Balıkesir İlindeki Engelli Nüfusun Veri Tabanı Araştırılıyor - Son Dakika
Yerel

Balıkesir İlindeki Engelli Nüfusun Veri Tabanı Araştırılıyor

Balıkesir İlindeki Engelli Nüfusun Veri Tabanı Araştırılıyor

Balıkesir'de, engelli nüfusu veri tabanı araştırması çalışması yapılıyor.

03.10.2013 19:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'de, engelli nüfusu veri tabanı araştırması çalışması yapılıyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Halil Ömer Yalım, engellilerin özlük ve diğer hakları ile ilgili çok güzel çalışmaların yapıldığını, Balıkesir'de 5001 engelliye asgari ücret üzerinden maaş ödendiğini bildirdi.

Balıkesir İli Engelli Veri Tabanı Araştırması projesi kapsamında düzenlenen toplantıda; İl merkezinde görev yapan din görevlileri ve merkez mahalle muhtarlarına sunum yapıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı Nusret Şahin, İl Müftüsü Turgut Açari, İl Sağlık Müdürü Mustafa Alp Akoğlan, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Nazım Balcı, Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir şube başkanı Zeki Uslu, çok sayıda din görevlisi ve muhtarlar ile Sakatlar derenği üyesi engelli vatandaşlar katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürü Halil Ömer Yalım, özellikle engelli vatandaşlara yönelik hizmetlerin günümüzde çok geliştiğini vurguladı. Yalım, kadın, çocuk ve yaşlı vatandaşlardan mağdur ve mazlum durumda olup zorda kalan ve elinden tutulmayan hiçbir vatandaşın bulunmadığını, devletin mutlaka bu vatandaşların elinden tutup sahiplendiğini, sahiplendirdiğini vurguladı. ASP İl Müdürü Yalım'ın ardından kürsüye gelen Türkiye Sakatlar Derneği Balıkesir şube başkanı Zeki Uslu, engellilerin özellikle sosyal yaşamda karşılaştığı güçlükler ve bunlara karşı verdikleri mücadeleyi anlattı. Düne kadar engelli vatandaşların sosyal hayatın dışında bırakıldıklarını ancak özellikle son 10 yıldan bugüne hükümetin uyguladığı sosyal politikalar neticesinde herkesin gönlünde bir engelli sevgisi oluştuğunu söyledi. Zeki Uslu, "Balıkesir'de tüm engellilere güler yüzle 'birlikte yürüyelim' diyerek ellerinden tutuldu. Düne kadar sokaklara çıkamayan engelliler şimdi kürsüye çıkıp konuşma yapıyor. ASP İl Müdürümüz Ömer Yalım beye özellikle teşekkür ediyorum. Beni ilkokulda okula almadılar. Babam bunun için şehir değiştirdi. Lisede başka şehre gittik. Engellinin okuması bile çok görüldü. O yüzden bu proje bizim için çok büyük önem taşıyor" diye konuştu.

ENGELLİ İSTİSMARINA PRİM VERMEYİN

TSD Balıkesir şube başkanı Zeki Uslu, Balıkesir'de ve Türkiye'de engellilerin istismar edildiğini, buna izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Uslu, "Engellilerin durumunu suistimal edenler var; Kapı kapı dolaşıp yardım toplamaya çalışanlar var. Ben bundan utanıyorum ve burada sizden özür diliyorum. Lütfen engellileri istismar edenlere prim vermeyin" dedi.

ASP Balıkesir İl Müdür Yardımcısı Sadık Koç, projenin tanıtımının yapıldığı toplantıda sunumda bulundu. Mağdur ve muhtaç durumdaki engellileri kendilerine gönderilmesini isteyen Sadık Koç, bunun bir insanlık vazifesi olduğunu, kendilerine yönlendirilen engelli vatandaşlara yardım etmenin de görevleri olduğunu belirtti. Sunumda, ASP'nin kadın, çocuk ve engellilerle ilgili görev ve çalışmaları hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

PROJENİN AMACI

ASP Balıkesir İl Müdürlüğünce hazırlanan ve Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) tarafından desteklenen proje İl genelindeki engelli nüfusunun belirlenmesi ile ilgili araştırma yapılmasını amaçlıyor. İl müdür yardımcısı Sadık Koç sunumda şunları kaydetti;

"Engelliler ile ilgili yapılacak planlamalarda ve projelerde, engelli nüfusun ve engelli grupların nicel durumunun, coğrafi dağılımının tespiti büyük önem taşımaktadır. Projemiz çıktılarının, İlimizdeki engelli bireylere yönelik yapılacak çalışmalara, bağımlı nüfusun üretken olması ve istihdamına yönelik yapılacak planlamalara kaynak teşkil etmesi beklenmektedir. Projemizde hedef grubumuz, İlimizdeki engelli tanımına giren 4 önemli engelli grubudur. Adrese dayalı nüfus kayıt sistemi sonuçlarına göre 2011 yılına göre İlimizin toplam nüfusu 1 milyon 154 bin 314'dür. Bu nüfusun tahmin edilen engelli bireyi 138 bin 517 birey (yüzde 12 varsayımına göre) hedef grubumuz olarak kabul edilmektedir. Beklenen sonuçlar; Balıkesir İlindeki 19 ilçede bulunan 892 köy ve 289 mahalle muhtarlarına ulaşarak engelli nüfusu belirlenecektir. Muhtarlara dayalı araştırma çalışması verilerine göre engelli gruplarının tespiti, kır-kent dağılımının, yaş ve cinsiyet aralığı belirlenecek. Veri tabanı araştırması sonrasında engellilerin rehabilitasyonu, istihdamı, eğitimi, ve sağlık sorunlarına yönelik hazırlanacak projelere öneriler geliştirilecek ve engellilere yardımcı olunacaktır."

Din görevlilerinin mesailerinden dolayı sürenin kısıtlı tutulduğu proje tanıtım toplantısı sunumun ardından davetlilere verilen yemek ile sona erdi. - BALIKESİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Balıkesir İlindeki Engelli Nüfusun Veri Tabanı Araştırılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement