Bal Bilimsel Takipte - Son Dakika
Güncel

Bal Bilimsel Takipte

Bingöl Balına piyasada hak ettiği değer GTÜ ve Bingöl Üniversitesi akademisyenlerinin işbirliği ile sağlanacak.

14.02.2019 09:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ile Yüksek Öğretim Kurumu eşgüdümünde yürütülen "Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması" programı kapsamında, Bingöl Üniversitesi ile işbirliği içinde olan Gebze Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Başkan Yardımcısı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi Bingöl Balı ile ilgili yapılacak olan projeyi açıkladı. Ülkemizde ilk defa bir pilot üniversite ve araştırma üniversitesinin işbirliği protokolü ile başlayan projede kalitesi ile dünya ikincisi olan buna rağmen hak ettiği yere henüz gelememiş olan Bingöl Balı ülke ekonomisine kazandırılacak.

Ar ve arı ürünleri alanında ihtisaslaşma desteği alan Bingöl Üniversitesi bitki türlerinin moleküler yöntemler ile tanımlanması ve biyoteknolojik teknikler ile korunması çalışmalarını üst düzeyde yürüten GTÜ ile bağlantıya geçerek bu konuda birlikte bir çalışma başlattı. Bu çalışmayı yürüten GTÜ Akademisyeni Prof. Dr. Yelda Özden Çiftçi proje uygulamalarında neler yapılacağını ve proje çıktılarında beklentilerini şöyle aktardı:

"Bingöl Üniversitesi İhtisaslaşma ve Kalkınma Alanında pilot üniversite seçildi ve arı ve arı ürünleri konusunda ilk defa bir pilot üniversite ile araştırma üniversitesi işbirliği protokolü imzaladı. Protokol,Bilimsel araştırmalar yapmak, öğrenci değiş tokuşu, staj imkânı gibi akademik olanaklar sağlıyor.

Arı balı üretirken tabii bitki nektarı bitkiden alıyor. Dolayısı ile proje bitki ile bağlantılı. Bingöl endemik bitki çeşitliliği bakımından zengin bir floraya sahip ve bu floranın ortaya çıkarılması için bize Bingöl Üniversitesi' nden öneri geldi. Sayın Rektör Hocamızın da teşvik ve destekleri ile birçok alanda olduğu gibi bu konuda da ülkenin ekonomi ve endüstrisine katkı ve özellikle bölge halkına kalkınma sağlayacak bu proje teklifini memnuniyetle kabul ettik ve iki güzide üniversite arasında yapılan akademik işbirliği protokolü ile çalışmalarımız başladı. Söz konusu projenin amacı, kalite bakımından dünyada ikinciliği bulunan balı oluştururken arıların nektar aldıkları bitkileri belirlemek, bu içeriğe göre gerçek Bingöl balının içeriğini anlamak ve %100 Bingöl Balı olarak ürünü teşhis edebilecek bir yazılımı hazırlamaktır. Nihai hedef ise Bingöl Balı' nın markalaşmasına katkıda bulunarak, bölge halkının arı ve arı ürünlerinin üretimine teşvik edilmesi, bölgede böylelikle istidamın ve kalkınmanın sağlanmasıdır.

Çalışmamızda DNA Barkodlama tekniğini kullanacağız. Bingöl'de farklı farklı alanlara koyulan kovanların polenlerini toplayacağız, Bingöl balından örnek alacağız, bölgede bulunan yaklaşık 300 bitki türünden de örnekler alarak eşleştirme yapacağız. Üniversitemizin Bilişim Enstitüsünden bir öğretim üyesi de projemize katkı sağlayarak, elde ettiğimiz tüm verileri bir araya toplayıp, değerlendirme yapmamıza olanak tanıyacak uygun bir yazılım programı gerçekleştirecek. DNA verileri, polen verileri ve bitkilerden ortaya çıkacak sistematik analizler bir araya getirilerek tam bir tanıma programı oluşturulacak. Bingöl özelinde başlayan bu program, diğer ballar üzerinde de devam edebilir. Bu açıdan sürdürülebilir bir proje.

Sonunda Bingöl Balının hak ettiği yere gelmesi, bölgedeki kalkınmaya destek sağlamak, ihtisaslaşmaya katkı sağlamak,floranın ortaya çıkarılması, arı meralarının kurulması, istihdamla birlikte ekonomiye önemli katkı sağlayacak bir proje olması bekleniyor. Ayrıca proje sayesinde ortak doktora ve yüksek lisans öğrencilerine akademik destekte sağlanmış olacak.

Bu projenin yanı sıra yine aynı işbirliği çerçevesinde alternatif arı ürünlerinin geliştirilmesi de sağlanacak. Bal cilde çok iyi gelen, besleyici özelliğe sahip bir ürün; kozmetik sektöründe de farklı üniversiteler ile var olan işbirliklerimizden yararlanarak yüz maskesi ve koruyucu gibi içeriği arı ürünleri ile zenginleştirilmiş yeni kozmetik ürünlerin geliştirilmesi planlanıyor."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Bal Bilimsel Takipte - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Avcılar E-5'te Kaza: Direksiyon Hakimiyetini Kaybeden Sürücü Başka Araça Çarptı
    13:29 Avcılar E-5'te Kaza: Direksiyon Hakimiyetini Kaybeden Sürücü Başka Araça Çarptı

    Avcılar E-5'te bir sürücü, önündeki aracın ani fren yapmasıyla direksiyon hakimiyetini kaybederek sağ şeritte bulunan araca arkadan çarptı. Kaza anı kask kamerasına saniye saniye yansıdı. Maddi hasarın meydana geldiği kazada ölen ya da yaralanan olmadı.

  • İncirliova'da kız çocuğunu taciz eden şahıs linç edildi
    13:29 İncirliova'da kız çocuğunu taciz eden şahıs linç edildi

    Aydın'ın İncirliova ilçesinde bir kız çocuğunu taciz ettiği iddia edilen şahıs, mahalle sakinleri tarafından öldüresiye dövüldü. Olayı gören vatandaşlar ise alkışladı. Güvenlik güçleri soruşturma başlattı.

  • Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı
    13:29 Karaman Belediyesi Yeni Hayvan Pazarını Hizmete Açtı

    Karaman Belediyesi tarafından yapılan yeni hayvan pazarı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Tam kapasiteli ve modern tesis, hayvan yetiştiricilerine hizmet verecek.

  • Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı
    13:27 Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı

    Batman'ın Hasankeyf ilçesinde ihalesi yapılan Hasankeyf Özel İdare binasının yer tespit çalışmaları tamamlandı. Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp'in destekleriyle ihalesi yapılan binanın en kısa sürede yapımına başlanacak. İlçeye kazandırılacak binanın yapımında emeği geçen herkese teşekkür edildi.

  • Kırklareli, Süt ve Süt Ürünleri İhracatını Artırıyor
    13:27 Kırklareli, Süt ve Süt Ürünleri İhracatını Artırıyor

    Kırklareli, Türkiye'nin önemli süt üretim merkezlerinden biri olarak süt ve süt ürünleri ihracatını artırma hedefine doğru ilerliyor. AB standartlarında üretilen yıllık ortalama 350 bin ton süt, 10 bin tonu işlenerek AB ve Orta Doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Kırklareli'nin süt, peynir, yoğurt ve içecek üretimi Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri gibi birçok ülkeden ilgi görüyor. İl Tarım ve Orman Müdürü Gökhan Karaca, ihracatın artması için çalıştıklarını ve önümüzdeki yıllarda pazar paylarının daha da artacağını belirtti. Ayrıca, hastalıktan ari olan işletmelere yapılan desteklerle ari işletme sayısının artırıldığı ve süt üretiminin desteklendiği ifade edildi.

  • Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı
    13:26 Gaziantep'te Sanayi İşçileri İçin Konut Projesi İmzalandı

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi Başkanlığı arasında sanayide çalışan işçilerin konut ihtiyacını karşılamak için protokol imzalandı. Protokolle, işçilerin uygun bedel ve ödeme koşullarıyla ev sahibi olmaları hedefleniyor. Ayrıca, proje kapsamında günlük ulaşım için servis trafiği şehir merkezinden kaldırılarak ulaşım rahatlatılacak. Projenin hayata geçirilmesiyle yaklaşık 300 bin işçinin konut sorunu çözülecek.

  • Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Şampiyonası hazırlıklarına başladı
    13:26 Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Şampiyonası hazırlıklarına başladı

    A Milli Kadın Hentbol Takımı, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına hazırlanmak için A2 Milli Kadın Hentbol Takımları ile Ankara'da bir hazırlık kampı düzenliyor. Milliler, kamp sonrasında Karadağ ile Rize'de karşılaşacak ve maç TRT Spor Yıldız kanalından canlı olarak yayınlanacak. Son maçlarını ise Sırbistan ile deplasmanda oynayacaklar.

  • Aydın'da Süs Bitkisi Hırsızlığı
    13:25 Aydın'da Süs Bitkisi Hırsızlığı

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bir esnafın dükkanının önünden çalınan süs bitkisi, geri getirildikten sonra bir başka kadın tarafından saksısıyla çalınmak istendi. Hırsız suçüstü yakalanırken, olay güvenlik kamerasına yansıdı. Esnaf, hırsızlar yüzünden çiçek sevgisinin köreldiğini ifade etti.

  • BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Arttı
    13:25 BIST 100 Endeksi Günün İlk Yarısında Yüzde 1,97 Arttı

    Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 1,97 artışla 8.980,33 puana yükseldi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 173,61 puan arttı. Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 2,02, hizmetler endeksi yüzde 1,25, sanayi endeksi yüzde 1,63, teknoloji endeksi yüzde 0,03 değer kazandı. Altının ons fiyatı 2 bin 198 dolar olarak belirlendi.

  • Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor
    13:25 Türkiye'nin İyilik Gemisi Gazze'ye Yardım Malzemeleri Taşıyor

    İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından temel insani malzemelere ihtiyaç duyan Gazze'liler için Türkiye'nin 8. İyilik Gemisi, Mersin Limanı'ndan yola çıkıyor. AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü iş birliğiyle hazırlanan gemi, 125 bin ton insani yardım malzemesini taşıyor. Türkiye daha önce de 13 kargo uçağı ve 7 gemiyle Gazze'ye yardım malzemeleri ulaştırmıştı.


Advertisement