Baraj suları çekilince 4 bin yıllık höyük ortaya çıktı - Son Dakika
Güncel

Baraj suları çekilince 4 bin yıllık höyük ortaya çıktı

Adıyaman'da Atatürk Baraj suyunun 15 metre çekilmesiyle 4 bin yıllık höyük ve bu höyükte bulunan mimari yapı, çanak ve çömlekler ortaya çıktı.

15.12.2021 09:53  Güncelleme: 13:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kurak ve sıcak geçen yaz döneminde suların çekildiği Atatürk Baraj göletinden tarih fışkırdı. Suların yaklaşık 15 metre çekilmesi ve suyun aşındırması ile oluşan doğal tahribat toprak altındaki tarihi ortaya çıkardı. Adıyaman merkeze bağlı Ürgüç köyü sınırlarında yer alan ve Gavur Tepe olarak bilinen yerde höyük yapı ortaya çıktı.

Köylü vatandaşlar tarafından fark edilen höyük ile ilgili Adıyaman Müze Müdürlüğüne bilgi verildi. Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sabahattin Ezer ve Müze Müdürü Mehmet Alkan, yarım adada incelemede bulundu. Duvar ve mimari yapı, ortaya çıkan çanak ve çömlekleri inceleyen Ezer ve Alkan, buranın milattan önce 2. Yüzyıl ile tarihlendiği, 4 bin yıllık bir höyük olduğunu bildirdi.

2013 yılından beri yüzey araştırması yapan ve son 2 yılda Rektör Prof. Dr. Mehmet Turgut'un talimatıyla bu yüzey araştırmalarını derinleştiren Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sabahattin Ezer, "Yaptığımız incelemede buranın bir höyük olduğu anlaşılıyor. Atatürk Baraj sularının çekilmesiyle birlikte doğal bir tahribat oluşmuş. Bu tahribat sonucunda bazı arkeolojik kalıntılarda yüzeye çıkmış. Yaptığımız incelemelerde bir höyük oluşumu ve bu höyük oluşumunda ise milattan önce 2. bin yıl yerleşmesi olduğunu çok net bir şekilde görebiliyoruz. Hem buradaki seramik kalıntıları bize bunu çok net gösteriyor. Yani günümüzden 4 bin yıl öncesine ait bir yerleşimin varlığı kesin olarak burada var. Öncesi dönemlere aitte bulgular da söz konusu olabilir. Yüzeyde yaptığımız incelemelerde yüzeyde duvarlar tespit ettik. Mimari yapılar ortada çıkmış. Suyun aşındırmasıyla ortaya çıkan duvarlar buranın mimarisi hakkında bize fikirler veriyor. Biz Adıyaman Üniversitesi olarak yüzey araştırmalarımızı zaten sürdürülüyor. Özellikle son 2 yılda Adıyaman'ın tarih öncesi dönemlerine eğildik ve milattan önce 700 bin yıl öncesine kadar giden, taş baltalar ve taş aletler tespit ettik" dedi.

Adıyaman Müze Müdürü Mehmet Alkan ise, aldıkları bir ihbar sonrasında harekete geçtiklerini belirterek, "Adıyaman Müze Müdürlüğüne gelen ihbar sonucunda Adıyaman merkeze bağlı Ürgüç köyü Gavur Tepe bölgesinde Adıyaman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sebahattin Ezer ile birlikte incelemede bulunduk. Bu höyükte baraj sularının çekilmesi ve aşındırması sonucunda mimari yapı ve çanak, çömlekler ortaya çıkmış. Burada yaptığımız inceleme sonucunda mimari yapı ve milattan önce 2 bin yılına ait çanak, çömlekler tespit ettik" diye konuştu.

Baraj suları çekilince 4 bin yıllık höyük ortaya çıktı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Baraj suları çekilince 4 bin yıllık höyük ortaya çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı
    09:37 Dolar ve Euro Güne Yükselişle Başladı

    Dolar 32,5990 liradan, euro ise 34,7430 liradan güne başladı. İstanbul Kapalıçarşı'da dolar 32,5990 liradan, euro ise 34,7430 liradan satılıyor.

  • Down sendromlu milli atlet Emirhan Akçakoca, dünya rekoru kırarak altın madalya kazandı
    09:34 Down sendromlu milli atlet Emirhan Akçakoca, dünya rekoru kırarak altın madalya kazandı

    Antalya'da düzenlenen Trisome Oyunları'nda dünya rekoru kırarak altın madalya kazanan Emirhan Akçakoca, Tekirdağ Valisi Recep Soytürk'ü ziyaret etti. Vali Soytürk, sporcunun uluslararası alanda büyük bir başarıya imza attığını belirterek gurur duyduğunu ifade etti. Akçakoca ise yeni başarılara imza atmak için çalışacağını söyledi.

  • Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Salon Futbolu Bölgesel Lig müsabakalarında Kadınlar kategorisinde sonuçlar belli oldu
    09:34 Erzurum Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Salon Futbolu Bölgesel Lig müsabakalarında Kadınlar kategorisinde sonuçlar belli oldu

    Erzurum Teknik Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi ve Gümüşhane Üniversitesi'nin derece aldığı Salon Futbolu Bölgesel Lig müsabakalarında Kadınlar kategorisinde şampiyon Gümüşhane Üniversitesi oldu. Kupa töreninde ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, şampiyon takıma kupasını takdim etti. Şampiyonada 9 kadın ve erkek takımı grup birinciliği için mücadele ediyor.

  • Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Tercan ilçesinde muhtarlarla bir araya geldi
    09:34 Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Tercan ilçesinde muhtarlarla bir araya geldi

    Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, Tercan ilçesine bağlı köy ve mahalle muhtarlarıyla bir araya gelerek istişarelerde bulundu. Muhtarların talep ve sorunlarını dinleyen Vali Aydoğdu, çözüm için gerekli talimatları verdi ve vatandaşlara en iyi hizmeti sunma gayretinde olacaklarını belirtti.

  • Bursa'da çim kalıp kesme makinesi çalan zanlı tutuklandı
    09:33 Bursa'da çim kalıp kesme makinesi çalan zanlı tutuklandı

    Bursa'nın Karacabey ilçesinde çim kalıp kesme makinesi çaldığı iddiasıyla gözaltına alınan zanlı tutuklandı. İlçeye bağlı Hotanlı Mahallesi'nde gerçekleşen hırsızlık olayının ardından yapılan operasyonla araç sahibi Sinan F'nin yakalandığı belirlendi. Çalınan çim kalıp kesme makinesi ise sahibine teslim edildi.

  • Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ'lı Kayseri'de yakalandı
    09:32 Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ'lı Kayseri'de yakalandı

    Kayseri'de polis ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Irak ve Suriye'de faaliyet yürüten 5 DEAŞ üyesi şahıs yakalandı. Kayseri İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, DEAŞ terör örgütünün eylem ve faaliyetlerini engellemek amacıyla çalışma yaptı. Operasyon sonucunda 5 şahıs gözaltına alındı ve işlemleri devam ediyor.

  • Çine Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Çalışmalarına Devam Ediyor
    09:32 Çine Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Çalışmalarına Devam Ediyor

    Çine Belediyesi, ilçe genelindeki yollarda yenileme, bakım ve onarım çalışmalarını ara vermeden sürdürüyor. Ekipler, doğal gaz çalışmalarının tamamlandığı bölgelerde yol yenileme çalışmalarına başlarken, bir yandan da parke taşı döşeme, kaldırım ve çevre düzenleme çalışmaları gerçekleştiriyor. Belediye Başkanı Mehmet Kıvrak, çalışmaların vatandaşların rahatı ve konforu için yapıldığını belirtti.

  • Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu: 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor'
    09:32 Tokat Belediye Başkanı Yazıcıoğlu: 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor'

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremlerin ardından Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu depremin merkez üssüne gelerek incelemelerde bulundu. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Yazıcıoğlu, 'Durum tespit çalışmaları devam ediyor' dedi.

  • Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti
    09:27 Buldan Belediye Başkanı, Düğün Salonu ve Parkın Kirasını İptal Etti

    Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, 31 Mart Yerel Seçimlerine kısa bir süre kala pazarlık usulü ile kiralanan Belediye Düğün Salonu ile Alparslan Türkeş Parkı'nın sözleşmesini kamu zararı oluştuğu gerekçesiyle iptal etti.


Advertisement