Balıkesir Çanakkale Kahramanının Köyünde Su Sorunu Yaşanıyor - Son Dakika
Güncel

Balıkesir Çanakkale Kahramanının Köyünde Su Sorunu Yaşanıyor

Balıkesir'in Havran İlçesi'ne bağlı kırsal Koca Seyit Mahallesi'nde kaynak sorunu yüzünden başlayan susuzluk, yaz aylarında halkı isyan noktasına getirdi.

07.07.2017 10:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Havran İlçesi'ne bağlı kırsal Koca Seyit Mahallesi'nde kaynak sorunu yüzünden başlayan susuzluk, yaz aylarında halkı isyan noktasına getirdi. Çanakkale kahramanlarından Koca Seyit'in doğup büyüdüğü ve adının verildiği kırsal mahallede yaşayan kadınlar, çamaşırlarını bir hayırseverin yaptırdığı mahalle çeşmesinde yıkarken; yemek yapacak ya da evde yıkanacak su bulmakta bile zorlandığını belirten halk, yetkililerden çözüm istedi.

Havran ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin nüfuslu Koca Seyit Mahallesi'nin muhtarı Fahrettin Karaman, iki yıldır susuzluk çektiklerini belirtti. Taşıma suyla sorunu çözemediklerini, iki günde bir 15-20 dakika çeşmelerden su aktığını belirten Karaman, "Bizim eskiden de su sıkıntımız vardı. Ama iki yıldır yaşanan sıkıntı iyice arttı. Su temin ettiğimiz kaynaklarda sorun çıktı ve bu kaynaklar kapatıldı. Nüfusun artmasıyla birlikte su sorunu da katlanarak büyüdü ve yetmemeye başladı. Balıkesir Su ve Kanalizasyon İdaresi (BASKİ) kuyu açma çalışmalarına başladı, boruları getirdi, bekliyoruz. Geçen sene yaz aylarından beri köyümüze tankerlerle su taşınıyor. Tankerlerle su depoya basılıyor ve iki günde 15-20 dakika su veriliyor. Depoya basılan su yetmiyor. Elektrik bağlanıp yolun kazılacağını, boruların döşeneceğini söylediler. Vali Ersin Yazıcı'ya da sorunumuzu ilettik. Su gelecek deniyor. Ama bu yaz da susuz geçeceğe benziyor" dedi.

CHP'Lİ SARI KOCA SEYİT'TE

Koca Seyit'e Havran ilçe teşkilatı üyeleriyle giden ve vatandaşları dinleyen CHP Balıkesir Büyükşehir Meclis üyesi Serkan Sarı, sorunun çözümü için yetkilileri göreve çağırdı. 21'inci yüzyılda insanların çeşmeden eve su taşımasının kabul edilemeyeceğini belirten Sarı, "Balıkesir 3 yıl önce büyükşehir oldu. Koca Seyit köyden mahalleye dönüştü. Köyün elindeki bütün mülkiyetlerin hepsi Büyükşehir'e geçti. Bütün vergileriniz iki katına çıktı. Kapıların hepsinin önüne birer su saati takıldı. Biz şimdi mahalleden farklı mıyız? Değiliz. Bunun için de mahalleden farklı bir hizmet almamız uygun mu? Değil. BASKİ kuruldu ancak Koca Seyit'in mahallesinde bile su gibi elzem bir sorunun bir türlü çözümlenmediğini görüyoruz. Seyit Onbaşı gibi bir kahramanın köyünde bu sorunun yaşanması düşündürücüdür. 2017 yılında bu çileyi Seyit Onbaşı'nın köylüsüne çektirmek yöneticilerimize yakışıyor mu? Bu mağduriyeti kabul etmemiz mümkün değildir. Biz birçok yerde Koca Seyit'ten gururla bahsediyoruz. Koca Seyit'e göstereceğimiz saygı, onun adını bir kavşağa koyacağımız tabela ile değil onun doğup büyüdüğü köyüne, toprağına, atasına, dedesine göstereceğimiz saygı ile olur. Bu sorunun takipçisiyiz. Sizlerle beraber bu sıkıntıların çözümü için uğraşacağız" dedi.

BASKİ'YE GÖRE SORUN 1 AYDA ÇÖZÜLECEK

Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Serkan Sarı'nın incelemeleri sırasında Koca Seyit'e gelen ve köy kahvesinde halka bilgi veren BASKİ Havran Bölge Şefi İbrahim Başabakar, su sorununun bir ay içinde giderileceğini söyledi. Boruların geldiğini, çalışmaların başladığını belirten Başabakar, "Köye 4-5 kaynaktan su geliyordu. Köylüler hepsi imece usulüyle suyu getirdiler. Ama bilindiği gibi numune olayı var. Buraya gelen iki kaynağı devreden çıkardık, çünkü gelen su sağlıksızdı. Bir suyun numunesi bozuksa bu iptaldir. Şimdi sizin köye de sondaj yaptık, numuneyi aldık. Su bozuk çıktı, o sondajı kapatıyoruz. İnşallah bir ay içinde bu sorunu çözeceğiz. Bir ay sonra burada oturup, güle oynaya çayımızı içeceğiz" dedi. CHP'li Sarı, BASKİ yetkilisi Başabakar'ın açıklaması sonrası "Üç yıldan beri çözülmemiş olanı, inşallah bugün aldığımız sözle bir ay içinde çözeceğiz. Biz arzu ederdik ki bu konu buraya gelmesin. BASKİ'nin planlamalarını hızlı bir şekilde yapıp, herkese hizmeti adil, hakkaniyetli bir biçimde ulaştırması gerekiyor" dedi.

HALK NE DİYOR?

Koca Seyit Mahallesi sakinlerinden Yılmaz Atacan ise, "Su sorunumuz var. Ben 80 yaşındayım ve el arabasıyla yarım saatlik yoldan evime su getiriyorum. Koca Seyit köyü olarak zamanın gerisinde kaldık biz. Çevremizdeki köylerde yaşanmayan su sıkıntısını biz çekiyoruz" dedi.

Rukiye Atacan, "Ben 80 yaşındayım. Köyümüzde bu kadar su sıkıntısının yaşandığını bugüne kadar hiç görmedim. Köyümüzdeki kadınlar, genç kızlar ve çocuklar evlerinde kullandıkları suyu köyün girişindeki bu çeşmeden karşılıyor. Biz evde bulaşığımızı, çamaşırımızı yıkayamıyoruz. BASKİ gelmeden önce suyumuz vardı. Ama şimdi yok" diye konuştu.

Ali Dalmaz ise "BASKİ'nin bu konuda bir çaba gösterdiğini biliyoruz. Ama bir ay sonra ama iki ay sonra bize su gelecek bunu biliyoruz. Ama bugünlerde büyük sıkıntı yaşıyoruz. Ben iki günden beri su alamıyorum. Şu anda geldiğimiz noktada hayvanlarımıza verdiğimiz suyu kendimiz de kullanıyoruz. Bu reva mı Koca Seyit köyüne? Doğu'da bile mezralarda su sorunu kalmadı" dedi.

Balıkesir Çanakkale Kahramanının Köyünde Su Sorunu Yaşanıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkesir Çanakkale Kahramanının Köyünde Su Sorunu Yaşanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mağarada define faciası: 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı
    11:55 Mağarada define faciası: 3 kişinin cansız bedenine ulaşıldı

    Bursa'nın İznik ilçesinde kaçak kazı yapan 3 defineci jeneratörden sızan gaz sonucu hayatını kaybetti. Şahıslardan birinin cansız bedeni mağara girişinde, ikisi de mağaranın içerisinde jandarmanın arama kurtarma köpeklerince bulundu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Serhat Turak'ın yönettiği 'Destanların Dansı' AKM'de sahnelendi
    11:55 Serhat Turak'ın yönettiği 'Destanların Dansı' AKM'de sahnelendi

    Sanat yönetmenliğini Serhat Turak'ın üstlendiği Türk destanlarının dans, gösteri ve görsel şovlarla anlatıldığı 'Destanların Dansı', Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Türk Telekom Opera Salonu'nda sahnelendi. Gösteride Nuh Tufanı, Dede Korkut, Dört Element, Nevruz, Sarı Gelin, Cevanşir, Alparslan gibi canlandırmalarla tarihsel bir akış sunuluyor.

  • Eskişehir'de Porsuk Çayı çevresinde farelerin çokluğu endişe yaratıyor
    11:54 Eskişehir'de Porsuk Çayı çevresinde farelerin çokluğu endişe yaratıyor

    Eskişehir'de Porsuk Çayı'nın çevresinde görülen fareler, özellikle köprünün ayaklarında yoğunlaşarak esnafı ve vatandaşları tedirgin ediyor. Fareler, çevreye bırakılan buğday, ekmek ve pirinç gibi ürünlerle besleniyor. Vatandaşlar, yetkililerden fare popülasyonunun kontrol altına alınması için önlem alınmasını talep ediyor.

  • P. Karşıyaka'nın Genç Oyuncusu Demircan Demir, Haftanın Genç Oyuncusu Seçildi
    11:54 P. Karşıyaka'nın Genç Oyuncusu Demircan Demir, Haftanın Genç Oyuncusu Seçildi

    P. Karşıyaka'nın 2004 doğumlu oyun kurucusu Demircan Demir, Samsunspor karşısında gösterdiği performansla Türkiye Basketbol Süper Ligi tarafından 'Haftanın Genç Oyuncusu' seçildi. Demir, maçta 8 sayı, 2 ribaund ve 6 asist yaparak dikkat çekti.

  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın Üçüncüsünü Gerçekleştirecek
    11:54 Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın Üçüncüsünü Gerçekleştirecek

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, 2008 ve 2014 yıllarında yapılan Türkiye'de Kadına Yönelik Şiddet Araştırması'nın üçüncüsünü gerçekleştireceğini duyurdu. TÜBİTAK iş birliğiyle hazırlanacak proje kapsamında, kadına yönelik şiddetin mevcut durumu sosyodemografik özelliklere göre incelenecek ve veri ambarı oluşturulacak. Ayrıca, psikososyal ihtiyaçların tespiti için nitel görüşmeler yapılacak ve mağdurlara psikososyal destek sunulacak.

  • Afyonkarahisar'da Hükümlü Teslim Edildi, Yasa Dışı Haşhaş Ekimi Yapılan Alan Tespit Edildi
    11:54 Afyonkarahisar'da Hükümlü Teslim Edildi, Yasa Dışı Haşhaş Ekimi Yapılan Alan Tespit Edildi

    Afyonkarahisar'ın Çay ilçesinde kesinleşmiş hapis cezası bulunan bir hükümlü, cezaevine götürüldü. İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yakalanan hükümlü, savcılıktaki işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi. Aynı zamanda Afyonkarahisar'da yasa dışı haşhaş ekimi yapılan alanlar da tespit edildi. Ekipler, 3 kişinin 8 bin 368 metrekarelik tarlaya izinsiz haşhaş ekimi yaptığını belirledi. Haşhaş bitlikleri sürülerek imha edilirken, 3 kişiye adli işlem uygulandı.

  • Malatya İl Müftülüğüne atanan Ramazan Dolu için cübbe giyme programı düzenlendi
    11:53 Malatya İl Müftülüğüne atanan Ramazan Dolu için cübbe giyme programı düzenlendi

    Malatya İl Müftülüğüne atanan Ramazan Dolu için cübbe giyme programı düzenlendi. Vali Ersin Yazıcı, devir teslim programında yeni görevlere başlayacak olan Dolu'ya başarılar diledi. Yazıcı, geçen yıl yaşanan depremin şehirde olumsuz etkiler bıraktığını belirterek, Müftülük çalışanlarının bu sorumluluğu taşımaya devam edeceğine inandığını söyledi. Programda, Şahin Yıldırım tarafından Dolu'ya cübbesi giydirildi.

  • Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Belediye Başkanlarını Ağırladı
    11:53 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı MHP'li Belediye Başkanlarını Ağırladı

    Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi'nin Özvatan, Bünyan ve Sarıoğlan belediye başkanlarını ağırladı. Başkan Büyükkılıç, birlik ve beraberlik mesajı vererek, "Rabbim birliğimizi ve beraberliğimizi daim etsin" dedi.

  • Yaya geçidinde tırın altında kalan kişi hastaneye sevk edildi
    11:52 Yaya geçidinde tırın altında kalan kişi hastaneye sevk edildi

    Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde yaya geçidinde tırın altında kalan bir kişi itfaiye ekiplerince çıkartılıp, hastaneye sevk edildi. Şehir içi trafiğine çıkışı yasak olan saatler arasında tır ile seyir halinde olan sürücüye 690 TL para cezası uygulandı. Kazayla ilgili inceleme başlatıldı.


Advertisement