Balıkesir CHP'de Büyük Sürpriz - Son Dakika
Güncel

Balıkesir CHP'de Büyük Sürpriz

Balıkesir CHP\'de Büyük Sürpriz

Chp Parti Meclisi'nin Balıkesir'de DYP Balıkesir eski Milletvekili Sami Sözat'ı Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak belirlemesi, partililer arasında şaşkınlıkla karşılandı, farklı tepkilere neden oldu.

23.12.2013 14:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Chp Parti Meclisi'nin Balıkesir'de DYP Balıkesir eski Milletvekili Sami Sözat'ı Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak belirlemesi, partililer arasında şaşkınlıkla karşılandı, farklı tepkilere neden oldu.

CHP Genel Merkezi, il yönetiminin eski il başkanlarından eğitimci Naim Durmaz'ı önermesine karşın Balıkesir Ziraat Odası Başkanı ve DYP'li eski vekil Sami Sözat'ta karar kıldı. Özellikle CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk'un "Adayımız Naim Durmaz" açıklamalarının ardından Sami Sözat ismi, özellikle il yönetiminde tam anlamıyla soğuk duş etkisi yarattı. İl yönetiminin bugün saat 14.00'te olağanüstü toplanarak, durum değerlendirmesi yapacağı açıklandı. Toplantı öncesi bazı üyelerin istifayı gündeme getirdiği öne sürülürken, bazıları ise 'adaydan çok parti önemli' görüşünü dile getirdi. İl yönetimi bu toplantı sonrası açıklama yapacak.

HERŞEY BALIKESİR ZİYARETİYLE BAŞLADI

1991-1995 yıllarında 19. dönemde DYP'den milletvekili seçilen ve TBMM'de Tarım Komisyonu başkanlığını üstlenen Sözat'ın adı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Balıkesir ziyaretinde gündeme gelmişti. Geçen 28 Kasım'da Balıkesir'e gelen Kılıçdaroğlu, Ziraat Odası'nı ziyaret etmiş, akşam da Sözat CHP'nin işadamlarıyla yaptığı toplantıya katılıp, hükümetin tarım politikalarını eleştiren etkileyici bir konuşma yapmıştı.

'HAYIR DEMEM LÜKS OLURDU'

Parti Meclisi toplantısının ardından dün gece CHP Genel Merkezi'ne çağrılan ve Ankara'ya giden Sami Sözat, "Genel başkanımız Kılıçdaroğlu'nun Balıkesir ziyareti sonrası her şey kendiliğinden gelişti. Sayın Kılıçdaroğlu benim yıllardır hangi kulvarda olduğumu bilmiyor mu? Biliyor. Ancak ortak bir noktamız var. O da Türkiye'dir. Bu ortak noktada ülkede işlerin iyiye gitmediği, ülkenin kaosa doğru sürüklendiğini gören insanların bir araya gelme duygusu ağır bastı. Kılıçdaroğlu 'Gel elini taşın altına koy' dediğinde 'Hayır' demem, lüks olurdu. Çünkü memleket elden gidiyor. Adaylığım bu anlamda particiliğin ötesinde bir durumdur. Seçimde başarılı olacağımıza da inanıyorum" dedi.

Sözat'ın yarınki Parti Meclisi toplantısında tanıtılıp, rozet takması bekleniyor.

OLUMLU-OLUMSUZ TEPKİLER

Daha önce İşçi Partisi'nin de adaylık teklifinde bulunduğu Sami Sözat'ın adaylığı sonrası olumlu-olumsuz tepkiler sosyal medyada da yoğunlaştı. CHP'nin kendi içinden bir isim yerine DYP'li ve Demokrat Partili olarak tanınan Sözat'ı aday göstermesi eleştirildi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, Sözat'ı yıllarca birlikte siyaset yaptığı 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in ricasıyla aday yapmış olabileceği iddia edildi. Buna karşın Sözat'ın köylerde tanınması, siyaseti iyi bilmesi ve örgütçülüğü ile iyi bir aday olabileceği de savunuldu.

ESKİ VEKİLDEN 'SAĞCI ADAY' TEPKİSİ

CHP eski Balıkesir Milletvekili Orhan Sür de tepkisini sosyal medyadan gösterdi. Sür, "İktidara gidiyorum diyen bir parti ülkenin belli başlı kentlerinde kendi içinden aday çıkaramayıp başka partilerden aday devşiriyorsa iktidarı rüyasında bile göremez. CHP 2011'de Balıkesir'de 258 bin oy almıştır. CHP üyeleri içinde bu görevi Sami Sözat'tan çok daha başarıyla yapabilecek onlarca partili varken, dışarıdan bir aday gösterilmesi CHP üyelerine bence hakarettir. Yok efendim köyden oy getirecekmiş. CHP ilkelerin ve emeğin partisidir. Başkentte MHP'den, Hatay'da AKP'den, Uşak'ta MHP'den aday transferi yapmak ne kadar utanç vericiyse Uşak örgütünün direnişi de o kadar onurludur. Buna benzer bir olay 1987'de SHP'de yaşandığında Balıkesir örgütlerinin çoğu istifa etmiş tepki koymuştu. Nerede Balıkesir CHP örgütü?" dedi.

--- KUTU ---

AYVALIK'TA DA SÜRPRİZ VAR

CHP Parti Meclisi son toplantısında Balıkesir Büyükşehir'le birlikte ilçelerdeki belediye başkan adaylarını da belirledi. İlçelerdeki en büyük sürpriz ise Ayvalık'ta yaşandı. CHP'den iki dönem belediye başkanlığı yapan Hasan Bülent Türközen'in yerine Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer aday gösterildi.

Bandırma'da ise daha önce yapılan önseçimi kazanan Dursun Mirza'nın adaylığı kesinleşti. CHP'nin Balya adayı halen belediye başkanlığını sürdüren Dündar Cengiz, Kepsut adayı Murat Karakoyun, Marmara adayı Ali Aksu, Gömeç adayı Melih Bağcı, Gönen adayı eski DYP'li belediye başkanı Hayati Köse, Havran adayı Necmi Dönmez, İvrindi adayı Aydın Cihan oldu.

4 İLÇE BELLİ DEĞİL

Dursunbey ile Bigadiç ilçesinde ise henüz aday belirlenemedi. Balıkesir'in büyükşehir olmasıyla birlikte kurulan Karesi ve Altı Eylül ilçelerinde ise adayların eğilim yoklamasıyla belirlenmesi bekleniyor.

DAHA ÖNCE AÇIKLANMIŞTI

CHP'nin daha önceden açıklanan ve kesinleşen ilçe belediye başkan adayları ise Burhaniye'de Fikret Akova, Edremit'te Kamil Saka, Erdek'te Hüseyin Sarı, Manyas'ta Tancan Tarçın, Savaştepe'de Turgay Yüksel, Sındırgı'da Özgür Ertuğrul, Susurluk'ta Tahsin Bozoğlu olmuştu. - Balıkesir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkesir CHP'de Büyük Sürpriz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement