Balyoz Planı" Davasında Yeniden Yargılama - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı" Davasında Yeniden Yargılama

MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Alan: "Sahtekarlık bu davada sadece dijital verilerde değil. Bizim söylemekte zorlandığımız, Oraj, Suga vb. gibi bir sürü plan var. Bunu yapan bir subayı harp akademilerinden derhal kovarlar" Emekli Kurmay Albay Çiçek: "Hepimizin şüphesini çeken bu paralel yapı olaylarına, mahkemenin dikkat etmesini istiyoruz.

03.11.2014 18:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi'nin "haklarının ihlal edildiği" yönünde verdiği kararın ardından yeniden görülen "Balyoz Planı" davasının duruşmasında, tanık beyanları ve yeni bilirkişi heyetine karşı söyleyecekleri sorulan sanıklardan MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan, "Sahtekarlık bu davada sadece dijital verilerde değil. Bizim söylemekte zorlandığımız, Oraj, Suga vb. gibi bir sürü plan var. Bunu yapan bir subayı harp akademilerinden derhal kovarlar" dedi.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, tanık beyanlarının alınmasından sonra devam eden duruşmada, mahkeme heyeti başkanı Özlem Karaçam, dava konusu dijital verilerin incelenmesi için mahkemece yeni bir bilirkişi heyeti oluşturulduğunu belirterek, görev alacak çoğu üniversitelerde görevli uzmanların isimlerini okudu.

Karaçam sanıklara, tanık beyanları ve oluşturulan bilirkişi listesine itirazları olup olmadığını sordu.

Söz alan sanıkların çoğu, tanık beyanlarına itirazları olmadığını belirtirken, yeni bilirkişi listesindeki isimleri tanımadıklarını ve avukatlarının sunacakları sorular da dikkate alınarak iyi bir inceleme yapılması gerektiğini ifade etti. Sanıklar, lehlerine olan eski bilirkişi raporlarının da dikkate alınması gerektiğini bildirdi.

"Tanık beyanları, davanın hukuki vasfını ortadan kaldırmıştır"

Beyanları sorulan sanıklardan Ahmet Küçükşahin, tanık anlatımıyla suçun ortadan kalktığını ve bilirkişi incelemesi yaptırılmasına gerek kalmadığını belirterek, bugün, derhal beraat kararı verilmesini talep etti.

Sanık Ahmet Zeki Üçok da "Tanık beyanlarına ve bilirkişi listesine bir diyeceğim yoktur. Dijital inceleme konusunda kargaşanın önlenmesi amacıyla, avukatların sorularının bilirkişilere gönderilmesini talep ediyorum. Hazırlanan soruların bilirkişiler için yeterli olacağını düşünüyorum" dedi.

Sanık Ali Deniz Kutluk da "Tanık açıklamaları davanın hukuki vasfını ortadan kaldırmıştır" diyerek, adli bilişim uzmanlarının da bilirkişi olarak tespit edilmesini istedi.

Tanık ifadelerine bir itirazı olmadığını belirten sanık Behzat Balta da, "Dijital verilerle ilgili rapor konusunda, maddi gerçeğin ortaya çıkmasıyla ilgili bugüne kadar mahkemelerin dikkate almadığı başka raporlar da var. İçeriğin sahte olduğuna yönelik 3 bin sayfalık rapor var. Bu konuda hala bir tatmin söz konusu değilse, bu bilgilerin içeriğiyle ilgili de yeniden bir rapora ihtiyaç duyduğumu belirtmek istiyorum" ifadesini kullandı.

"Bu planları yapan subayları derhal akademiden kovarlar"

Sanıklardan emekli Orgeneral Bilgin Balanlı, daha önce yargılama yapan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 30'a yakın bilirkişi raporunun da dikkate alınmasını istedi.

MHP İstanbul Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan da tanık beyanlarına itirazı olmadığını ve daha önce mahkemece belirlenen 31 tanığın kendi lehlerine ifade vermelerine rağmen, dikkate alınmadıklarını savundu.

Alan, "Sahtekarlık bu davada sadece dijital verilerde değil. Bizim söylemekte zorlandığımız, Oraj, Suga vb. gibi  bir sürü plan var. Bunu yapan bir subayı harp akademilerinden derhal kovarlar. Yüce mahkeme askeri bilirkişi raporlarını da dikkate almalı ya da askeri meslek açısından da bu düzmece planlarla ilgili yeni bir bilirkişi raporu tanzim etmelidir" şeklinde konuştu.

"Mahkeme, paralel yapı olaylarına dikkat etsin"

Sanıklardan emekli Kurmay Albay Dursun Çiçek de "Bu davanın bir kumpas davası olduğu yönündeki iddiaların, bugün dinlenilen tanıklarla kanıtlandığını" öne sürerek, "Hepimizin şüphesini çeken bu paralel yapı olaylarına, mahkemenin dikkat etmesini istiyoruz. Biran önce masumiyetimizin teslim edilmesini istiyoruz" ifadesini kullandı.

Mücahit Şişlioğlu ise "Tanık ifadeleri 3 yıl önce alınsaydı, ne biz ne de ailemiz mağdur olmayacaktı. Bugüne kadar lehimize 34 adet bilirkişi raporu alınmıştır ve hiçbiri birbiriyle çelişmemektedir. Yeni oluşturulacak bilirkişi heyetince, söz konusu 34 raporun da dikkate alınmasını istiyorum" dedi.

Emekli subayların "adli sicil" mağduriyeti

Tanık beyanlarına itirazı olmadığını aktaran İhsan Balabanlı, "Öncelikle dosyadaki 30 civarında değişik uzmanlardan alınan bilirkişi raporlarından istifade edilsin" derken, sanıklardan İsmail Taş ise, "Tanıklar yıllar sonra da olsa gerçeğin ta kendisini beyan etme lutfunu göstermişlerdir. Adli sicil konusunda mağduruz. Muvazzaflar görevlerine geri dönerlerken, kendilerine adli sicil sorulmadı. Onlar için mahsur teşkil etmeyen bu konu, bizim gibi emekliler için mahsur teşkil etmiştir" diye konuştu.

İzzet Ocak da "Bu dava tarihin çöpüne gidecek. Bu akşam beraat ettirilmemiz gerekir" ifadesini kullandı.

Bazı sanıklar, dava konusu dijital verilerin hukuka uygun olmadığına ve sahteliğine dikkat çekerek, bu dijital verilerle ilgili yeni bilirkişi raporu alınmasının gereksiz olduğunu öne sürdü. Sanıklar, beraat talep etti.

Duruşma, sanık beyanlarıyla devam ediyor. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı' Davasında Yeniden Yargılama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement