Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim! - Son Dakika
Magazin

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!

KİTABIN GÖRÜNDÜĞÜ HER KARE BENİ MEMNUN EDERDoğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Yayın DanışmanıKitaplar görsel olarak doyurucu bir fon tabii ama bu aldatıcı olabilir.

23.05.2020 07:45  Güncelleme: 09:58
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KİTABIN GÖRÜNDÜĞÜ HER KARE BENİ MEMNUN EDER

Doğan Hızlan, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!

Kitaplar görsel olarak doyurucu bir fon tabii ama bu aldatıcı olabilir. Yapılan konuşmalarda o kişiye kitapları üzerine de soru yöneltilmeli ki biraz olsun doğruya yaklaşalım. Fakat kitabın göründüğü her kare beni memnun ettiği için görünmesi yararlı. Kitaba ilgim çok küçük yaşlarda başladı. Anne-babalar evde bir kitaplık kurmamışlarsa çocukta kitap hevesi uyanmaz. Ancak kitap alırken çocuğun da düşüncesi sorulmalı ki benimsesin. Fatih'te annemin bana verdiği ev, özel kütüphanem ve adıma açılmış kütüphane bölümleri var. Günlük ve haftalık turlarımda mutlaka kitapçılara uğrarım. İlgimi çeken her kitabı satın alırım. Kütüphanem temizlenirken başında bulunurum. Her kitapsever alıcı gözle bakar, hatta kitabı alabilmek için teşebbüslere geçebilir. Kıskançlıkla karışık bir zevktir aldığım.

EVİ EN GÜZEL GÖSTEREN ŞEY

Aslı Perker, yazar

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!

Kişisel kütüphanemi 1997'de oluşturmaya başladım. O zamana kadar annem ve babamınkiler bana yetiyordu da artıyordu bile. Bana göre bir evi en güzel gösteren şey kitaplardır. Kaç kitabım var bilmiyorum. Biriken kitap demek artan bir vicdan azabı demek. Genelde tek kitap okurum. Arada birkaç kitaba birden dadandığım olur. Kızım Leyla'yla okuma rutinimiz var, akşamları ona ben okuyorum. Şimdi bir de Storytel'den kitap dinletmeye başladım. Kütüphanemde hiçbir sistem yok. Nereye, ne denk gelirse... Ancak çok çok iyi bir görsel hafızam var. Aradığımı elimle koymuş gibi bulurum. Herman Melville, John Irving, J.D. Salinger, Mark Twain kitaplarımı ölürüm de kimseye vermem. Başkalarının kitaplıklarına bakarım. İyi bir kütüphane kriterim sevdiğim bütün yazarların kitaplarının olması.

KOKUSUNU İÇİNE ÇEKTİĞİM KİTABI KİMSEYE VERMEM

Derya Büyükkuşoğlu, ZAİ Bodrum (yeni nesil kütüphane) kurucusu

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!
Yayınlarda kitaplık önünde oturmak estetik ve güzel bir tercih. Hatta başka insanlar için teşvik edici olabilir. Kendi kütüphanemi 14 yaşımda oluşturmaya başladım. Tam bir roman tutkunuyum. Kişisel kitaplığımda 3 bine yakın, ZAİ kütüphanemizdeyse 11 binin üzerinde kitap var. Kitap alma rutinim çok sıktır. Hemen hemen tüm yayınevlerini, edebiyat dünyasındaki gelişmeleri takip ediyorum. Açıkçası bu dönem kargo çalışanlarını risk altına sokmamak için kütüphanemde okunmayı bekleyen kitapları değerlendirdim. Bir düzenleme sistemim yok ama neyin nerede olduğunu her zaman bilirim. Çok sık eleme yapmıyorum, elim gitmiyor. Ödünç kitap vermeyi de sevmiyorum. Sevdiklerime hediye kitap veririm ama hikayesini paylaştığım, kokusunu içine çektiğim kitaplarımı tutmak istiyorum.

KİTAPLIK KADAR KİŞİLİĞİ YANSITAN BİR ŞEY YOK

Cem Erciyes, Doğan Kitap Yayın Direktörü

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!
Kimse salonunu, oturma odasını kamuya açmak istemiyor ama farkında değiller ki kitaplık aslında en kişisel alan… Türkiye'de kitabın hem takdir edilen hem de uzak durulan bir şey olduğu muhakkak. Genel olarak okuyan insana saygı hatta hayranlık duyulur. Bazen bu kıskançlığa döner, kitap düşmanlığının altında böyle bir kompleks olduğunu düşünüyorum. Kişisel kütüphanem hiçbir zaman öyle muhteşem olmadı. Daha çok yayınevine ve konusuna göre düzenlenmiş durumda… İlk baskıları saklamayı seviyorum. Bir kütüphaneyi mükemmel kılan kişisel olmasıdır. Başkalarının kütüphanelerine bakarım, çünkü bir kitaplık kadar insanın kişiliğini iyi yansıtan başka bir şey var mıdır bilmiyorum. Hangi kitaplara değer verdiği, kişinin nasıl olduğu kadar nasıl görünmek istediğini de belli eder.

AHŞABA, DÜZENE DEĞİL, 'NE OKUYOR' DİYE BAKILIR

Can Öz, Can Yayınları Yönetim Kurulu Başkanı

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!
Sosyal medya her türlü yorumun fazlaca bulunduğu bir yer. Kütüphanelere laf atan insanlar olması da şaşılacak şey değil. Şu an değişik yerlerde binlerce kitabım var. Bilimsel araştırmalar, tarih okumaları, popüler bilim/kültür. Bir de tabii çok özel olan kitaplarım... 16 yaşında okuduğum, beni çok etkileyenler babamın eliyle verdiği 'Genç Werther'in Acıları', 'Brigge'nin Notları' veya 'Dünya Nimetleri' gibi. Canınız ne isterse okuyabilmek fazlasıyla şımartıcı bir rahatlık. İyi edebiyat zevki veya iyi bir entelektüel birikimi destekleyen, gösteren bir kitaplık iyidir. Ahşabın kalitesi, kitapların düzeni, bunların pek bir önemi yoktur. Artık refleks oldu, kitaplık görünce "Neler okuyormuş, nasıl biriymiş" diye merakla bakınıyorum. Ancak edebi bir merak değil bu, galiba daha çok röntgencilik.

DAĞINIKLIĞINDAN UTANILMAYACAK TEK MEKAN

Ayşegül Sönmez, Sanatatak, sanat eleştirmeni

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!

Kitapla gösteriş yapmanın ne sakıncası olabilir? İnsanın dağınıklığından utanmayacağı tek mekanı kitaplığı bence. Bizim evde her yer kitaplık. Kütüphane dışında üst üste yığılan, kendiliğinden oluşmuş kitaplık oluşumları var. Genellikle toplu alım yapmam ama bu süreçte bütün Yaşar Kemal'leri ve Selim İleri'nin 'Edebiyatımızda Sevdiğim Romanlar Kılavuzu'ndaki okumadığım tüm romanları aldım. Aynı anda birkaç kitap okurum, not alırım. Şiir kitapları mesela gün içinde mutlaka okuduğum kitaplardandır. İnceleme teori de çok okurum, onlarla birlikte biyografi çok iyi gider mesela... Başkalarının kütüphanelerine bakmaya bayılırım. İyi bir kitaplık diye bir şey yok, iyi okur var. Sahafım olsun isterim, mesela Beşiktaş'ta serin bir pasajda; Türk kahvesi önümde, Beatles çalıyor... Uzak bir hayal değil.

EŞİM, KİTAPLARI RENKLERİNE GÖRE DÜZENLİYOR

Nermin Mollaoğlu, Kalem Ajans, edebiyat ajanı

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!

Kitaplarla bağım 6. sınıfta kitap kolu seçilmemle başladı. Şu an kaç kitabım var bilmiyorum. Evde ve ofiste kitaplık olmayan bir duvarımız yok. Kitapçı gezmeyi çok seven biri değilim. Yıllar içinde kitabı sevmeyen çok kitapçı çalışanıyla karşılaştığım için soğudum sanırım... Aynı anda bir sürü kitap okuyabilirim. Eşim Mehmet Demirtaş (müzisyen) kitaplığımızı renklerine göre düzenliyor. İlk düzenlediğinde çok dalga geçmiştim ama şimdi alıştım. Ofistekileri de yazar isimlerine göre alfabetik olarak ben düzenledim. İlk kez girdiğim evde önce kitaplığa gözüm kayar. Teknik olarak bir marangoz iki haftada en şahane kitaplığı hazırlayabilir; bir günde o kitaplığı dünya edebiyatının pırlantalarıyla da doldurabilirsiniz ama sizinle birlikte yaşamadığı için aynı dili konuşamazsınız ve benim için de hiçbir kıymeti yoktur.

4 BİNE YAKIN KİTABIM VAR

Levon Bağış, yeme-içme uzmanı, yazar

Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim!
Büyük ihtimalle evinde kitap olmayan insanlara evde kütüphane olması garip geliyor. Sosyal medyada bu tartışmayı başlatanlarla kütüphaneni görünce "Bunların hepsini okudun mu" diye soranlar aynı insanlar. Babamın kütüphanesinden aldığım ve çok beğendiğim kitaplar, onun hediye aldığı kitaplar ilk kütüphanemi oluşturdu. Daha sonra bilinçli olarak alıp biriktirmeye başladım. Kendi kitaplarımı üçe ayırabilirim; gastronomi ve tarih kitaplarıyla edebi eserler. Ciddi bir çizgi roman ve polisiye merakım var. Bir de Ömer Hayyam kitaplarının gittiğim her ülkeden o dilde yapılmış tercümelerini alıyorum. Şu anda 4 bine yakın kitabım var. Hep zamanım olsun, evde kitap okuyarak geçireyim derdim. İki ayı aşkın evdeyim, şaşkınlıkla görüyorum ki normalden daha az kitap okudum bu dönemde.

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Magazin Bana kütüphaneni göster sana kim olduğunu söyleyeyim! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti
    01:09 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu, annesi Suphiye Orancı'yı bulmak için harekete geçti

    DNA testiyle ünlü oyuncu Metin Akpınar'ın kızı olduğunu kanıtlayan Duygu Nebioğlu, şimdi de annesi Suphiye Orancı'ya ulaşabilmek için Müge Anlı'nın programına katıldı. Suphiye Hanım'ın çocuklarının biyolojik babasıyla ilgili iddialar da programda ele alındı. Ümit Besen ise bahsi geçen kadını tanımadığını ve olaylarla hiçbir ilişkisinin olmadığını belirtti.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'
    21:10 Müjde Ar'a Münih Türk Film Günlerinde 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü'

    Münih'te düzenlenen 35. Münih Türk Film Günlerinde Yeşilçam'ın usta oyuncusu Müjde Ar'a 50. Sanat Yılı dolayısıyla 'Yaşam Boyu Başarı Ödülü' verildi. Müjde Ar ödülünü aldıktan sonra yaptığı konuşmada kadınları desteklemeye adadığı hayatını anlattı ve kendisine verilen ödülün iki sahibi olduğunu belirtti. Ayrıca, Müjde Ar'ın Şener Şen ile başrolleri paylaştığı 'Şalvar Davası' adlı film restore edilerek festivalde gösterildi.

  • Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı
    21:10 Neşe Aksoy'dan Akciğer Kanseri İtirafı

    Magazin dünyasının tanınmış isimlerinden Neşe Aksoy, yaklaşık 10 ay önce akciğer kanseri teşhisi konulduğunu ve yaşadıklarını magazinci.com'daki köşesinde paylaştı. Aksoy, son tahlillerinde yeni kitlelerin görüldüğünü belirterek gelecek süreç hakkında bilgi vermedi.

  • Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti
    20:11 Edirne'nin Tava Ciğer Elçisi Bahri Dinar Vefat Etti

    Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı Bahri Dinar, evinde geçirdiği rahatsızlık sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin meşhur lezzeti tava ciğeri ve şehri tanıtmak için yaptığı çalışmalarla bilinen Dinar'ın vefat haberi, Edirnelileri derin bir üzüntüye boğdu. Cenaze törenine birçok önemli isim katıldı ve Bahri Dinar için duygusal açıklamalar yapıldı.

  • Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor
    17:28 Arka Sokaklar 670. Bölüm: Ekip, Rus bürokrata suikast girişimini önlemeye çalışıyor

    Kuzgun, İstanbul'da bir konferans verecek olan ünlü Rus bürokrat Ivan Nazımovıc'in peşindedir. Ekibimiz Ivan için bir koruma kalkanı oluşturur. Bir asker uğurlama töreninde havaya sıkılan kör bir kurşunla kızını kaybeden baba Kazım intikamını almak için ilginç bir yola başvurur. Arka Sokaklar 671. Bölüm 2. Fragmanı yayınlandı! Engin, casusluktan gözaltına alınıyor! Arka Sokaklar yeni bölümüyle 19 Nisan Cuma saat 20.00'da Kanal D'de!

  • Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı
    17:10 Erol Küçükyalçın'ın Anma Konseri Cem Karaca Kültür Merkezi'nde Yapıldı

    2018 yılında hayatını kaybeden Türk Musikisi'nin önemli isimlerinden Erol Küçükyalçın için anma konseri düzenlendi. İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği Başkanı Nilüfer Fenerci Yargıcı, konuşmasında hocanın adını yaşatmak için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti. Konserde Küçükyalçın'ın en sevdiği Türk Musikisi şarkıları seslendirildi ve izleyiciler de şarkılara eşlik etti. Erol Küçükyalçın, TRT radyolarında bantları denetimden geçen nadir sanatçılardan biriydi ve 40 yıl boyunca İstanbul Türk Musikisi Sevenler Derneği'nin hocası ve şefi olarak görev yapmıştı.

  • Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu
    17:09 Ege, İstanbul'u farklı gözlerle anlatan klibi hakkında konuştu

    Ege, çekilen görüntülerden sonra İstanbul'u daha önce hiç böyle görmediğimizi söyledi. Ayrıca, oyuncuların şarkı söylemesi konusunda da açıklamalarda bulundu ve bu durumun mesleki etikle bağdaşmadığını ve haksız rekabete neden olduğunu belirtti.

  • Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı
    14:59 Ergin Ataman'ın babası İbrahim Nuray Ataman son yolculuğuna uğurlandı

    A Milli Erkek Basketbol Takımı ve Panathinaikos'un başantrenörü Ergin Ataman'ın 89 yaşında vefat eden babası İbrahim Nuray Ataman, Zincirlikuyu Camisi'nde düzenlenen cenaze töreniyle toprağa verildi. Cenazeye birçok spor ve sanat camiasından isimler katıldı.


Advertisement