Balbay: "İçimde hiçbir kin ve intikam duygusu yok" - Son Dakika
Güncel

Balbay: "İçimde hiçbir kin ve intikam duygusu yok"

Balbay: "İçimde hiçbir kin ve intikam duygusu yok"

Cezaevinden tahliye edilen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "Benden özür dilenmesin, bu toplumda özgürlükler konuşulsun yeter" dedi.

10.12.2013 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cezaevinden tahliye edilen CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay, "Benden özür dilenmesin, bu toplumda özgürlükler konuşulsun yeter" dedi.

Balbay, Cinnah Caddesi'nde bulunan çalıştığı Cumhuriyet gazetesini ziyaret etti. Balbay, ilk olarak gazetenin yazarı Cüneyt Arcayürek ile bir süre görüştü.

Okurlarıyla ve gazete çalışanlarıyla buluşan Balbay, burada düzenlediği basın toplantısında, içeride kendisini en çok ayakta tutanların başında aldığı "mektupların ve toplumun uyanmasının" geldiğini söyledi.

Balbay, "Beş yıl boyunca yazdıklarım ortada, hiçbir zaman umudumu kesmedim. Benim çok sevdiğim bir Anadolu sözü var, 'umutsuzluk, yalnızlıktan doğar' diye. İnsan kendisini yalnız hissettikçe umutsuzlaşır. Olabildiğince perdesiz konuşacağım sizinle, zaman zaman yalnız hissettim ama hiç kalıcı bir yalnızlık değildi bu. Sonunda hep o beklediğim sesi, uyanışı görüm. Bu halkla çok şey yapılır içeride bir kez daha tanık oldum" diye konuştu.

Kendisinin öncelikle gazeteci olduğunu ve kalemi elden bırakmayacağını bildiren Balbay, hapiste oyun yazmasını da öğrendiğini söyledi.

Bunun için çok da usta olmak gerekmediğini, yaşadıklarının yazılmasının yeterli olacağını vurgulayan Balbay, şu anda bir tiyatro oyununun ise çeşitli kentlerde sahnelendiğini kaydetti.

"Siyaseti de olabildiğince iyi yapmaya çalışacağım" diyen Balbay, "Bundan sonra siyasette varım. Haddimi biliyorum, neyi ne kadar yapacağımı biliyorum ama ilk yapacağım şey şu olacak; bir ucundan ben tutacağım" ifadesini kullandı.

Yaklaşan yerel seçimler olduğunu ve çağırmaları durumunda adaylara destek ziyaretleri gerçekleştireceğini vurgulayan Balbay, şöyle devam etti:

"Başta İzmir olmak üzere, her belediye başkan adayının yardımcısı ben olacağım. Ne olursa olsun bu ülkede çok şey yapabileceğimize inanıyorum. Bir planınız yoksa, başkalarının planının parçası olursunuz, biz Türkiye olarak, bir plan yapamadık. Ama başkalarının planının parçası da olmadık. Böyle bir yerdeyiz, hep beraber bir plan yapabilecek güçteyiz. Bunun kanıtı nedir diye sorarsanız bana? Gezi'dir. O Gezi ruhunun içerideki yansısını, size anlatamam. Bugün 10 Aralık İnsan Hakları Günü, bazen benim dilim sürçer, 'İnsan Haklamaları Günü' derim. Ama artık onun olmayacağının, ona karşı durulabileceğinin kanıtı var. Gerçekten bir uyanış var. 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde bundan sonra artık özgürlükler konuşulsun diyorum."

Anayasa Mahkemesinin kararının çok önemli olduğunu dile getiren Balbay, "Türkiye'de hukukun çok üstün bir yerde olduğunu ve ulaşılmasının zor olduğunu" savundu.

"Ama abartmamak lazım 5 yılı da geçmiyor" değerlendirmesini yapan Balbay, "Böyle de olmamalıydı" dedi.

-"Sizden özür dilenmesi gerekir"

Kendisini 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in aradığını ve konuşma sırasında "Sizden özür dilenmesi gerek" dediğini anlatan Balbay, "Benden özür dilenmesin, bu toplumda özgürlükler konuşulsun yeter" diye konuştu.

Mahkeme ve milletvekili seçildiği süreçlerden de bahseden Balbay, 6 kez "Tamam virajı"ndan döndüğünü belirterek, bu süreçte neler yaşadığını anlattı.

Balbay, tahliye kararı çıktıktan sonra cezaevinden bir an önce çıkarıldığına değinerek, şöyle konuştu:

"Kapıyı kapatırken koğuşa son bir kez baktım. O kapıyı içeride yatan bütün yurt severlerin üzerine kapatmış kadar kendimi sorumlu ve acı his içinde hissettim. Şimdi oradaki arkadaşlara kabul ederlerse, 'dışarıdaki bir parçanız da benim' diyorum. Süreç içinde hep beraber paylaşacağız. Ama onların özgürlüğü, benim mücadelemin bir parçası olacak bundan sonra. Anayasa Mahkemesinin verdiği karar, 'Mustafa Balbay milletvekilidir ve milletvekilliği engellenmektedir' diyor."

-"İçimde hiçbir kin ve intikam duygusu yok"

Balbay, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını eşi Gülşah Balbay ile cevapladı. Bir gazetecinin cezaevinden çıktıktan sonraki anlarında neler yaşadığını sorması üzerine Balbay, şunları söyledi:

"Herkes gitti, ailece kaldık. Oğlum Deniz, bana dokundu. Bana ilk sorusu şu oldu: ' Baba, uzun kalacaksın, burada kalacaksın değil mi?' oldu. İkincisi, 'Baba, beraber yatacağız değil mi? dedi. Onu ben uyuttum. Sabah onları okula bıraktım. Oğlum Deniz, 'Baba çantamı sen taşı' dedi. Bu duyguyu içerideki bütün insanlar yaşıyor."

Balbay, Ankara'daki programı bittikten sonra ilk fırsatta Nazilli'de yaşayan anne ve babasının yanına gideceğini de dile getirdi.

Cezaevindeyken duruşmalara devamlı gidenlerden olduğunu vurgulayan Balbay, "3 bin saat hakim karşısında durmuşum. Bu yargılamalar, yargılama değil. İçimde hiçbir kin ve intikam duygusu yok. En son hapishanede 'Kendimle konuşmalar' diye bir kitap yazıyordum, şu anda onun düzeltmesini yapıyordum. Bütün planlar bozuldu" diye konuştu.

Balbay, öğleden sonra Meclis'te CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceğini, ardından TBMM Genel Kurulu'nda yemin edeceğini söyledi. Ayrıca TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de programı uygunsa kendisini ziyaret etmek istediğini bildirdi.

Balbay'ın eşi Gülşah Balbay da eşinin cezaevinden tahliye olmasına çok sevindiğini belirterek, aynı duyguyu diğer tutuklu ailelerin de yaşamasını istediğini ifade etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balbay: 'İçimde hiçbir kin ve intikam duygusu yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı
    14:56 Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi Kapsamında 104 Çiftçiye Tohum Dağıtıldı

    Yalova İlinde Çalı Fasulyesi Üretimini Artırma Projesi kapsamında 104 çiftçiye 300 kilo çalı fasulyesi dağıtıldı. Proje, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirildi ve bakanlık, İl Özel İdare ve çiftçi katkısıyla desteklendi. Törende konuşan yetkililer, projenin önemini vurgulayarak çiftçilere teşekkür etti.

  • AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Gazze'ye 2.960 ton insani yardım gemisi gönderildi
    14:56 AFAD ve Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğiyle Gazze'ye 2.960 ton insani yardım gemisi gönderildi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Vakıflar Genel Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan 2.960 tonluk insani yardım gemisi, Gazze'ye ulaştırılmak üzere Mersin Uluslararası Limanı'ndan yola çıktı. Yardımlar arasında 125 bin gıda kolisi bulunuyor. Uğurlama töreninde konuşan yetkililer, Türkiye'nin Filistin davasına verdiği destekten bahsetti ve uluslararası toplumu Gazze'deki dram karşısında harekete geçmeye çağırdı.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde Vatandaşlarla Buluştu
    14:56 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde Vatandaşlarla Buluştu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Çine Kapalı Pazar Yeri'nde vatandaşlar ve esnaflarla buluştu. Çerçioğlu, coşkulu kalabalık eşliğinde alanda yürüyüş gerçekleştirerek Çineliler ile selamlaştı, hayırlı Ramazanlar diledi.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Çanakkale Valisi'ni ziyaret etti
    14:54 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Çanakkale Valisi'ni ziyaret etti

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Sevim Sayım Madak, Çanakkale Valisi İlhami Aktaş'a ziyarette bulundu. Madak, Valilik Şeref Defteri'ni imzaladı ve Şehitler Abidesi'nin minyatürünü hediye aldı. Ziyarette AK Parti 27. Dönem Çanakkale Milletvekili Jülide İskenderoğlu da hazır bulundu.

  • Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı
    14:53 Şangay, 2023'te Turist Sayısını Artırdı

    Çin'in Şangay kenti, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 73,5 artışla yaklaşık 326 milyon turist ağırladı. Bu turistlerin 3,64 milyonu yurtdışından geldi. Kentin turizm geliri ise bir önceki yıla göre yüzde 76,8 artarak 367,8 milyar yuanı aştı. Şangay Turizm Yatırımı Teşvik Konferansı'nda açıklanan bu istatistikler, kültür ve turizm sektöründe 26 projenin tamamlanmasının veya iyileştirilmesinin beklendiğini gösteriyor.

  • Anavatan Partisi, Adana'da Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir'e destek verecek
    14:53 Anavatan Partisi, Adana'da Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir'e destek verecek

    Anavatan Partisi, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde, Adana'da Cumhur İttifakı'nın Büyükşehir Belediye Başkan adayı Fatih Mehmet Kocaispir'e destek vereceğini duyurdu. Anavatan Partisi Genel Sekreteri Baran Erdem Kaya, Kocaispir ile yapılan görüşmenin ardından Adana'nın geçmiş dönemlerde yaşadığı kayıpların telafi edilmesi ve şehrin yeniden inşası için Kocaispir'in başkanlığına güven duyulduğunu ve seçimlerde destekleme kararı alındığını açıkladı.

  • Beypazarı ilçesinde okul kantinlerinde gıda denetimi yapıldı
    14:52 Beypazarı ilçesinde okul kantinlerinde gıda denetimi yapıldı

    Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bulunan okul kantinlerinde, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından denetim gerçekleştirildi. Gıda mühendislerinden oluşan ekip, birçok okulun kantininde ürünlerin imalat ve son tüketim tarihlerini kontrol etti. Ayrıca, tost yapımında kullanılan yağlar ve içerisine konulan peynir ve sucukların da tarihleri incelendi. İlçe Tarım ve Orman Müdürü, diğer okulların kantinlerinin de denetleneceğini belirtti.

  • İstanbul Sarıyer'de Silahlı Kavga: 1 Ölü, 1 Yaralı
    14:51 İstanbul Sarıyer'de Silahlı Kavga: 1 Ölü, 1 Yaralı

    İstanbul Sarıyer'de Ayazağa Mahallesi'nde bir kafede çıkan silahlı kavga güvenlik kamerasına yansıdı. Kavga sonucunda bir kişi hayatını kaybederken, bir kişi de yaralandı. Görüntülerde, uyuşturucu ticareti yaptığı için aranan Rawa Majid ile husumetlisi İsmail Abdo'nun örgüt üyeleri arasında çıkan tartışma ve silahlı çatışma yer alıyor.

  • Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, vatandaşlarla buluştu
    14:48 Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, vatandaşlarla buluştu

    Isparta Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Şükrü Başdeğirmen, Emre ve Sülübey Mahalleleri mitinginde vatandaşlarla buluştu. Başdeğirmen, yeni dönemde yapacağı projelerden bahsederek Engelsiz Gençlik ve Yaşam Merkezi'nin inşaatının 8 ay sonra biteceğini söyledi.


Advertisement