Balyoz'da 4 Yıllık Dijital Kuşku Aydınlanıyor - Son Dakika
Güncel

Balyoz'da 4 Yıllık Dijital Kuşku Aydınlanıyor

Yeniden yargılanması yapılan Balyoz Davası'nda 4 yıldır kuşku duyulan dijital delillerin aydınlatılması için ilk adım atıldı. Savcılık, delilleri bilirkişinin incelemesini istedi.

04.11.2014 22:20  Güncelleme: 22:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile yeniden yargılaması yapılan Balyoz Davası'nda dört yıllık kuşku gideriliyor. Sanıkların, sahte olduğunu iddia ettiği dijital deliller üzerinde bilirkişi inceleme yaptırılması yönündeki talebine savcılık da hak verdi. Mahkeme yarın bu talebi kabul ettiği takdirde Balyoz Davası'nın açılmasını sağlayan dijital deliller konusundaki soru işaretlerine ilişkin ilk adım atılmış olacak. Avukat Hüseyin Ersöz, "Eğer mahkeme sahtecilik konusunda inceleme yaptırmaya karar verirse, hukuk tarihine kara bir leke bir olarak geçmiş olan bu davanın bilimsel gerçekler ışığında yeniden ele alınması ve müvekkillerimizin masumiyetine kanıtlama imkanının da tarafımza verilmesi söz konusu olacak" dedi.

ÖZKÖK VE AYTAÇ "HABERİMİZ YOK" DEMİŞTİ

Anayasa Mahkemesi'nin verdiği 'hak ihlali' kararı nedeniyle "Balyoz Davası" kapsamında ceza verilen 236 subayın infazları durdurularak tahliye edilmelerine ve yeniden yargılanmalarına karar verilmişti. Bu karar üzerine, aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, Özden Örnek ve Bilgin Balanlı'nın da olduğu sanıklar, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmaya başlandı.

Davanın önceki gün görülen ilk duruşmasında eski Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman tanık olarak dinlendi. Daha önce bu davada hüküm veren İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, ısrarlı taleplere rağmen dinlemediği iki orgeneral, dört yıl aradan sonra çıktıkları hakim karşısında, görevleri süresince 'Balyoz' adlı bir darbe planından haberdar olmadıklarını kaydetti. Özkök, "Darbe planı yapıldığına dair bilgi almadım. Bazı dedikodular geldi ama bunlar kimse hakkında dava açılacak, soruşturma açılacak kadar ciddi değildi" derken, Yalman ise "Balyoz planına ilişkin bir istihbarat almadım. Belge ve bilgiye sahip değilim. Basından öğrendim" diye konuştu.

İŞTE YENİDEN İNCELEME İSTENEN MATERYALLER

Davanın bugünkü duruşmasında ise tanık beyanlarına ilişkin sanıkların görüşleri dinlendi, ardından sanık avukatların talepleri alındı.

Avukatlar; Taraf muhabiri Mehmet Baransu'nun savcılığa teslim ettiği 11, 16 ve 17 numaralı CD'ler, Donanma Komutanlığı'ndaki arama sırasında el konulan 5 numaralı harddisk ve 1 numaralı CD ile Eskişehir'de bulunan flaşdisk üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmasını; dijital dokümanların son değiştirilme tarihleri ile içerdikleri bilgiler arasındaki tarih uyumsuzluğunun ortaya konması için kurumlara müzekkere yazılmasını; askeri yazım kurulları ve teammüller açısından çelişkilerin aydınlatılması için askeri bilirkişilerce inceleme yaptırılmasını istedi. Son olarak, 11 ve 17 numaralı CD'ler üzerindeki el yazısının emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri'nin not defterinden kopyalanarak yazı makinesiyle yazılıp yazılmadığı konusunda inceleme yaptırılması talep edildi.

AVUKATLAR NE DİYOR

Savcılık, mütalaasında, dijital dokümanlarda, CD'ler üzerindeki el yazılar üzerinde bilirkişi inceleme yaptırılması talebinin kabulünü istedi. Resmi kurumlara müzekkere yazılması talebi konusunda takdiri mahkemeye bırakan savcılık, askeri bilirkişi talebinin ise, "Sanıkların asker olması ve mahkeme üzerinde kanaat oluşturabilecekleri" gerekçesiyle reddini istedi. Mahkeme talepleri değerlendirmek üzere duruşmayı yarına bıraktı.

Avukat Hüseyin Ersöz, savcılık makamınca dile getirilen taleplerin, gerçeklerin ortaya çıkarılması ve sahteciliğin tespiti konusundaki taleplerle ilk kez örtüştüğünü belirterek, "Eğer mahkeme bu taleplerimizi kabul eder ve sahtecilik iddialarımız konusunda inceleme yaptırmaya karar verirse, hukuk tarihine kara bir leke bir olarak geçmiş olan bu davanın bilimsel gerçekler ışığında yeniden ele alınması ve müvekkillerimizin masumiyetine kanıtlama imkanının da tarafımza verilmesi söz konusu olacak" dedi.
Avukat Mehmet Selim Yavuz da "Biz dijital delilerin bilirkişiye gönderilmesini istiyorduk. Sonunda sesimiz duyuluyor. Artık adaletin işlediğini düşünüyorum. Umarım, gerçekler en kısa zamanda ortaya çıkar."

Kaynak: İsmail Saymaz/Radikal

Balyoz\'da 4 Yıllık Dijital Kuşku Aydınlanıyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel Balyoz'da 4 Yıllık Dijital Kuşku Aydınlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti
    15:42 CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Kahverengi Kokarca Böceği İstilasına Dikkat Çekti

    CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Karadeniz'de fındık ağaçlarını istila eden kahverengi kokarca böceğinin tarım ürünlerine zarar verdiğini belirterek, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı'nın üreticilerin sesini duymadığını ifade etti. Adıgüzel, istilacı böcekleri Bakanlığın önüne bırakarak, sorunun çözümü için çağrıda bulundu.

  • Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı
    15:41 Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen münazara yarışmasının finali yapıldı

    Havza İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen Münazara Yarışması'nın finali Havza Belediye Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. İlkokullar kategorisinde Merkez İlkokulu birinci, Karşıyaka Şehit Yüzbaşı Mahmut Top İlkokulu ikinci oldu. Ortaokullar alanında ise Havza İmam Hatip Ortaokulu birinci, Makbule Yusuf Ölçer Ortaokulu ikinciliği elde etti. Yarışmanın amacı öğrencilere kendilerini daha iyi ifade edebilme yeteneği kazandırmaktı.

  • Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti
    15:39 Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde kaza: Bir kişi hayatını kaybetti

    Gümüşhane'de Zigana Tüneli'nde seyreden otomobil, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu duvara çarptı. Kazada hayatını kaybeden sürücünün cenazesi Gümüşhane Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

  • Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı
    15:38 Adıyaman'da motosikletin çarptığı anne ve oğlu yaralandı

    Adıyaman'da Yusuf K. idaresindeki motosiklet, yolun karşısına geçmeye çalışan Tülay T. ve oğlu Ramazan Efe T.'ye çarptı. Kazada anne ve oğlu yaralandı. Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerince Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.

  • Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı
    15:38 Edremit'te kovalamacada yakalanan gençlerden 8 gram esrar çıktı

    Balıkesir'in Edremit ilçesinde Yunus ekiplerinin 'dur' ihtarına uymayanların attığı peçetelerden 8 gram esrar çıktı. Amansız kovalamacanın ardından, motosikletli 2 genç yakalandı. Bora K. ve Serdar Y.'nin kaçmış olduğu alanın yapılan incelemesinde, 2 ayrı peçeteye sarılı halde tahmini toplam ağırlığı 3-5 gram olan Esrar maddesi ele geçirildi. Olayla ilgili şahıslar hakkında gerekli tahkikat başlatıldı.

  • Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı
    15:38 Adıyaman'ın Besni ilçesinde otomobil şarampole yuvarlandı, 1 kişi yaralandı

    Besni ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir otomobil şarampole yuvarlandı ve sürücü yaralandı. Yaralı, sağlık ekipleri tarafından müdahale edildikten sonra hastaneye kaldırıldı. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti
    15:36 Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı Ziyaret Etti

    Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İdris Alan, Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları'nı ziyaret ederek, ikinci dönemde de birçok önemli projenin hayata geçirileceğini belirtti.

  • Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü
    15:35 Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde düzenlenen kan bağış kampanyası büyük ilgi gördü

    Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Kızılay Adıyaman Kan Merkezi tarafından düzenlenen kan bağış kampanyasına vatandaşlar tarafından büyük ilgi gösterildi. Bir gün sürecek olan etkinlikte 150 ünite kan toplanması hedeflenirken, kan bağışının insan sağlığına iyi geldiği ve hayat kurtardığı vurgulandı. Kan bağışında bulunan vatandaşlar ise mutluluklarını dile getirdi.


Advertisement