Başbakan Davutoğlu, Kahramanmaraş'ta - Son Dakika
Politika

Başbakan Davutoğlu, Kahramanmaraş'ta

Davutoğlu, toplu açılış töreninde konuştu: (1) "Kim ne yaparsa yapsın, hangi tuzakları kurarsa kursun, bu topraklar bize mezar olmadan emperyalistlerin piyonuna gülzar olmaz. Bu toprakların üzerinde fitne tohum ekmek isteyenlere, kardeşliğimize son vermek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz" "Gün geldi, istilacılar Anadolu topraklarını işgal etmek istediklerinde, Maraş'a geldiklerinde, Maraş'ın nice kahramanı olduğunu bilmeden esir almak istediklerinde, Rıdvan Hoca, kürsüden, 'hürriyeti olmadan cuma namazı vacip değildir.

26.10.2014 16:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Kim ne yaparsa yapsın, hangi tuzakları kurarsa kursun, bu topraklar bize mezar olmadan emperyalistlerin piyonuna gülzar olmaz. Bu toprakların üzerinde fitne tohum ekmek isteyenlere, kardeşliğimize son vermek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz" dedi.

Davutoğlu, Kahramanmaraş'ta, Müftülük Meydanı'nda, yapımı tamamlanan bazı eserlerin toplu açılışı için düzenlenen törende konuştu.

Başbakan Davutoğlu, konuşmasına, "Kahraman şehrin yiğit kahraman insanları, Yedi Güzel Adam'ın güzel hemşehrileri, değerli kardeşlerim, hepinizi saygılarımla, muhabbetle selamlıyorum. Allah'ın selamı, Arakan'dan, Somali'den gelen selam sizlerin de üzerinize olsun" şeklindeki sözleriyle başladı.

Kahramanmaraş'tan üç kahramana selam etmek, rahmet dilemek istediğini ifade eden Davutoğlu, "Dün Yüksekova'da şehid edilen üç kahraman kardeşimize Rabbim'den rahmet diliyorum, ailelerine taziyelerimi sunuyorum" diye konuştu.

Davutoğlu, 94 yıl önce, Kahramanmaraş'ın istilaya uğradığında, Maraşlıların başını kaldırıp, "Maraş bize mezar olmadan düşmana gülzar olmaz" dediğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Biz de diyoruz ki haykırıyoruz ki kim ne yaparsa yapsın, hangi tuzakları kurarsa kursun, bu topraklar bize mezar olmadan emperyalistlerin piyonuna gülzar olmaz. Bu toprakların üzerinde fitne tohum ekmek isteyenlere, kardeşliğimize son vermek isteyenlere fırsat vermeyeceğiz. Onun için huzurunuzdayız, Maraşlılar. Onun için yurt içi seyahatlerin, ilk şehirlerin başına Kahramanmaraş'ı yazdık, gönlüme yazdığım gibi, zihnime yazdığım gibi. Çünkü Kahramanmaraş, diğer bütün şehirlerimiz gibi bizim siyaset felsefemizin, toprağına, taşına, dağına dokunduğu şehirdir. Bu anlayışın toprağın taa derininden gökyüzüne kadar yükseldiği şehirdir."

-"İstiklalimizi hiçbir şekilde terk etmeyeceğiz, çiğnetmeyeceğiz"

Başbakan Davutoğlu, Ashabı Kef'in, zulümden kaçan 7 evliyanın, sığınmak için Kahramanmaraş'ı seçtiğini, o günden beri bu ilin hakkın, adaletin, vicdanın merkezi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Kahramanmaraş, zalimlere karşı yükselen sesin merkezidir. Hicri yılbaşımızı kutlayarak söylüyorum, Ukkaşe Hazretleri, Maliki Ejder Hazretleri, Kahramanmaraş'ı seçtiler, hicretin felsefesini yaymak için seçtiler. Başka şehirlerde görmediğimiz Ökkeş ismi Kahramanmaraşlılar ile özdeşleşti ve Seçluklu'dan, Dulkadir Beyliği'nden  bu yana bu topraklar bizim diyarımız, vatanımız oldu. Gün geldi, istilacılar Anadolu topraklarını işgal etmek istediklerinde, Maraş'a geldiklerinde, Maraş'ın nice kahramanı olduğunu bilmeden esir almak istediklerinde, Rıdvan Hoca, kürsüden, 'hürriyeti olmadan cuma namazı vacip değildir. Önce hürriyet, önce istiklal, sonra cuma namazı' dedi. İşte biz de sesleniyoruz, bu topraklarda istiklalimizi hiçbir şekilde terk etmeyeceğiz, çiğnetmeyeceğiz."

-"Her yerde istiklalimizin simgesi Kahramanmaraş'tır"

"Bacımın örtüsüne el uzatıldığında bir an bile tereddüt etmeden, o müstevli askere cezasını veren Sütçü İmam'a selam olsun, onların torunlarına selam olsun" diye konuşan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz istiklali onlardan öğrendik. Daha TBMM toplanmadan, Ankara'da bir şehrin kendi kaderini ele alması için gerektiğinde tereddüt etmeyeceğini biz Kahramanmaraşlılar'dan öğrendik, Kahramanmaraşlılar öyle bir temel ilkeyi bize öğretti ki asırlar geçse unutulmaz. Eğer bir şehir kendi kaderine sahip çıkarsa, o şehirden yükselen meşale, bütün bir ülkeye insanlığa onur ve izzet verir. Onun için Kahramanmaraş, gerçekten kahramandır, gerçekten yiğittir ve tarihte hak ettiği yeri almıştır. Gönlümüzde, Türkiye'de her yer Kahramanmaraş'tır, çünkü her yerde istiklalimizin simgesi Kahramanmaraş'tır. Hepimiz bu anlamda Kahramanmaraşlıyız.

Yine gün geldi, eğer davamızın, savunduğumuz davamızın şiirlerle ifade dilmesi gerektiğinde şiir dizelerine ihtiyaç hissettiğimiz en zor dönemlerde yine bir Kahramanmaraşlı Necip Fazıl Kısakürek, 'durun kalabalıklar' diye seslendiler. Şimdi biz de söylüyoruz, 'durun kalabalıklar, durun zalimler, müstevliler, Kahramanmaraş'ın ruhu yükseliyor, Türkiye'nin ruhu yükseliyor. Kahramanmaraş'tan feyiz alan Abdurrahim Karakoç, 'ey sevgili' dedi, 'en sevgili' dedi, alemlere rahmet olan Peygamber'e seslenerek. Nasıl kahramanlık gerektiğinde bunu kimseye bırakmadı Kahramanmaraşlılar, bunu şiire döktüğünde de kimseye bırakmadan en güzel şekilde ifade ettiler. Onun için güzel ifade edilmiş, Kahramanmaraş duygumuzun, şiirin başkentidir."

Türk Edebiyatı'nda önemli yeri olan isimlerden yedisinin Kahramanmaraş'tan çıktığını dile getiren Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Onların herbiri, Kahramanmaraş'ın ruhundan, duygusundan süzülen kelimeleri, bütün milletimizin gönlüne nakşettiler. Onlardan ikisiyle birlikte Nuri Pakdil, Rasim Özdenören üstadlarla birlikte geldim.  Kahramanmaraşlılar, ne güzel insanlarsınız ki, içinizden çıkanlar, yanına, arkasına bakmadan savaşırlar, şiir yazmak gerektiğinde şiirin en güzeline imza atarlar. Mahsuni Şerif"e, Abdurrahim Karakoç'a selam olsun. Her biri Maraş'ın değerleridir."

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Başbakan Davutoğlu, Kahramanmaraş'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma
    20:28 'Konuş, sen nerelisin' diyen DEM Partili Salğucak'a soruşturma

    31 Mart yerel seçimlerinde oy vermek için Ömer Keçecigil Okuluna giden askeri ve polis personellerine 'Konuş, sen nerelisin?' diyen DEM Partili Süleyman Salğucak, seçim kanuna muhalefet suçundan dolayı Şırnak İl Emniyet Müdürlüğünde ifadesi alındı. Avukat Ramazan Demir, Şırnak'ta taşımalı seçmen olduğunu düşündüğü kişilere 'Konuş sen nerelisin?' diyerek tepki gösteren Süleyman Salğucak'a soruşturma açıldığını duyurdu. Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, Salğucak hakkında 'Seçim kanununa muhalefet' ve 'Seçmenin oy kullanmasını engelleme' iddialarıyla ilgili soruşturma açtı.

  • Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı
    20:23 Reyhanlı'da silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonu: 2 gözaltı

    Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde yapılan silah ve mühimmat kaçakçılığı operasyonunda İ.O. ve M.Y. isimli 2 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin üst aramasında ruhsatsız tabanca, 60 fişek ve kurusıkı tabanca ele geçirildi. Şüpheliler adliyeye sevk edildi ve nöbetçi hakimlik tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakıldılar.

  • Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin Lezita'da sürdürdükleri direnişe İzmir Kadın Platformu destek verdi
    20:22 Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin Lezita'da sürdürdükleri direnişe İzmir Kadın Platformu destek verdi

    Öz Gıda İş Sendikası üyelerinin Lezita'da sürdürdükleri direnişin 44'üncü gününde, İzmir Kadın Platformu üyeleri destek için fabrika önünde toplandı. Platform adına açıklama yapan Nuray Öztürk'ün konuşması, Öz Gıda-İş Genel Başkanı Halil Çukutli tarafından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ve hükümeti eleştirdiği gerekçesiyle engellenmeye çalışıldı.

  • Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Pakistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi
    20:17 Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Pakistan'a resmi ziyaret gerçekleştirdi

    Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, 18-19 Nisan'da Pakistan'a resmi ziyarette bulundu. Ziyaret kapsamında Pakistan Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Savunma Bakanı ile görüşmeler gerçekleştirildi.

  • Pamukkale Belediyesi tabelasına Türkiye Cumhuriyeti ibaresi eklendi
    20:13 Pamukkale Belediyesi tabelasına Türkiye Cumhuriyeti ibaresi eklendi

    Ali Rıza Ertemur'un Pamukkale Belediye Başkanı olarak göreve başlamasının ardından Pamukkale Belediyesi tabelasına 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi eklendi. Türkiye'de bir dönem belediyelerden kaldırılan 'Türkiye Cumhuriyeti' ibaresi, Ali Rıza Ertemur ile Pamukkale Belediyesi'ne geri döndü.

  • CHP'li Belediye Başkanı, AKP'den devralınan belediyenin borcunu billboardlarla duyurdu
    20:11 CHP'li Belediye Başkanı, AKP'den devralınan belediyenin borcunu billboardlarla duyurdu

    Kayseri Akkışla'nın CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Dursun, AKP'den devralınan belediyenin borcunun 17 milyon 711 bin 899 TL olduğunu billboardlarla kamuoyuna duyurdu.

  • 2023 Yılı Faaliyet Raporunu Meclise'e Sunan İmamoğlu:
    20:06 2023 Yılı Faaliyet Raporunu Meclise'e Sunan İmamoğlu: "5 Yıl Boyunca, Tam 1.019 Teftiş ve İncelemeden Alnımızın Akıyla Çıktık"

    İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2023 yılı ‘Faaliyet Raporu Sunumu’nu gerçekleştirdi. Önceki dönem görev süreleri boyunca, belirli kişi ve grupları koruyup, kollama anlayışı içerisinde olmadıklarını, bundan sonra da olmayacaklarını vurgulayan İmamoğlu, “Ne yaptıysak, hukuk ve dürüstlük içerisinde yaptık. O nedenle, 5 yıl boyunca, tam 1.019 teftiş ve incelemeden alnımızın akıyla çıktık. Ülkemizin tarihinde, hiçbir belediyeye karşı böylesine bir teftiş dönemi ve teftiş süreci yaşatılmamıştır. Bu bir rekordur” dedi.


Advertisement