Bangladeş'te Erken Evliliklere Cep Telefonu Uygulaması ile Önlem Alınıyor - Son Dakika
Dünya
BBC

Bangladeş'te Erken Evliliklere Cep Telefonu Uygulaması ile Önlem Alınıyor

Bangladeş\'te Erken Evliliklere Cep Telefonu Uygulaması ile Önlem Alınıyor

Kız çocukların yarısından fazlası 18 yaşından önce evlenen Bangladeş'te erken evliliklerin önüne geçmek için bir cep telefonu uygulaması geliştirildi.

08.05.2018 05:32  Güncelleme: 09:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bangladeş yasalarına göre kız çocukları için evlilik yaşı 18, erkekler içinse 21. Buna rağmen erken evlilik oranları çok yüksek. Bangladeş şimdi bir cep telefonu uygulaması ile anne babaların sahte belgelerle yasaları çiğnemesine engel olmaya çalışacak.

NİKAHI KIYAN ONLINE OLARAK YAŞ KONTROLÜ YAPACAK

Bangladeş'te ebeveynlerin sunduğu sahte belgelerle çocuk yaşta evlilikler yaygın. Uygulama, kamu görevlilerine, rahiplere, nikahı kıyacak yetkililere dijital veritabanı üzerinden gelin ve damatların yaşını kontrol etme imkanı tanıyor.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu Unicef'e göre Bangladeş dünyada en yüksek erken evlilik oranına sahip ülkelerden.

6 AYDA 3750 EVLİLİK ÖNLENDİ

Uygulama, Bangladeş hükümeti ve çocuk hakları kuruluşu Plan International'ın ortak projesi. Plan International'ın yöneticisi Soumya Guha, projenin ilk 6 aylık deneme süresinde 3,750 erken evliliğin önlendiğini söylüyor. Guha, projenin bir dönüm noktası olacağı görüşünde.

İnternete erişimi olmayan kırsal bölgelerde, cep telefonu üzerinden mesaj yollamak da bir seçenek.

KIRMIZI ALARM VERİYOR

Uygulama veri tabanını tarıyor ve taraflardan biri yasal evlilik yaşının altındaysa "kırmızı alarm" veriyor, değilse bir sonraki aşamaya geçmek için izin veriyor.

Bangladeş yasalarına göre nikahlar 30 gün içinde devlet kayıtlarına geçmeli ancak istisnalar çok.

SAHTE BELGE SUNUYORLAR

Çocuklarını evlendirmek isteyen anne ve babaların nikah memuruna sahte doğum sertifikası, okulu terk belgesi ve kimlik kartları göstermesi sık yaşanan bir durum.

"ÇÖZÜM DEĞİL" DİYEN DE VAR

Öte yandan, bu çözümün yeterli olmayacağını düşünenler de var. Thomson Reuters Foundation'a konuşan hukukçu Sara Huseyin endişelerini şöyle açıklıyor:

"İnsanlar bu defa nikah kıymaktan kaçabilir çünkü zaten kütüğe kaydolmamanın cezası çok küçük. Asıl yapılması gereken kız çocuklara söz haklarını öğretmek, yasadaki boşlukları doldurmak."

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Bangladeş'te Erken Evliliklere Cep Telefonu Uygulaması ile Önlem Alınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (3)

  • Ayla: Ne farkımız var? 2 1 Yanıtla
  • Numbia: Gelsinler buraya evlenmeden götürsünler amcaları. 1 0 Yanıtla
  • samsat lı: Adıyaman ın samsat ilçesinde toprak ağaları gariban halkı yıllardır sömürüyorlar,deprem yüzünden halk 15 aydır çadırlarda yaşıyor,ağa olan belediye başkanı samsatta oturmuyor,kaymakam oturmuyor daire amirleri oturmuyor hepsi adıyamandalar,samsat ta oturan halk perişandır ne olacağını bilmez haldeler,hiç bir parti başkanı milletvekili samsat halkını umursamıyor ne olursunuz bizi ağalık rejiminden ve çadırlardan kurtarın. 1 0 Yanıtla
BBC

Advertisement