Balyoz Planı" Davasında Yeniden Yargılama - Son Dakika
Güncel

Balyoz Planı" Davasında Yeniden Yargılama

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi, suça konu 11 ve 17 nolu cd üzerindeki sanık Süha Tanyeri'ye ait olduğu iddia edilen yazılarla ilgili bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi Mahkeme, adli sicil kaydı silinmesi konusundaki görev ve yetkinin Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'ne ait olduğundan bu yöndeki talepleri kabul etmedi Talepte bulunan emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Bilgin Balanlı ile MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 180 sanığın duruşmalardan vareste tutulmalarına karar veren mahkeme, diğer sanıkların da duruşmalara katılmalarının zorunlu olmadığını bildirdi Duruşma, 3 Şubat 2015'e ertelendi.

05.11.2014 15:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" kararının ardından yeniden görülen "Balyoz Planı" davasına bakan mahkeme, suça konu 11 ve 17 nolu cd üzerindeki sanık Süha Tanyeri'ye ait olduğu iddia edilen yazılarla ilgili bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verdi.

Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, ara kararlar Başkan Özlem Karaçam tarafından açıklandı.

Avukat Hüseyin Ersöz'ün dijital verilerin içeriğiyle ilgili talepleri üzerine mahkeme, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne yazı yazılarak Sultangazi'deki Sultan Hastanesi'nin ne zaman Medical Park Sultangazi Hastanesi adını aldığını, Gaziosmanpaşa'daki Şafak Hastanesi'nin ne zaman Avrupa Şafak olarak değiştirildiğini, Yenibosna'daki Hayrunnisa Hastanesi'ne de Nisa Hastanesi adının ne zaman verildiğinin bildirilmesine hükmetti.

İstanbul Ticaret Sicil Müdürlüğü'ne yazı yazılarak Yeni İlaç Hammaddeleri San. ve Tic. AŞ'nin isim değişikliği ile ne zaman Yeni Recordati İlaç ve Hammaddeleri San. Tic. ve AŞ adını aldığının sorulmasına karar veren mahkeme, İstanbul Valiliği'nden de Hür Demokratlar Derneği'nin hangi tarihte Türk- İran Sanayicileri ve İşadamları Derneği ismini aldığının bildirilmesini istedi.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na yazı yazılarak "CC MAR NAPLES" askeri birliğinin hangi tarihlerde kurulduğunun sorulmasına karar veren mahkeme, ASELSAN AŞ ve HAVELSAN AŞ genel müdürlüklerinden, avukat Hüseyin Ersöz'ün dilekçesinde belirttiği "Savunma Sanayii.xls" başlıklı dokümanda isimleri geçen kişilerin hangilerinin 11 nolu cd'nin oluşturulduğu 5 Mart 2003'ten sonra kurumda çalışmaya başladıklarının bildirilmesine hükmetti.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne yazı yazılarak emniyet müdürleri Ogün Toprak, Salih Kara, Selim Kutkan ve Selami Hüner'in kendi bünyelerinde hangi tarihte göreve başladıklarının bildirilmesini kararlaştıran mahkeme, Genelkurmay Başkanlığı'na yazı yazılarak sanık Hakan Büyük'ün hangi tarihte emekli olduğunun sorulmasına karar verdi.

Suça konu 11 ve 17 nolu cd üzerindeki sanık Süha Tanyeri'ye ait olduğu iddia edilen yazılarla ilgili bilirkişi incelemesi yapılmasına hükmeden mahkeme, bu konuda Adli Kimya Profesörü Salih Cengiz'in bilirkişi olarak seçilmesini kararlaştırdı.

"CD üzerindeki yazılar makineyle mi oluştu?"

Mahkeme, bilirkişinin suça konu cd'lerin üzerindeki yazıların yazı makinesiyle oluşturup oluşturulmadığını, mürekkep yaşı ve belge kimyası dikkate alındığında hangi tarihte yazıldığı, harflerin ve imzaların tam olarak üst üste oturacak kadar benzemesinin mümkün olup olmadığını araştırmasını istedi.

Tanık dinlenilmesi ve diğer delillerin toplanmasına yönelik talepleri reddeden mahkeme, adli sicil kaydı silinmesi konusundaki görev ve yetkinin Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'ne ait olduğundan bu yöndeki talepleri de kabul etmedi. Mahkeme, bu taleplerin bildirilmesi halinde dilekçelerin gereği yapılmak üzere Adli Sicil İstatistik Genel Müdürlüğü'ne gönderileceğini açıkladı.

Yargılama giderlerinin iptali istemi

Bazı sanıkların yargılama giderlerinin iptali yönündeki talebini reddeden mahkeme, dosyayla ilgili yargılamanın yenilenmesine karar verildiğini, hükmün iptaline yönelik kendileri tarafından bir karar alınmadığını kaydetti.

Mahkeme, vareste tutulma talebinde bulunan emekli orgeneraller Çetin Doğan ve Bilgin Balanlı ile MHP milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan'ın da aralarında bulunduğu 180 sanığın duruşmalardan bağışık tutulmalarına karar vererek, diğer sanıkların da duruşmalara katılmalarının zorunlu olmadığını bildirdi.

Duruşma, 3 Şubat 2015'e ertelendi.

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Balyoz Planı' Davasında Yeniden Yargılama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement