Balyoz Davasındaki "İhlal" Kararı - Son Dakika
Güncel

Balyoz Davasındaki "İhlal" Kararı

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararından: "Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında ihlal tüm hükümlüleri etkiler" "Kararın içeriği ile hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada mağduriyete neden olabilir" Mahkeme, 6 sanık hakkındaki yakalama kararını da kaldırarak, yeniden yargılamanın duruşmalı şekilde olmasına hükmetti.

19.06.2014 18:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davası sanıklarına ilişkin kararında, " Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında ihlal tüm hükümlüleri etkiler. Kararın içeriği ile hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada mağduriyete neden olabilir" denildi.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin sanıklar hakkındaki ihlal kararının UYAP üzerinden gönderilmesinin ardından savcılığa görüşünü sordu.

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Can Şükrü Gençkan, mahkemeye verdiği mütalaada, dava sanıklarının Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı başvuruya değinerek, mahkemenin aldığı ihlal kararından alıntılar yaptı.

Savcı Gençkan, Anayasa Mahkemesi'nin kararı göz önüne alınarak hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesini düzenleyen CMK'nın 311. maddesinin 1. fıkrası f bendi uyarınca yargılamanın yenilenmesine ve infazların durdurulmasına karar verilmesini talep etti.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Özlem Karaçam ve üyeler Mübeccel Saraçoğlu ile Gülperi Güneş de sanıklarla ilgili karar vermek üzere öğleden sonra toplandı.

Mahkeme, bazı hükümlü sanıkların başvurusu üzerine, Anayasa Mahkemesi'nin adil yargılanma hakkının ihlal edildiği yönündeki kararının bir örneğinin, ihlalin ve sonuçlarının kaldırılması için yeniden yargılama yapmak üzere mahkemelerine gönderildiğini belirtti.

Özenalp'in yaşamını yitirmesi

Savcılığın mütalaasını kabule değer bulan mahkeme, sadece bir kısım hükümlülerce Anayasa Mahkemesi'ne başvurulduğunu kaydederek, kararında "Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında ihlal tüm hükümlüleri etkiler" ifadesini kullandı.

Mahkeme, cezaevinde yaşamını yitiren Albay Murat Özenalp dışındaki emekli orgeneraller Çetin Doğan, Halil İbrahim Fırtına, Şükrü Sarıışık ve Bilgin Balanlı, emekli Oramiral Özden Örnek, MHP Milletvekili Engin Alan, emekli Albay Dursun Çiçek, emekli koramiraller Kadir Sağdıç ve Abdullah Can Erenoğlu'nun da aralarında bulunduğu 237 sanık hakkında CMK'nın 321. maddesi uyarınca "yargılamanın yenilenmesi"ne karar verdi.

Ölen Özenalp hakkında, yakınları tarafından yargılamanın yenilenmesi konusunda bir başvuru yapılmadığını ifade eden mahkeme, yakınları olmaması durumunda Adalet Bakanı'nın da bu yönde başvuru yapabileceğini kaydetti.

Bu yönde bir başvuru olmadığından Özenalp hakkında karar verilmesine gerek görülmediğini vurgulayan mahkeme, kararında, "Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği ile hükümlülerin tutuklulukta ve hükümlülükte geçirdikleri süre dikkate alındığında infazın devamı bu aşamada mağduriyete neden olabilir" ifadelerine yer verdi.

6 sanık hakkındaki yakalama kararı kalktı

Mahkeme, bu gerekçelerle 237 sanık hakkında "infazın durdurulması"na hükmederek, Aşkın Öztürk, Mehmet Cem Çağlar, Ramazan Kamuran Göksel, Osman Başıbüyük, Osman Fevzi Güneş ve Emin Hakan Özbek hakkındaki yakalama kararlarını da kaldırdı.

Cezaevinde bulunan ve infazlarına başlanan tüm tutuklu sanıkların da tahliyesine karar veren mahkeme, başka suçtan tutuklu ve hükümlü bulunmadıkları takdirde serbest bırakılmalarına karar verdi.

Anayasa Mahkemesi'nce verilen kararın içeriği dikkate alındığında yeniden yapılacak yargılamanın duruşma şeklinde olmasını karara bağlayan mahkeme, dosyaya yeniden esas numarası verilmesine hükmetti.

Emekli Albay Hakan Büyük kamu hizmetinde

Bu arada, hakkında yargılamanın yenilenmesi ve infazın durdurulması kararı verilen emekli Albay Hakan Büyük, 28 Nisan'da cezaevinden çıktıktan sonra denetimli serbestlik kapsamında kamuda çalıştığını söyledi.

Büyük, Balyoz Planı davasından aldığı 6 yıl hapis cezasının 3 yılını yattıktan sonra nisan ayında tahliye olduğunu belirterek, "Bir yıl şartlı tahliyeme karar verildi. Bir yıl boyunca denetimli serbestlik hizmeti kapsamında haftanın 5 günü 13.00 ile 17.00 arasında Anadolu Adalet Sarayı'nda büro hizmetlerinde görevlendirildim" dedi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balyoz Davasındaki 'İhlal' Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gaziantep'te 192 şüpheli çember operasyonlarıyla yakalandı
    11:27 Gaziantep'te 192 şüpheli çember operasyonlarıyla yakalandı

    Gaziantep İl Jandarma Komutanlığı ekipleri ve Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yapılan çember operasyonlarında, hırsızlık, narkotik, yaralama, dolandırıcılık gibi çeşitli suçlardan aranan 192 şüpheli yakalandı. Yakalanan şahısların tamamı tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İzmir'de yasa dışı silah ticareti yapan sevgililer yakalandı
    11:26 İzmir'de yasa dışı silah ticareti yapan sevgililer yakalandı

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yasa dışı silah ticareti yapan ve sevgili oldukları öğrenilen çiftin evine operasyon gerçekleştirildi. Adreste yapılan aramada çok sayıda ruhsatsız silah ve silah imalatında kullanılan malzemeler ele geçirilirken, 2 şüpheli gözaltına alındı. Olayla ilgili C.G.Ç. ve sevgilisi C.K. gözaltına alınarak emniyete götürüldü. C.G.Ç.'nin daha önce çeşitli suçlardan kaydının bulunduğu ortaya çıktı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvancılık İçin Hibrit Mısır Tohumu Dağıtımına Başladı
    11:25 Antalya Büyükşehir Belediyesi Hayvancılık İçin Hibrit Mısır Tohumu Dağıtımına Başladı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, hayvancılığın yoğun olarak yapıldığı bölgelerde üreticilerin girdi ve yem maliyetlerini azaltmak amacıyla yüksek verimli silajlık mısır tohumu hibe desteği sağlıyor. Aksu, Serik ve Elmalı ilçelerinde 202 çiftçiye 5 ton hibrit tohum dağıtıldı.

  • Fenerbahçe-Olympiakos maçını Alman hakem yönetecek
    11:24 Fenerbahçe-Olympiakos maçını Alman hakem yönetecek

    UEFA Avrupa Konferans Ligi çeyrek final ikinci maçında Fenerbahçe'nin evinde Yunanistan temsilcisi Olympiakos ile oynayacağı müsabakayı Almanya Futbol Federasyonu'ndan Tobias Stieler yönetecek. Maçta VAR koltuğunda Christian Dingert oturacakken, AVAR'da ise Sascha Stegemann yer alacak.

  • Sivas'ta Jandarma Ekipleri 157 Şüpheliyi Yakaladı
    11:23 Sivas'ta Jandarma Ekipleri 157 Şüpheliyi Yakaladı

    Sivas İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından gerçekleştirilen uygulamalarda 157 şüpheli şahıs yakalandı. Uygulamalar sonucunda 5 gram kubar esrar ve 31 bin 000 adet makaron ele geçirildi. Ayrıca, alkol etkisi altında araç kullanmak ve sürücü belgesiz araç kullanmak suçlarından 21 kişiye idari para cezası uygulandı.

  • İzmir'de yasa dışı silah ticareti yapan çiftin evine operasyon
    11:22 İzmir'de yasa dışı silah ticareti yapan çiftin evine operasyon

    İzmir'in Karabağlar ilçesinde yasa dışı silah ticareti yapan ve sevgili oldukları öğrenilen çiftin evine operasyon gerçekleştirildi. Adreste yapılan aramada çok sayıda ruhsatsız silah ve silah imalatında kullanılan malzemeler ele geçirilirken, 2 şüpheli gözaltına alındı. C.G.Ç.'nin yağma, gasp, kasten yaralama ve oto hırsızlığı suçlarından 34 adet kaydının bulunduğu ortaya çıktı.

  • Diyarbakır'da otomatik silahlarla havaya ateş eden zanlılar tutuklandı
    11:22 Diyarbakır'da otomatik silahlarla havaya ateş eden zanlılar tutuklandı

    Diyarbakır'ın merkez Bağlar ilçesinde bir kahvehanede otomatik silahla çevreye ateş eden 4 zanlıdan 3'ü tutuklandı. Zanlılar, bir kavganın ardından kahvehaneyi tehdit etmiş ve akşam saatlerinde maskeli olarak gelerek ateş etmişlerdi. Polis ekipleri tarafından yapılan operasyonla zanlılar yakalandı.

  • Faruk Demir, Ardahan Belediye Başkanı olarak göreve başladı
    11:22 Faruk Demir, Ardahan Belediye Başkanı olarak göreve başladı

    31 Mart yerel seçimlerinde güven tazeleyerek yeniden Ardahan Belediye Başkanı seçilen Faruk Demir, mazbatasını alarak yeni döneme başladı. Başkan Demir, teşekkür konuşmasında Ardahan'ın Türkiye Cumhuriyeti'nin parlayan yıldızı olmaya devam edeceğini söyledi.


Advertisement