Balıkesir Köyünde Kaldı Hibeyi Aldı - Son Dakika
Güncel

Balıkesir Köyünde Kaldı Hibeyi Aldı

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Arzu Ayyıldız, köyünde yaşama sözüne karşılık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Genç Çiftçi Desteklemeleri' kapsamında 30 bin lira hibe alarak Zeytinli Mahallesi'nde istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

01.11.2017 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir'in Edremit ilçesinde yaşayan 30 yaşındaki Arzu Ayyıldız, köyünde yaşama sözüne karşılık Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Genç Çiftçi Desteklemeleri' kapsamında 30 bin lira hibe alarak Zeytinli Mahallesi'nde istiridye mantarı yetiştirmeye başladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 2017 yılı 'Genç Çiftçi Projelerinin Desteklenmesi Programı' kapsamında Edremitli Arzu Ayyıldız, köyünde yaşayacağı sözüne karşılık devletten 30 bin lira hibe desteği aldı. Aldığı para ile kırsal Zeytinli Mahallesi'nde ailesine ait tarım arazisinde mantar üretim tesisi kuran Ayyıldız, ağabeyi Mehmet Ayyıldız ile birlikte istiridye mantarı yetiştirmeye başladı. Ayyıldız'ın yüzde 50 devlet desteği ile kurduğu mantar üretme istasyonunu Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı ve Edremit İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Budak ziyaret etti.

Genç Çiftçi Destek Programı çerçevesinde hibe alan Arzu Ayyıldız'ın üretimini yerinde görüp incelemek amacıyla tesise geldiklerini söyleyen Edremit Kaymakamı Ali Sırmalı, "Genç çiftçimiz çok güzel istiridye mantarı üretmiş. Bu başarılı çalışmanın diğer çiftçilerimize ve tüm bayanlara örnek olmasını diliyorum. Zeytinimiz, zeytinyağımız ön planda ama özellikle tarım ürünlerinin çeşitlendirilmesi açısından bu tür girişimlere ihtiyacımız var. İstiridye mantarı pazarı olan bir ürün. Sağlıklı bir ürün. İnşallah bu sayının önümüzdeki sene artmasını diliyoruz. Edremit arazi varlığı olarak, iklim olarak tarım ürünleri yetiştirmeye müsait bir ilçe. Biz de ilçemizde bu alternatif tarım ürünlerini arttırmayı hedefliyoruz" dedi.

İSTİRİDYE MANTARI VİTAMİN DEPOSU

Ailesine ait tarım arazisinin boş duran bölümünü değerlendirmek amacıyla mantar üretim tesisi kurduğunu belirten çiftçi Arzu Ayyıldız, "Bana yardımcı olan mantar şirketi sayesinde bu işi yapmaya karar verdik. 30 bin lira hibe kazandım ve bir ay içerisinde tarafımıza ödeme gerçekleşti. Bu işe 30 bin lira ile başladım. İstiridye mantarı aynı zamanda et mantarı olarak da biliniyor. Diğer mantarlara oranla daha vitaminli. Yetişme koşullarına gelince nemli bir ortamı seviyor. Sisli ve ılık ortamda yetişiyor" diye konuştu.

Edremit İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Recep Özbudak ise Genç Çiftçi Destekleme Programları içerisinde mantar, koyunculuk, arıcılık ve büyükbaş destekleri yer aldığını belirterek istiridye mantarının daha az tercih edildiğini kaydetti. İstiridye mantarının çok tanınan bir ürün olmadığını ifade eden Özbudak şöyle konuştu:

"İstiridye mantarı İstanbul, İzmir, Ankara gibi büyükşehirlerde tanınan bir ürün. Burası tüketim ve üretim açısından yetersiz. Akademik anlamda üzerinde çalışılmış bir ürün de değil. 3- 5 üniversitede mantar ve mantarcılık bölümü var. Ama daha da yaygınlaşacağına inanıyoruz. Genç çiftçimizin kendi çabaları şu ana kadar güzel, geri dönüşleri de çok güzel. Bakanlığımıza, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz ve kendilerini de kutluyoruz"

MANTARI TANITACAKLAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 'Genç Çiftçi Desteklemeleri' kapsamında 30 bin lira hibe alan Arzu Ayyıldız'ın ağabeyi Mehmet Ayyıldız da "Kardeşimle beraber bu işi büyütmeyi düşünüyoruz. Tabi ki piyasanın bu mantarı tanıması gerekli. İnsanlar bu ürünü tanımadığı için çekimser kalıyorlar. Mantarı tanıtmanın savaşını veriyoruz şu anda. Güzel bir ürün. Yapmak isteyenlere de tavsiye ederiz" dedi.

Balıkesir Köyünde Kaldı Hibeyi Aldı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Balıkesir Köyünde Kaldı Hibeyi Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement