Balçova'da Köy Enstitüleri Anması - Son Dakika
Yerel

Balçova'da Köy Enstitüleri Anması

Balçova\'da Köy Enstitüleri Anması

Balçova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri’nin 2014 Aydınlanma Ödülü, dünyaca ünlü yazar ve şair Ataol Behramoğlu’na verildi.

18.04.2014 11:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balçova Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri'nin 2014 Aydınlanma Ödülü, dünyaca ünlü yazar ve şair Ataol Behramoğlu'na verildi. Törene katılan Behramoğlu'na ödülünü Engin Tonguç, Ödül Beratı'nı ise Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya verdi.

Dünya üzerinde birçok ülkede model olarak alınan ve Cumhuriyet'in en önemli eğitim projesi olan Köy Enstitüleri'nin Kuruluş Yıldönümü onuruna 2003 yılından bu yana Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) ve Balçova Belediyesi tarafından verilen Aydınlanma Onur Ödülü bu yıl ünlü şair ve yazar Ataol Behramoğlu'na verildi. İzmir Ekonomi Üniversitesi'ndeki etkinlik çerçevesinde düzenlenen panele konuşmacı olarak CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, Eski Milletvekili ve Ekonomi Yazarı Yakup Kepenek ile 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün kızı Özden Toker katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan etkinlik 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlilerinin müzik dinletisi ile devam etti.

Panelde hoş geldiniz konuşması yapan Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya Cumhuriyet'in ayakta olmasının bir nedeni varsa oda Köy Enstitüleri öğretmenlerinin ve mezunlarının verdiği mücadeledir diyerek "Yeni Cumhuriyeti kuranlar bu büyük devrimi ayakta tutmak için önceliği eğitime verdi. Köy Enstitüleri tek tek köylere ulaşarak çocukları okuttu. Cumhuriyet'in karşısındaki güçler de önceliği eğitime verdi. Bizler Cumhuriyet değerlerini yeterince koruyamazken karşı devrim eğitim sistemi ile çok güçlendi. Bizler bölünerek, parçalanarak kendi değerlerimizi koruyamıyoruz. Her kaybettiğimiz yurtseverin arkasından ağıt yakıyoruz. Şairlerimiz yitirdiğimiz değerlerin ardından ağıt yakıyor. Ama ben artık ağıt yakmak ve ağıt dinlemek istemiyorum. Şairler artık ağıt yakmasın, bu ülkenin topraklarında çiçek açtı desin. Bunun için bir olarak Cumhuriyet karşısındaki güçler ile mücadele etmek zorundayız. Küçük küçük ateşleri birleştirerek hedefe doğru gitmeliyiz" diye konuştu.

YKKED Başkanı Kemal Kocabaş, 2003 yılından bu yana Aydınlanma Onur Ödülü alan Vedat Günyol, Dr.Engin Tonguç, Server Tanilli, Halit Çelenk, İlhan Selçuk, Türkan Saylan, Cengiz Bektaş, Genco Erkal ve Yaşar Kemal ve Hıfzı Topuz ve Doğan Hızlan'a ilişkin bilgiler verdikten sonra Ataol Behramoğlu'nun Ödüle layık görülmesinin gerekçesini anlattı. Konuşmanın ardından Köy Enstitüleri Kurucusu İsmail Hakkı Tonguç'un oğlu Engin Tonguç ve Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Yazar-Şair Ataol Behramoğlu'na Ödülünü ve Ödül Beratı'nı verdi. Dünya üzerinde değişik ülkelerden birçok ödülü olduğunu ifade eden Ataol Behramoğlu "Ancak aldığım en önemli ödül bugün aldığım ödüldür. Çünkü ben umutlu olmak istiyorum. Umuttan söz etmek istiyorum. Çünkü mücadele etmek için umutlu olmak gerekir. Köy Enstitüleri mücadele ruhunu en iyi yürüten örgütlenmelerin başında gelir. Çünkü onlar eğitim alanında örgütlenip başarılı oldular" diye konuştu.

Panele konuşmacı olarak katılan CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlı Aka, Eski Milletvekili ve Ekonomi Yazarı Yakup Kepenek ile Özden Toker de yaptıkları konuşmada günümüz eğitim sisteminin çarpıklıklarına değinerek Cumhuriyet'in ilk yıllarında uygulanan Köy Enstitüsü modelinin Türkiye'de son bulduktan sonra Dünya üzerinde birçok ülke tarafından örnek alındığını ifade ettiler. Konuşmaların ardından panelistlere ve yıllar önce Köy Enstitülerinden mezun olan emekli öğretmenlere plaket verildi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Balçova'da Köy Enstitüleri Anması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement