Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması

Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması

Avukat Kaçmaz: "Kararı onarsanız, TSK’ya bağlı yemin eden personelin Atatürk ilkelerine bağlılığının suç olduğunu sizler de tescil etmiş olacaksınız" Avukat Kamburoğlu: "Özel yetkili mahkemeler yanlış kurulmuş adaletin temsilcileridir. Tutukluluk siyasi bir tedbir veya ceza aracı olmamalıdır. AİHM içtihatları ayaklar altına alınmaktadır"

25.07.2013 16:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Aralarında emekli Oramiral Özden Örnek ile emekli Orgeneraller Halil İbrahim Fırtına ve Çetin Doğan'ın da bulunduğu 361 sanıklı "Balyoz Planı" davasının, Yargıtay 9. Ceza Dairesindeki temyiz duruşmasına devam edildi.

Sanık Ahmet Hacıoğlu'nun avukatı Zafer İşeri, müvekkilinin bir belgeyi kaydettiği gerekçesiyle mahkum edildiğini ileri sürerek, müvekkilinin belgeyi kaydettiği tarih ve saatte market ve benzin alışverişi yaptığını belgelerle ortaya koyduklarını anlattı. İşeri, ancak bunun mahkeme tarafından dikkate alınmadığını iddia etti.

Müvekkilinin o dönemde Kara Harp Okulunda binbaşı öğrenci olduğunu, kendisine tahsis edilmiş bir bilgisayar da bulunmadığını anlatan İşeri, bugüne kadar değerlendirilmeyen delillerin değerlendirilmesini ve müvekkilinin beraatına, tahliyesine karar verilmesini istedi.

- "TSK subaylarının görevi Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkmak"

Sanıklar Canatan Turgut, Kenan Yüce, Murat Dülek ve Adem Ceylan'ın avukatı avukatı Aykanat Kaçmaz,  müvekkillerinin TSK personelini fişlediğinin iddia edildiğini ifade ederek, TSK'da görevli subayların görevinin Atatürk ilke ve inkılaplarına sahip çıkmak olduğunu söyledi.

Kaçmaz, müvekkileri hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin onanması halinde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tebliğnamesindeki, "suç vardır ancak icra hareketi yoktur" tespitine katılınmış olunacağını öne sürerek, subayların Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlılık yemini ettiklerini hatırlattı. Kaçmaz, "Kararı onarsanız, TSK'ya bağlı yemin eden personelin Atatürk ilkelerine bağlılığının suç olduğunu sizler de tescil etmiş olacaksınız" diye konuştu.

Öncelikle sanıklara isnat edilen eylemlerin suç içermediğinin kabul edilmesini talep eden Kaçmaz, heyetin kararı, sanıkların beraat etmesi yönünde bozacağına inandığını dile getirdi. Kaçmaz, "Kararı bozarak mahalline gönderirseniz, olayın daha da aydınlanmasını gerektiren bir durum bulunmamaktadır. Bu nedenle sizler tarafından sanıkların beraatına karar verilmesini istiyorum" dedi.

Sanık Muharrem Selçuk Ünal'ın avukatı Cenk Süleyman Kalem de Başsavcılık tebliğnamesinde müvekkili hakkında beraat kararı verilmesini istediğini hatırlatarak, müvekkilinin suçlu olduğuna ilişkin maddi delil bulunmadığını savundu.

Suça konu belge ve CD'lerin hukuki yollarla ele geçirilmesi söz konusu olmadığından, hukuki delil de sayılamayacağını ileri süren Kalem, müvekkilinin beraatına ve tahliyesine karar verilmesini istedi.

-"Plan seminerleri yasaya aykırı değil"

Sanıklar Emin Küçükkılıç ve Halil Kalkanlı'nın avukatı Ali Kamburoğlu, müvekkillerinin katıldıkları seminerden dolayı 2010 yılından bu yana tutuklu olduklarını söyledi.

Söz konusu seminerin her yıl yapıldığını ifade eden Kamburoğlu, müvekkillerinin emir üzerine seminere katıldıklarını savundu.

Emir komuta altında olan kişilerin kendilerine verilen emirlere uymamalarının mümkün olmadığını kaydeden Kamburoğlu, bunun karşılığının emre itaatsizlik suçunu oluşturacağını anlattı.

Kamburoğlu, "Plan seminerleri yasaya aykırı değil, yasanın emrettiği, değerlendirdiği şeyler, seminere katılmak da suç değil" dedi.

Özel yetkili mahkemeleri eleştiren Kamburoğlu, "Özel yetkili mahkemeler yanlış kurulmuş adaletin temsilcileridir. Tutukluluk siyasi bir tedbir veya ceza aracı olmamalıdır. AİHM içtihatları ayaklar altına alınmaktadır" diye konuştu.

-"Mahkemenin fiil algısı değişti"

Sanıklar Abdullah Gavremoğlu, Deniz Cora, Meftun Hıraca, Hasan Basri Aslan, Ahmet Türkmen ve Ümit Metin'in avukatı Naim Karakaya, yerel mahkemede yaşadıkları sıkıntıları anlattı.

İddianamede eylemin gerçekleştirilememe gerekçesi olarak Eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aytaç Yalman'ın eylemlerinin gösterildiğini ve bunun üzerinden savunma yaptıklarını aktaran Karakaya, hükümde ise Çetin Doğan'ın kalp ameliyatı olduğu için eylemin gerçekleştirilemediğinin yazdığına işaret etti.

Karakaya, mahkemenin fiil algısı değiştiğinden bu konudaki savunmalarının da alınması gerektiğini ifade ederek, bunun çok önemli bir usul eksikliği olduğunu öne sürdü.

Müvekkillerinden Deniz Cora'nın ilk olarak delil kabul edilen 19 CD'de ismi geçmezken, Gölcük Donanma Komutanlığında çıkan verilerde isminin bulunduğunu bildiren Karakaya, "Cora, plan kapsamında görev aldıysa adına imza hanesi açılmış dijital veriler varsa nasıl olup da seminerden 2 gün önce hazırlanan CD'lerde ismi geçmez" dedi.

Genelkurmay Başkanlığı ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığında, Deniz Cora ismiyle kurulmuş, bu kullanıcı adıyla açılan, adına tahsis edilen bir bilgisayar bulunmadığını belirten Karakaya, bunun da üst veri bilgilerine dayanan delillerin sahte olduğunu gösterdiğini iddia etti.

Hasan Basri Aslan'ın 2 belgede isminin geçtiğini söyleyen Karakaya, Aslan'ın görevlendirme listesinde adı geçtiği için planda görev aldığının kabul edildiğini ancak hangi eylemi gerçekleştireceğinin hiçbir veride olmadığını dile getirdi.

Karakaya, Aslan'ın hiçbir dijital veride imzasının olmadığını, seminerden sonra yurt dışına çıktığını ve böyle bir pesronele darbede görev verilemeyeceğini savundu.

Diğer müvekkilleriyle ilgili suçlu olduklarını gösteren somut deliller olmadığını ifade eden Karakaya, dijital verilerin sahte olduğunu, bunun aksi kabul edilse dahi hukuka aykırı yolla elde edildiği gerekçesiyle yok sayılması gerektiğini öne sürdü.

Karakaya, yerel mahkeme kararının bozulmasını ve müvekkillerinin tahliyelerini istedi.

Sanıklar Mustafa Koç, Ahmet Tuncer ve Devrim Rehber'in avukatı Abdullah Kaya, davayla ilgili sıkıyönetim dönemi yargılamalarındaki askeri mahkeme içtihatlarının incelenmesi gerektiğini söyledi.

Müvekkili Koç'un Harp Akademisinde öğrenci olduğunu, Tuncer'in binbaşı, Rehber'in yüzbaşı olarak görev yaptıklarını anlatan Kaya, Tuncer'in seminere katılmadığı, dijital belgelerdeki üst verilerde ismi olmaması nedeniyle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından beraatinin istendiğini belirtti.

Öğrenci subayların bir yazı yazmasının, hazırlamasının mümkün olmadığını ileri süren Kaya, Koç'un da seminere katılmadığını, dijital belgelerdeki üst verilerde isminin geçmediğini, beraati istenen sanıklarla aynı koşulları taşıdığını kaydetti.

-"Hapiste 50 kilo verdi, sağlığına iyi geldi"

Müvekkillerinden Devrim Rehber'in polis raporuyla tutuklandığını anlatan Kaya, "135 kiloydu hapiste 50 kilo verdi, sağlığına iyi geldi. Şimdi tahliye olmasını bekliyoruz" dedi.

Müvekkilinin isminden dolayı savcı karşısında çekindiklerini söyleyen Kaya, "İsim soyad uyuyor kuşku bakımından" diye konuştu.

Rehber'e tahsis edilmiş bilgisayar olduğunu belirten Kaya, "Bilgisayar tahsis edilmiş olması suç değil. Suç işlendiğine ilişkin kanaat oluşmasına yeten bir şey de değildir. Bilgisayar var ama kullanıcı adı 'drehber' burada yazdığı gibi 'Devrim Rehber' değil. Bir tek şundan olma, bundan doğma, TC kimlik numarası şu diye yazmamışlar" ifadelerini kullandı.

Kaya, müvekkilinin rütbesi itibarıyla da isnat edilen suçu işlemesinin mümkün olmadığını ileri sürerek, "Oradaki yüzbaşı, binbaşı plan seminerine katılacak da bilmem ne yapacak. Fiziken mümkün değil. Böyle bir şey hazırlayayım demeleri askeriyenin katı hiyerarşisi içinde imkansız" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı Davası Temyiz Duruşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı
    07:27 İsrail İran'a Saldırı Düzenledi, İsfahan'daki Hava Üssü Hedef Alındı

    İsrail, İran'ın nükleer tesislerinin de bulunduğu İsfahan kentindeki bir hava üssüne saldırı düzenledi. İran kaynakları, bölgede üç patlama sesi duyulduğunu ve İran hava savunmasının bazı insansız hava araçlarını vurduğunu aktardı. İran'ın geçtiğimiz hafta İsrail'e düzenlediği hava saldırısının ardından İsrail'in karşılık vermesi bekleniyordu.

  • İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü
    07:22 İran'ın İsfahan şehrine İsrail füzesi düştü

    İran medyasında yer alan haberlere göre, İsfahan şehir merkezinde patlama sesleri duyuldu; birçok şehirde de uçuşlar askıya alındı. İran, Cumartesi günü İsrail’e yönelik füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) bir saldırı gerçekleştirmişti. Füze ve İHA’ların neredeyse tamamı ABD, İngiltere ve diğer müttefiklerinin desteğiyle İsrail hava savunma sistemleri tarafından engellendi. Bu saldırı, 1 Nisan’da Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğu’na yönelik İsrail saldırısına misilleme niteliğindeydi. Şam’daki İsrail saldırısında üst düzey İranlı komutanlar öldürüldü. İsfahan eyaleti büyük bir hava üssüne, önemli bir füze üretim ve birkaç nükleer tesise ev sahipliği yapıyor.

  • iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler
    07:09 iOS 18 ile Gelen Yenilikler ve Beklentiler

    Apple'ın geliştirici konferansına sayılı günler kala, iOS 18'in tanıtılması ve iPhone 16 serisi ile uyumlu olarak sunulacak olması büyük bir merak konusu haline geldi. Yapay zeka desteği, arayüzdeki tasarım değişiklikleri ve güvenlikle ilgili yenilikler gibi birçok önemli özellik bekleniyor. Özellikle güvenlik özellikleri dikkat çekici olacak ve Apple'ın güvenlik sistemlerinin etkinliği önümüzdeki dönemlerde test edilecek. Ayrıca, yapay zeka entegrasyonuyla Siri ve diğer uygulamaların kullanıcı deneyimini iyileştirmesi hedefleniyor. iOS 18 güncellemesinin hangi iPhone modellerini destekleyeceği de merak ediliyor ve bu güncelleme Apple ekosistemindeki kullanıcı deneyimini önemli ölçüde etkileyecek.

  • İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu
    06:58 İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyuldu

    İran'ın İsfahan eyaletinin kuzeydoğusunda bulunan İran Hava Kuvvetleri Üssü yakınında patlama sesleri duyulduğu bildirildi. Patlamanın kaynağı henüz açıklanmadı ve nedeni bilinmiyor.

  • Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı
    06:49 Tokat'ta meydana gelen depremlerin bilançosu gün ağarınca ortaya çıktı

    Tokat'ta önceki gün meydana gelen 5,6'lık depremin ardından gün ağarınca hasarın boyutu netlik kazandı. Dron ile havadan görüntülenen merkez üssünde hasarın boyutu gözler önüne serildi. Depremin etkisiyle oluşan hasarın tam boyutu ve zarar görenlerin durumuyla ilgili detaylı bilgilendirme yetkililer tarafından gün içerisinde yapılması bekleniyor.

  • İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı
    06:09 İstanbul Şişli'deki Zorlu Holding binasına silahlı saldırı

    İstanbul Şişli'de bulunan Zorlu Holding binasına kişi veya kişiler tarafından silahla ateş açıldı. Kurşunlar binanın camlarına isabet ederken içeride kimsenin olmaması olası bir faciayı önledi. Polis ekipleri saldırıyı gerçekleştiren kişi veya kişileri arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı
    06:06 İzmir'de bir tekstil atölyesinde çıkan yangın bitişik binaya sıçradı

    İzmir'in Konak ilçesinde bulunan bir tekstil atölyesinde çıkan yangın, bitişikteki binaya da sıçradı. Yangın, itfaiye ekiplerince söndürüldü ancak tekstil atölyesi kullanılamaz hale geldi ve binada hasar oluştu. Yangının çıkış sebebi henüz belirlenemedi ve soruşturma başlatıldı.


Advertisement