Bankacılık Kanunu teklifi, muhalefetin itirazlarına rağmen TBMM'den geçerek yasalaştı - Son Dakika
Finans

Bankacılık Kanunu teklifi, muhalefetin itirazlarına rağmen TBMM'den geçerek yasalaştı

Bankacılık Kanunu teklifi, muhalefetin itirazlarına rağmen TBMM\'den geçerek yasalaştı

Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlandı. Muhalefetin itirazlarına rağmen teklif, Meclis Genel Kurulu'nda AK Parti ve MHP oylarıyla kabul edilerek, yasalaştı.

26.05.2022 22:06  Güncelleme: 22:14
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kabul edilen yasaya göre, kredi kuruluşları nezdinde resmi kuruluşlar, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlara ait olanlar haricindeki tüm mevduat ve katılım fonları, Tasarrufu Mevduatı Sigorta Fonu tarafından sigorta edilecek. Sigortaya tabi olacak mevduat ve katılım fonlarının kapsam ve tutarı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkez Bankası ve kurulun olumlu görüşü alınmak suretiyle Fon Kurulu tarafından belirlenecek.

MEVDUAT, KATILIM FONU VE HESAPLAR SİGORTAYA TABİ DEĞİL

İlgili kredi kuruluşunun hâkim ortakları ya da nitelikli pay sahiplerine, bunların kontrolünde bulunan tüzel kişilere, gerçek kişi hâkim ortakların ana, baba, eş ve velayet altındaki çocuklarına ait mevduat ve katılım fonu ile diğer hesapları; İlgili kredi kuruluşunun yönetim veya müdürler kurulu başkan ve üyeleri, genel müdür ve yardımcıları ile bunların tek başına veya birlikte kontrol ettiği tüzel kişiler ve ortaklıklar ile ana, baba, eş ve velayet altındaki çocuklarına ait mevduat ve katılım fonu ile diğer hesaplar; Fon Kurulu tarafından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulunun (BDDK) görüşü alınmak suretiyle belirlenen diğer mevduat, katılım fonu ve hesaplar sigortaya tabi olmayacaktır.

TMSF'DEKİ MÜDÜRLÜK SAYISI ARTIRILACAK

TMSF'nin idari yapılanmasındaki görev dağılımı, artan iş yükünün etkin ve süreçleri hızlandıracak şekilde yürütülmesi için kurulacak yeni daireler vasıtasıyla değiştirilecek, ihtiyaca binaen müdürlük sayısı artırılacak.

SIRA CETVELİNE İTİRAZ SÜRESİ 15 GÜN

Finansal kiralama sözleşmelerinin ticari ve iktisadi bütünlük kapsamına alınması ve ihale bedeline isabet eden tutarın sıra cetveli kesinleşmeden ödenebilecek; sıra cetveline itiraz süresi, sıra cetvelinin Resmi Gazetede yayımlanmasından itibaren 15 gün olacaktır.

TERÖR ÖRGÜTÜ İRTİBATLILARI PAY ALAMAYACAK

Milli güvenliğe tehdit oluşturduğu tespit edilen yapı, oluşum veya gruplara ya da terör örgütlerine üyeliği veya iltisakı ya da bunlarla irtibatı nedeniyle cezalandırılmasına karar verilenler ve bu nedenle hakkında müsadere kararı verilmiş olanlar da bu dağıtımdan pay alamayacak ve bunlara düşen pay Hazineye ödenecektir. TMSF'nin kayyımlık görevini yürüttüğü şirketlerin genel kurullarının yetkileri, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine tabi olunmaksızın TMSF tarafından kullanılabilecek. Şirket varlıklarının ticari ve iktisadi bütünlük yoluyla satışına karar verilmesi halinde Fon Kurulu, geçmiş dönem borçlarını, bu borçların FETÖ/PDY terör örgütüne aidiyeti, iltisakı veya irtibatı olmayan kişilerle gerçek mal veya hizmet ilişkisine dayanması ve Bankacılık Kanunu'nun 'Fonun alacaklarının tahsiline ilişkin diğer yetkiler' başlıklı maddesinde belirtilen koşulları karşılaması şartıyla ihale bedelinden ödemeye veya ihale alıcısına ödettirmeye yetkili olacak.

Kaynak: İHA

Son Dakika Finans Bankacılık Kanunu teklifi, muhalefetin itirazlarına rağmen TBMM'den geçerek yasalaştı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde 10 milyon yeni abone kazandı
    15:10 Netflix, 2024'ün ilk çeyreğinde 10 milyon yeni abone kazandı

    Netflix'in yayımladığı mali rapora göre, 2024'ün ilk çeyreğinde 9.33 milyar dolar gelir elde ederek 10 milyon yeni abone kazandığı açıklandı. Şirketin beklentileri aşması ve reklamlı plan tercih eden abonelerin yüzde 40'ının gelir kaynağı olması dikkat çekti.

  • İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi
    14:37 İran'a İsrail saldırısı sonrası petrol ve altın fiyatları yükseldi

    ABD’li yetkililerin bir İsrail füzesinin İran’ı vurduğunu açıklamasının ardından, petrol ve altın fiyatlarında yükseliş oldu. İsrail saldırısının haberi duyulunca, Brent ham petrolünün varil fiyatı 90 doların üzerine çıktı; daha sonra İran saldırının önemli olmadığını söyleyince biraz geriledi. Altının ons fiyatı bir ara rekora yaklaşırken, daha sonra 2400 doların altına düştü. Orta Doğu’daki gerilimin tırmanmasının petrol sevkiyatını aksatabileceğinden korkuluyor.

  • TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı
    11:43 TCMB'nin Nisan Ayı Piyasa Katılımcıları Anketi Sonuçları Açıklandı

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) nisan ayı piyasa katılımcıları anketi sonuçlarına göre, yıl sonu enflasyon beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 44,19 iken bu anket döneminde yüzde 44,16'ya, dolar/TL beklentisi ise 40,53'den 40,01 TL'ye geriledi. TCMB'nin politika faizine ilişkin cari ay ve 3 ay sonrası için beklenti yüzde 50 oldu.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:37 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,5990 liradan, euro ise 34,7430 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,5990 liradan, euro ise 34,7430 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,49 liradan, euro ise 34,73 liradan satılmıştı.

  • Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor
    17:54 Yabancılar Türkiye'deki Hisse Senetlerine Yatırım Yapmaya Devam Ediyor

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) haftalık menkul kıymet istatistiklerine göre, yurt dışında yerleşik kişiler 5 Nisan haftasında 362,9 milyon dolarlık hisse senedi aldı. Yabancıların net hisse senedi alımı 22 Mart haftasından bu yana 1 milyar 59 milyon dolara ulaştı. Yabancı yatırımcıların bu alımları, aralıktan bu yana en güçlü yabancı yatırımcı alımına işaret ediyor.

  • Merkez Bankası rezervlerinde artış
    15:18 Merkez Bankası rezervlerinde artış

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) toplam rezervleri, 5 Nisan haftasında bir önceki haftaya göre 3 milyar 745 milyon dolar artışla 126 milyar 871 milyon dolara yükseldi.

  • VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı
    11:33 VakıfBank, 550 milyon dolarlık ilave ana sermaye tahvil ihracını başarıyla tamamladı

    VakıfBank, 550 milyon dolar tutarında ilave ana sermaye ihracını tamamladı. İhracın uluslararası piyasalardan Türkiye'ye 2,5 milyar dolar kaynak getirdiği belirtildi. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, işlemin uluslararası piyasalarda gerçekleştirilen ilk ilave ana sermaye tahvil ihracı olduğunu vurguladı.

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:42 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,4850 liradan, euro ise 34,7090 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,4850 liradan, euro ise 34,7090 liradan alınıp satılıyor. Önceki kapanışta dolar 32,51 liradan, euro ise 34,59 liradan satılmıştı.


Advertisement