Barajlarda doluluk oranı arttı - Son Dakika
Güncel

Barajlarda doluluk oranı arttı

Barajlarda doluluk oranı arttıTarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ülkemizin en büyük barajlarından olan Atatürk Barajı'nda geçen yıl yüz 21 olan doluluk oranı bu yıl itibariyle yüzde 53,8 seviyesine, Karakaya Barajı'nda yüzde 25,5 seviyesinde olan doluluk yüzde 69 seviyesine,...

05.09.2019 14:18  Güncelleme: 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Barajlarda doluluk oranı arttı

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ülkemizin en büyük barajlarından olan Atatürk Barajı'nda geçen yıl yüz 21 olan doluluk oranı bu yıl itibariyle yüzde 53,8 seviyesine, Karakaya Barajı'nda yüzde 25,5 seviyesinde olan doluluk yüzde 69 seviyesine, Keban Barajı'nda geçen yıl yüzde 50 seviyesinde olan doluluk bu yıl yüzde 79 seviyesine çıkmıştır" denildi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, su seviyesi geçen yıl düşen barajlarda bu yıl itibarıyla artış olduğu belirtildi. Türkiye'de yağışların mevsimlere göre dağılımı ve şiddetlerinin düzensiz olduğu kaydedilen açıklamada, "Ülkemizde 1973, 1985, 1989, 1994, 2001, 2007, 2014 yıllarında yaşanan kuraklığın yanı sıra, 2017 yılında da son 44 yılın en kurak dönemi yaşandı. Bu yıl ise 1 Ekim 2018-03 Eylül 2019 tarihleri arasında Türkiye genelinde kümülatif yağışlar ortalamasında uzun yıllar ortalamalarına göre yüzde 19,4, 2018 yılına göre ise yüzde 18,8 oranında artış meydana geldi" denildi.

3 BARAJDA DOLULUK, GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 40 ARTTI

Açıklamada, Fırat- Dicle Havzası'nda yer alan barajların, Türkiye'nin enerji ve tarımı için hayati önem taşıdığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Ülkemizin en büyük barajlarından olan Atatürk Barajı'nda geçen yıl yüzde 21 olan doluluk oranı bu yıl İtibariyle yüzde 53,8 seviyesine, Karakaya Barajı'nda yüzde 25,5 seviyesinde olan doluluk yüzde 69 seviyesine, Keban Barajı'nda geçen yıl yüzde 50 seviyesinde olan doluluk bu yıl yüzde 79 seviyesine çıkmıştır. Bununla birlikte, işletmede olan 246 adet sulama maksatlı barajda doluluk oranı yüzde 55,3 yine işletmede olan 122 adet enerji maksatlı barajda ise doluluk oranı yüzde 59,7'dir. Enerji ve tarım için önemli su kaynakları kadar içme suyu kaynaklarındaki doluluk oranlarında da ciddi bir artış yaşandı. Bu yıl 4 Büyükşehrimize ait içme suyu barajlarında geçen seneye göre yüzde 4,5 oranında daha fazla su mevcuttur."

BAKAN PAKDEMİRLİ: YÜZDE 60 TASARRUF EDİLEBİLİR

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, bu yıl barajlarda doluluk olmasının memnuniyet verici olduğunu belirtirken, suya sahip çıkılması uyarısında bulundu. 'Su hayattır, en önemli kaynaktır' vurgusunda bulunan Bakan Pakdemirli, suyun başta tarım olmak üzere her alanda tasarruflu kullanılması gerektiğini belirtti. Pakdemirli, "Bulunduğumuz coğrafyada ortalama olarak her 7 yılda bir kuraklık hadisesi görülüyor. Bu sebeple, su zengini bir ülke olmadığımız için de tasarruflu sistemleri tercih etmeliyiz. Kullanılan suyun 40 milyar metreküpünü yani yüzde 74'ünü sulamada, geri kalanını ise içme, kullanma ve sanayide kullanıyoruz. Bu sebeple en büyük su tasarrufu sulamada yapılabilir. 2003'ten itibaren eski sistemleri terk ederek modern sulama sistemlerini hayata geçirmeye başladık. Borulu sistemlerle yapılan yağmurlama ve damlama metotlarıyla sulamada yüzde 60'ın üzerinde tasarruf yapılabiliyor" dedi.

Barajlarda doluluk oranı arttı
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Barajlarda doluluk oranı arttı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tasavvuf ve irfan geleneği AKM'de sergilendi
    00:07 Tasavvuf ve irfan geleneği AKM'de sergilendi

    Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Sema-Semah-Devran' etkinliğinde, tasavvuf ve irfan geleneği izleyicilerle buluştu. Sanat Yönetmeni Yüce Gümüş ve Postnişin Fatih Çıtlak liderliğindeki gösteride, Anadolu'nun zikir ritüelleri sergilendi. İstanbul Devlet Halk Dansları Topluluğu da gösteride yer aldı.

  • HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu
    00:05 HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle buluştu

    HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Adıyaman'ın Kahta ilçesinde partililerle bir araya geldi. Yapıcıoğlu, partisinin seçim koordinasyon merkezini ziyaretinin ardından yaptığı açıklamada, Gazze'de yaşanan zulme dikkat çekti. Filistin ve Gazze'nin uzun süredir işgal altında olduğunu belirten Yapıcıoğlu, bu insanlık dramından dolayı üzüntü duyduğunu ifade etti. Genel Başkan Yapıcıoğlu, adalet ve insan odaklı politikalarla halka hizmet etmek için çalıştıklarını vurguladı ve vatandaşlardan partilerine destek vermelerini istedi.

  • MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz
    00:03 MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir: Ülkücünün eskisi ve yenisi olmaz

    MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Ülkü Ocakları Talas İçe Başkanlığınca düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, terör örgütünün siyasi uzantılarıyla işbirliği yapanların ülkücü olamayacağını belirtti. Özdemir, Türkiye'nin önemli bir dönemden geçtiğini ve Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşacaklarını ifade etti. Ayrıca, pazar günü yapılacak seçimlerde Cumhur İttifakı'nın güçlü bir iradeyle cevap vermesi gerektiğini vurguladı.

  • Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı
    00:01 Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, Murat Kurum'u ağırladı

    Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Murat Kurum'u Baykar'da ağırladı. Bayraktar, Kurum ile yapılan görüşmeyi sosyal medya hesabından paylaşarak, İstanbul'un geleceği için hayal edilen projeleri dinlediklerini belirtti. Kurum ise Baykar'ın milli teknoloji hamlesinin lokomotifi olduğunu vurgulayarak, Bayraktar ile yapılan görüşmenin kendisine ilham verdiğini ifade etti.

  • Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı
    23:53 Adıyaman'ın Kahta ilçesinde otomobil çarpışması: 5 yaralı

    Adıyaman'ın Kahta ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı ve 5 kişi yaralandı. Olay yerine sağlık, polis ve itfaiye ekipleri sevk edildi. Yaralılar ambulansla Kahta Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı ve durumlarının iyi olduğu belirtildi.


Advertisement