"Balyoz Planı" Davası - Son Dakika
Yerel

"Balyoz Planı" Davası

"Balyoz Planı" davasında mahkeme, cezaevi müdürlüklerine yazı yazılarak, 12 Ocak 2011 tarihi itibarıyla tutuklu bulunan hangi sanıkların, hangi hastane ve sağlık kurumuna sevk edildiği, bu kurumlarda hangi teşhisin konulduğu hususunun sorulmasına...

08.05.2012 20:40
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Balyoz Planı" davasında mahkeme, cezaevi müdürlüklerine yazı yazılarak, 12 Ocak 2011 tarihi itibarıyla tutuklu bulunan hangi sanıkların, hangi hastane ve sağlık kurumuna sevk edildiği, bu kurumlarda hangi teşhisin konulduğu hususunun sorulmasına hükmetti.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, savcılığın mütalaasına karşı savunma yapan tutuklu sanıklardan emekli Tümgeneral Nurettin Işık, hakkındaki iddiaları reddederek, "Balyoz Planı" ile bir ilgisi bulunmadığını ve 1. Ordu'da düzenlenen seminere zorunlu olarak katıldığını söyledi.

Işık, "Seminerde, sorumluluğumdaki birliklerin benden habersiz farklı yerlere kaydırıldığını gördüm. Benim seminer esnasında bundan haberim oldu. Ne görüşüm, ne fikrim soruldu. Hal böyle iken sözde Balyoz Planı ile ilgim olduğu düşünülemez. Yanlış anlaşılmasın, bu sözlerimle kimseyi itham etmiyorum, herhangi bir şey ima etmiyorum. Sadece kendi durumumu ortaya koyuyorum" diye konuştu.

Nurettin Işık'ın bu sözleri sarf etmesi üzerine bazı sanıklar duruşma salonundan çıktı.

Duruşmada tutuklu sanık Bulut Ömer Memioğlu ile bir kısım sanıkların avukatı Kemal Yener Saraçoğlu da savcılık mütalaasına karşı beyanda bulundu.

Söz alan tutuklu sanıklardan Gökhan Murat Üstündağ da önceki duruşmada kendisinden habersiz reddi hakim talebinde bulunan avukatı Mahir Işıkay'ı azlettiğini söyledi.

-Duruşma salonunda evlenme teklif eden avukatı tebrik-

Duruşmaya ara verildiği sırada, salonda bulunan kimi sanıklar, bir süre önce

"Poyrazköy kazılarında bulunan mühimmat" davasının bir duruşmasında kız arkadaşına mahkeme başkanından izin alarak evlenme teklif eden avukat Hüseyin Ersöz'ü tebrik etti.

Tutuklu sanıklardan eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, Ersöz'e çikolata hediye etti. Duruşmayı izlemeye gelenler de Ersöz'ü alkışladı.

Aranın ardından duruşmada söz alan tutuklu sanıklardan emekli Tuğgeneral Süha Tanyeri, mahkemeye sundukları bilirkişi raporlarında dijital verilerin sahte olduğunu belirten birtakım teknik bilgilerin mevcut olduğunu belirterek, "Siz karar verirken mahkemeye sunulan bu bilirkişilerin raporlarını değerlendirecek misiniz- Biz yargılanmak istiyoruz, yargılamayı engellemek gibi bir isteğimiz yok. Af edersiniz ama bu inat niye- Savunma bir taraftan inat ediyor, siz bir taraftan inat ediyorsunuz. Üçüncü baharım oldu içeride geçiyor benim" diye konuştu.

Tanyeri, "Lütfen 365 sanıktan bir cümleyi esirgemeyin. 'Ben bilirkişi tayin ediyorum, ama raporun sonuçlarına katlanacaksınız' da deyin. Biz rahatlayalım" ifadesini kullandı.

-Ara karar-

Talepler ve beyanlara ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanıkların tutuklu oldukları cezaevi müdürlüklerine yazı yazılarak, 12 Ocak 2011 tarihi itibarıyla tutuklu bulunan hangi sanıkların, hangi hastane ve sağlık kurumlarına sevk edildiği, bu kurumlarda söz konusu sanıklara hangi teşhisin konulduğu hususunun sorulmasına hükmetti.

Mahkeme heyeti, İstanbul Baro Başkanlığı'nın, mahkemenin yeni avukat tayini talebine ilişkin mahkemeye gönderdiği 2 Mayıs 2012 tarihli cevabi yazısında, Anayasa'nın, "Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz" hükmünü içeren 138. maddesine karşı geldiği ve sanıklara yeniden avukat tayin edilmediğinin anlaşıldığını belirterek, sanıklara avukat tayin etmeyen İstanbul Baro Başkanlığı'ndaki bu görevle yükümlü personel hakkında suç duyurusu yapılması için Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Heyet ayrıca, sanıkları temsilen önceki duruşmalara ve bugünkü duruşmaya girmeyen avukatların isimlerinin söz konusu yazıya eklenmesine karar verdi.

İstanbul Baro Başkanlığı'na yazı yazılarak, bugünkü duruşmada habersiz reddi hakim talebinde bulunduğu gerekçesiyle müvekkili Gökhan Murat Üstündağ tarafından azledilen avukat Mahir Işıkay yerine yeni bir avukat tayin edilmesine de hükmeden heyet, yemin etmedikleri belirlenen TÜBİTAK'ta görevli iki bilirkişinin duruşmada hazır edilerek yeminlerinin ettirilmesi için davetiye gönderilmesine karar verdi.

Tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştıran mahkeme heyeti, duruşmayı 15 Haziran'a erteledi.

- İSTANBUL

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement