Balyoz Planı" Davası Temyiz Edildi (2) - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı" Davası Temyiz Edildi (2)

Balyoz Planı davasında 7 sanığa verilen beraat kararına itiraz eden Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, dilekçesinde "Çetin Doğan'ın plan seminerinde yaptığı konuşma içeriğinin mahiyeti itibarıyla darbe yapmaya yönelik olduğu anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

09.06.2015 13:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balyoz Planı davasında 7 sanığa verilen beraat kararına itiraz eden Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, dilekçesinde " Çetin Doğan'ın plan seminerinde yaptığı konuşma içeriğinin mahiyeti itibarıyla darbe yapmaya yönelik olduğu anlaşılmıştır" ifadelerini kullandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Aydın temyiz dilekçesini Yargıtay'a gönderilmek üzere yargılamanın yapıldığı 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sundu.

Dilekçede, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin, sanıklar hakkında "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçlarından verilen mahkumiyet kararlarını onadığı hatırlatıldı. Dilekçede, sanıkların Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararının ardından İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce yeniden yargılandıkları ve beraat ettikleri kaydedildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca, 1. Ordu Komutanlığı'na rutin seminer planı kapsamında "egemen" planının uygulanması yönünde talimat verdiği belirtilen dilekçede, sanık Çetin Doğan'ın, bu açık emir karşısında güncel olmamasına ve o tarih itibarıyla tehlike arz etmemesine rağmen "irtica" başlığı altında olasılığı en yüksek senaryonun oynanması yönünde hazırlık yaptığı ve yaptırdığı aktarıldı.

"Doğan, olasılığı en yüksek senaryoda ısrar etti"

Dilekçede, Doğan'ın, bu durumu bildirdiği Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın "olasılığı en yüksek senaryo (irtica) plan seminerinin ileriki bir tarihte plan çalışması şeklinde değerlendirilmesine" yönelik yazı gönderdiği belirtilerek, Doğan'ın bu açık emre karşın, olasılığı en yüksek senaryoda ısrar ettiği ve daha önce tarihi belirlenen plan seminerinin tarihini ileri alarak "irtica" başlığı altında olasılığı en yüksek senaryoyu oynadığı anlatıldı.

Çetin Doğan'ın irticai ayaklanmayı öngören plan semineri oynanmasındaki ısrarı ve plan seminerinde sıkıyönetim kanununun, sıkıyönetim ilanı halinde, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne verdiği yetkileri de aşacak şekilde konuşmalar yaptığı kaydedilen dilekçede, plan seminerinin senaryosunun da hukuken kabul edilebilecek bir karar bulunmaksızın orduya müdahale yetkisi verecek şekilde oluşturulmasında sanık Doğan'ın hükümete karşı tavrını ortaya koyduğu aktarıldı.

Ordunun, Milli Mutabakat Hükümeti kurma gibi bir görev ve yetkisinin bulunmamasına rağmen Doğan'ın seminer konuşmasında AK Parti iktidarının düşürülmesinden sonra Milli Mutabakat Hükümeti kurulmasından bahsettiği bildirilen dilekçede, şöyle devam edildi:

"Bu şekilde Çetin Doğan'ın plan seminerinde yaptığı konuşma içeriğinin mahiyeti itibarıyla darbe yapmaya yönelik olduğu, diğer sanıklar, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'ın plan seminerindeki konuşmalarının içerik itibarıyla Doğan'ın konuşmasına paralellik arz ettiği ve benzer mahiyette olduğu, sanıkların rütbeleri, emir ve komutaları altındaki birliklerin sayı ve imkanları ile sahip oldukları araç ve gereç bakımından atılı suçlamayı gerçekleştirmeye elverişli imkanlar içinde bulundukları anlaşılmıştır."

"Seminerde gerçek kişi ve kurumlardan söz edildi"

Dilekçede, sanıkların üzerilerine atılı "Cebir ve şiddet kullanılarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya ve görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçu açısından aralarındaki dayanışmanın Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yasal askeri hiyerarşisi dışında olduğu vurgulanarak, şunlar kaydedildi:

"Seminerde gerçek kişi ve kurumlardan söz edilmemesi gerekmesine rağmen bu kurala uyulmayıp, sanıkların konuşmalarında gerçek kişi ve kurumlardan söz ettikleri, bu şekliyle sanıkların üzerilerine atılı suçun icrai hareketlerine başladıkları, elverişli vasıtalarla hükümeti devirme kastının ortaya konulmasından sonra buna ilişkin hareketlere başlanması halinde suçların icrai hareketlerinin de başladığının kabulü gerektiği, zaten suç işlenip tamamlandıktan sonra düzenin değişmiş olacağı, böyle bir durumda eylemi gerçekleştirenleri cezalandıracak makamında olmayacağı değerlendirilmiştir."

"Çetin Doğan oluşturulan yapılanmanın lideri"

"1. Ordu Komutanlığı'ndaki plan seminerinin, sanık Çetin Doğan ve diğer sanıklar tarafından seçimle gelen meşru hükümeti antidemokratik yollarla yıkmaya yönelik tertip edildiği" belirtilen dilekçede, Çetin Doğan'ın oluşturulan yapılanmanın lideri olduğu, bununla ilgili olarak emirler verdiği ve bu doğrultuda görevlendirmelerin yapıldığı aktarıldı.

Temyiz dilekçesinde, diğer sanıkların da plan seminerindeki sunumları dikkate alındığında, Çetin Doğan liderliğinde atılı suçlamaya konu eylemi gerçekleştirmek için oluşturulan yapılanma içinde yer aldıkları plan seminerine katılarak, belirlenen amaç doğrultusunda sunum yaptıkları ve sanık Çetin Doğan'ın eylemine iştirak ettikleri belirtildi.

Bu şekilde sanıkların "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs" suçunu işlediklerinin anlaşıldığı belirtilen dilekçede, "Sanıklar Çetin Doğan, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, İhsan Balabanlı, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'ın atılı suçtan ayrı ayrı mahkumiyetlerine karar verilmesi gerekirken beraatlerine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğu kanaatiyle İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nin söz konusu kararının bozulmasına karar verilmesi kamu adına arz ve talep olunur" denildi.

Bu arada, Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekilleri Mehmet Aydın ve Abdurrahman Üşenmez, 229 sanık hakkında temyiz talebinde bulunmayacaklarına dair kararını Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı' Davası Temyiz Edildi (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement