"Barış Gemisi Barış Kentinde" Etkinliği - Son Dakika
Yerel

"Barış Gemisi Barış Kentinde" Etkinliği

Japonya'dan yola çıkan "Barış Gemisi"nin, 1945'te ABD tarafından Hiroşima'ya atom bombası atılmasıyla yaşanan felakete tanıklık eden yolcuları, İzmir'de düzenlenen "Barış Gemisi Barış Kentinde" etkinliğine katıldı Hiroşima felaketinde hayatta kalan Miyata: "Küresel çapta nükleer silahların olmadığı bir dünya yaratmak için insanların yapabileceği çok şey var"

17.08.2013 16:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Nükleer silahsızlanma mesajını dünyaya yaymak için Japonya'dan yola çıkan "Barış Gemisi"nin, 1945 yılında ABD tarafından Hiroşima'ya atom bombası atılmasıyla yaşanan felakete tanıklık eden yolcuları, İzmir'de düzenlenen "Barış Gemisi Barış Kentinde" etkinliğine katıldı.

Hiroşima felaketinde hayatta kalan Takashi Miyata, Konak Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Nagasaki Belediye Başkanı Tomihisa Taue adına yaptığı konuşmada, Nagasaki'nin 1945'te atılan atom bombası ile felakete uğradığını söyledi.

Kentte yaşayan 240 bin insandan 150 bininin atom bombasından etkilendiğini ifade eden Miyata, "Atom bombasından etkilenenlerden 74 bini bir yıl içinde yaşamını yitirdi. Hayatta kalanlarsa lösemi, kanser ve diğer radyasyon kaynaklı hastalıklara yakalandı" dedi.

Bombalamanın üzerinden 68 yıl geçmesine karşın halen korku içinde yaşayan insanların derin psikolojik yaralar taşıdığına dikkati çeken Miyata, şöyle konuştu:

"Acımasız silahları tasarlayıp üreten insanoğlu, Hiroşima ve Nagasaki'de nükleer silahlar kullanacak kadar ileri gitti. Sürekli nükleer testler yaparak dünyayı kirletiyor. Çok sayıda büyük hatalar yapıldı. İşte bu yüzden geçmişte yaptığımız hataların unutulmaması ve yeniden başlanması gerekiyor. Küresel çapta nükleer silahların olmadığı bir dünya yaratmak için insanların yapabileceği çok şey var. Savaşın çok canlar aldığını, hayatta kalanlarda fiziksel ve zihinsel sıkıntılara yol açtığını unutmamalıyız. Savaşın zalim görüntüsünü unutmamalı ve bunların yeniden yaşanmaması için çabalamalıyız. Bizler, 'nükleer silahların insanlık dışı yapısını' insanlara duyurmak için Barış Gemisi projesini hayata geçirdik. Nükleersiz bir dünya için ülkeleri gezerek mesajımızı iletiyoruz."

Konak Belediye Başkanı Hakan Tartan ise savaşların bitmediği gibi insanların barış arayışının sonsuza dek süreceğini belirterek, "Barış Gemisi'ni barışın kenti İzmir'de ağırlamaktan mutluluk duyuyoruz" dedi.

Etkinlikte, Hiroşima ve Nagasaki'de yaşanan atom bombası felaketinden sağ kurtulan Shigeko Sasamori ile Hideki Takamura deneyimlerini katılımcılarla paylaştı.

Barış Gemisi, İzmir'deki temaslarının ardından Atina'ya hareket edecek. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Barış Gemisi Barış Kentinde' Etkinliği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement