alpısbayev, Trans Hazar koridoruna ilişkin Çin, Kazakistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'nin demiryolu ve denizcilik idareleriyle uluslararası konsorsiyum imzalandığını ve bunun geçen yıl Kafkas ülkelerine taşımacılık hacminin 2,4 kat artarak, 1,3 milyon tona ulaşmasını sağladığını aktardı.

Kazakistan'ın Hazar kıyısındaki Kurık demiryolu-feribot limanının devreye alınmasının Bakü-Tiflis-Kars demiryolu güzergahının gelişmesini sağladığına dikkati çeken Alpısbayev, "Geçen yıl bu güzergahtan geçen yük hacmi 1,4 milyon tonu geçti. Otomobil -feribot limanın devreye alınması da güzergahın gelişmesine ivme kazandıracak. Bu yıl Kurık'tan geçen yük hacmini 2 milyon tona çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.

Alpısbayev, "Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının açılması Trans Hazar koridoru üzerinden taşımacılığın gelişmesine ivme kazandırdı. Bu güzergahın geliştirilmesine ilişkin ortak plana göre bu yıl Kazakistan'dan bu güzergah üzerinden giden yük taşımacılığı 8,5 milyon ton seviyesinde bekleniyor." şeklinde konuştu.

Çin-Kazakistan-Türkmenistan- İran güzergahının da geliştirilmesi yönünde de çalışmaların yapıldığını kaydeden Alpısbayev, geçen ay düzenli demir yolu konteyner taşımacılığına başlattıklarını ve bu yıl söz konusu güzergahtan geçen yük hacmini 15 bin konteynere çıkarmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu, Yük Taşımacılığına İvme Kazandırdı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement