Başbakan Davutoğlu: Esad'a 7 Saat Dil Döktüm - Son Dakika
Güncel

Başbakan Davutoğlu: Esad'a 7 Saat Dil Döktüm

Davutoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nin 2014-15 Akademik Yılı açılışında, "Olaylar bu kadar büyümeden önce Suriye Devlet Başkanı Esad ile 7 saat boyunca konuştum" dedi.

28.09.2014 17:27  Güncelleme: 18:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin 2014-15 Akademik Yılı açılışında yaptığı konuşmada, "İslam dendiğinde bugün IŞİD’i görenlerin bence ortak özelliği cahillikleridir. İslam toplumlarını oluşturduğu medeniyet, IŞİD’le anılamaz. IŞİD de İslam’la anılamaz. Bu zihniyet İslam’la anılamaz" dedi. Davutoğlu ayrıca olaylar bu kadar büyümeden önce Suriye Devlet Başkanı Esad ile 7 saat boyunca konuştuğunu söyledi.

BAŞBAKAN ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ'NDE KONUŞTU

Başbakan Ahmet Davutoğlu bugün yanında Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile birlikte ’Ana’ uçağı ile Samsun’a geldi. Saat 12.45’te Çarşamba Havalimanı’na inen Başbakan Davutoğlu burada Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Vali İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz protokol üyeleri ve partililer tarafından karşılandı. Davutoğlu, buradan Başbakanlık otobüsüyle Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ne geçti.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMİ

Başbakan Davutoğlu’nun gelişinden önce törenin yapılacağı Ondokuz Mayıs Üniversitesi Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde geniş güvenlik önlemi alındı. Programı dinleyici olarak gelen öğrenciler üst aramasının ardından salona girdi. Öğrencilerin kalem, bozuk para ve çakmakla salona girmelerine izin verilmedi. Öğretim görevlileri de üst aramasının ardından Başbakan Davutoğlu’nun ilk dersi vereceği salona alındı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte törenin yapılacağı salona saat 13.30’da geldi. Program İstiklal Marşı okunup saygı duruşunda bulunulmasıyla başladı. Ardından 19 Mayıs Samsun Devlet Konservatuarı tarafından geleneksel Türk müziği dinletisi gerçekleştirildi. Başbakan ve eşi de şarkılara eşlik etti.

İLK DERSİ BAŞBAKAN VERDİ

Başbakan Davutoğlu, ’Yeni Türkiye Vizyonu ve Medeniyet Tasavvurumuz’ konulu açılış dersini verdi. Davutoğlu, yeni dönemde üniversitelerde mümkün olduğu kadar daha çok bulunmak, üniversitelerle dertleşmek, halleşmek ve gelecek planlamasını Türkiye’nin en seçkin beyinleriyle yapma iradesini ortaya koyduklarını belirtti.

"BAŞKA MİLLETLER GİBİ SÖMÜRGECİLİK ZİLLETİNİ YAŞIYOR OLABİLİRDİK"

"İstikbalimizin parladığı şehir. Samsun çok köklü bir geleneğin, devlet geleneğinin tam da dumura uğradığı bir dönemde Gazi Mustafa Kemal’in Samsun’a gelişi ile bir meşalenin yakıldığı bir şehrimizdir. Eğer o meşale o gün yakılmamış olsaydı, biz de başka milletler gibi sömürgecilik zilletini yaşamak durumunda kalabilirdik. Hep özgür ve başı dik bir millet olmanın gururunu yaşıyorsak Samsun’un bunda çok büyük önemi vardır. Samsun meşale şehirdir. Bunun için Samsun, tarihimizin meşale şehridir ve bu meşale Samsun’da yandıkça ilelebet bu topraklar hür ve özgür bir milletin mekanı olacaktır."

"3 İLİŞKİ İKAME EDİLEMEZ"

Samsun’a, sadece Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin başbakanı olarak değil özgürlüğün gelecekteki bekçisi olacak gençliği yetiştiren eğitim kurumları, öğretim üyeleriyle dertleşmek üzere geldiğini söyleyen Davutoğlu, sınıfları, ders salonlarını özlediğini belirtti. Kendi şahsında, varoluşsal olarak hiçbir zaman birbirinden ayıramayan üç ilişki biçimi bildiğini söyleyen Davutoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Her şey ikame edilir, bu 3 ilişki Hazreti Adem’den beri, insanlığın ilk döneminden bu yana ikame edilmemiştir. Birincisi ebeveynle çocuk arasındaki ilişki, anne, baba arasındaki ilişki, varoluşsal ilişkidir. O ilişki sebebiyle varoluş başlar. İkincisi, hocayla talebe arasındaki ilişki. Gerçek hocayla, gerçek talebe buluştuğunda o ilişkiyi ikame edecek herhangi bir ilişki yoktur. Çünkü bu da zihnin, ruhun, ahlakın var oluşsal zeminini kurar. Bir hoca, öğrencisine baktığında sadece öğrenci görür. Onunla birlikte aslında kendisine intikal eden o büyük birikimin gelecek nesillere intikal etmesinin rüyasını görür. Üçüncüsü hasta, doktor ilişkisi, o da gerçekten ben de eşimden bizzat gördüğüm ikame edilemiyor. Gerçek doktor ile hasta buluştuğunda hayat boyu başka ilişki doğuyor. Hiç kimsenin nüfuz edemeyeceği ilişki. Bence mesleklerin en şereflisi, en şereflilerinden biri hoca olmaktır, öğretim üyesi olmaktır. Önünüze gelen o ham zihinlerin yoğrulmasını ve onun özgür düşünceyle beslenmesini sağlayacak şekilde bir inşa faaliyeti gerçekleştirilmesidir."

"BAKANLIK GEÇİCİDİR, HOCALIK BAKİDİR"

Dışişleri Bakanı olduğunda, kendisini daha önce öğretim üyesi olarak tanıyan bazı büyükelçilerin ’hocam’ diye hitap ettikten sonra özür dilediklerini hatırlatan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bir daha bu sebeple özür dilerseniz bana ve değer verdiğim en büyük makama bunu hakaret telakki ederim. Bakanlık geçicidir, hocalık bakidir. Bir insana hocam demek, ölümle ve son nefesle de bitmez. Hala benim görmediğim hocalarım vardır. Açık söyleyeyim, rüyalarımda bazen Gazali ile Hegel ile tartıştığımı hatırlatırım. Doktora tezimi yazarken görmediğim halde onlar benim hocam" diye konuştu.

"İSLAM DENİLDİĞİNDE IŞİD’İ GÖRENLERİN ORTAK ÖZELLİĞİ CAHİLLİKLERİDİR"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün İslam dünyasına bakıp da sadece IŞİD’i görenlerin 9’uncu 10’uncu yüzyıl Bağdat tarihini bir okumalarını önerdi.

Davutoğlu, "İslam dendiğinde bugün IŞİD’i görenlerin bence ortak özelliği cahillikleridir. IŞİD cehaleti, IŞİD’in bugün geldiği barbarlık kendi cehaletinin ürünüdür. İslam toplumlarını oluşturduğu medeniyet IŞİD’le anılamaz. IŞİD de İslam’la anılamaz. Bu zihniyet İslam’la anılamaz" dedi.

"GELECEĞİN GENÇLERİNİ YETİŞTİRMELİYİZ"

Başbakan Davutoğlu, gelecek yüzyılın gençlerini yetiştirmek gerektiğini ifade ederek, "Enerjimizi kendi içimizde harcamak yerine kısır tartışmalar yerine derinlemesine gelecek yüzyılın gençlerini yetiştirmemiz lazım" dedi.

Yüzeysel doğu-batı denklemleri içine sıkışmayan çatışmalar yerine insanlık bütününü kapsayan bir tavır benimsemek durumunda olduğunu belirten Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"HARİTALARINI BAŞKALARININ ÇİZDİĞİ BİR DEVLET DEĞİLİZ"

"Zihniyetler artık birbirinden kopuk gelişmiyor. Kendi zihniyetinden emin olamayanlar kendi tarihi birikiminden ve kültürel coğrafyasının getirdiği o derin kültürden habersiz olanlar nesneleşiyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti nevzuhur bir devlet değildir. Kültürel olarak, siyaset bilinci olarak, devlet ahlakı olarak nevzuhur değildir. Biz konjonktürel şartlarda isim vermeyeyim ama biz dünya savaşı sonrasında çıkmış, haritalarını başkalarının çizdiği bir devlet değiliz" diye konuştu.

"ESAD'A 7 SAAT ANLATTIM"

Başbakan Davutoğlu, küreselleşmeyle birlikte gelen yapısal sosyolojik bir değişim olduğunu söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Devlet yapıları değişiyor. Bakınız çevremizde ciddi sarsıntılar yaşanıyor. Suriye’de, Irak’ta yaşananları, ben sadece her gün gelen mülteci sayısıyla bakıp da ne tedbir alacağım diye değerlendirmiyorum. Onu yapmak devlet adamı olarak benim görevim. Ama aynı zamanda bu sosyolojik değişim nereye gidiyor diye anlamaya çalışıyorum. Ve onun için geçmişte yapmış oyduğumuz uyarılar, ’aman etnik ve mezhebi temelli yapılar yer etmesin’ diye Irak ve Suriyeli liderlere neredeyse yalvarırcasına yaptığımız uyarıların karşılığını görememiş olmaktan ne kadar muzdarip olduğumu anlamınızı isterim. 10 Ağustos 2011’de daha Suriye’de çatışmalar bu kadar yayılmamışken Beşer Esad’e 7 saat bir Ramazan günü hiçbir şey yemeden bunu anlatmaya çalışmıştım. Ne olur ordunuzla halkı karşı karşıya getirmeyin. Ordunuzun yapısını siz biliyorsunuz. Keşke bu konuşma mahremiyet olmamış olsaydı kayda alınsaydı da bugün dünya televizyonlarında dinleseydik. Bu tehlikeyi görmemiz lazım. Türkiye yeni Türkiye ve küresel özne olmaya doğru giderken etrafımızdaki topluluklar parçalanıyor. Irak’ta, Suriye’de Ukrayna’da yaşananları çok yakından takip etmek lazım."

ÖĞRENCİ YETİŞTİRMENİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Öğrenci yetiştirmenin önemine değinen Davutoğlu, "Vatandaşlık bilincini güçlendirmek, evrensel vatandaşlık haklarından herkesin yararlanmasını sağlamak ve ideal vizyonu en üst kademeye çıkarmaya çaba sarf etmek. Bu da içselleştirici kuşatıcı bir yapısal anlayışla gerçekleşir. Öğrencilerimizi bununla yetiştirelim. Biz öğrencimizi gördük. Doğudan mı, batıdan mı, kuzeyden mi, güneyden mi, Kürt mü, Türk mü, Rumelili mi, Anadolulu mu, başı örtülü mü, açık mı, solcu mu, sağcı mı diye gören bir hoca, hoca değildir. Öğrenci öğrencidir" dedi.

Konuşmasının ardından OMÜ Rektörü Prof Dr. Hüseyin Akan, Başbakan Davutoğlu’na plaket verdi. Davutoğlu törende eğitime destek veren hayırseverlere plaket takdim etti. Daha sonra Başbakan Davutoğlu ve yanındakiler, üniversiteden ayrılarak İlkadım İlçesi Kurtuluş Yolu’ndaki Valiliğin ve Büyükşehir Belediyesi’nin toplu açılış törenine katıldı.

BASINA SINIRLAMA KALKTI

Bu arada Başbakanlık Basın Müşavirliği’nden dün yapılan açıklamada Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun katılacağı törene gazetecilerin fotoğraf makinelerinin ve kameralarının alınmayacağının belirtilmesi üzerine gelen tepkiler sonrası yasak kalktı. Yapılan ikinci açıklamada ise şöyle denildi:

"28 Eylül 2014 Pazar günü Sayın Başbakanımızın basına kapalı programı olmayacaktır. Canlı yayın yapılacak olan frekanslardan görüntü alınabilecektir. Fotoğraf çekmek isteyen basın mensupları fotoğraf çekebileceklerdir. Akredite olan basın mensupları tüm programları takip edebilecektir."

Başbakan Davutoğlu: Esad\'a 7 Saat Dil Döktüm
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Davutoğlu: Esad'a 7 Saat Dil Döktüm - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (4)

  • Batmanl: evet dil dökmüştür ülkenı bırak demıs kendısı bırakıp defolsun ya 10 4 Yanıtla
  • DOKTOR: dilin kopsun, bu mazlum insanların ahını aldınız diğer dünyada da kurtulamayacaksınız . . . rahat uyuyabiliyor musun. . ellerini yıkamayı unutma çocuk kanı kokuyor !!! 5 4 Yanıtla
  • murat ak: fesatlık yatım demiryor da il dökmüş libyayada sürekli idip geliyordun şimdi görün libyanın halini. ukranyayada gitin ne oldu putinden aldın dersini 4 2 Yanıtla
  • metin: dil döktünde ne oldu. eminim esad o sırada içinden şunu söylüyordu. biz ortadoğunun kurtlar sofrasında ayakta kalırken sen o zaman üniversitede genç bir asistandın, şimdi bize akıl veriyorsun deyip gülüyordu. 1 0 Yanıtla
  • TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı
    08:08 TikTok'ta skandallar bitmiyor! 2 aylık hamile kadın çocuğuna baba bulmak için video paylaştı

    Son dönemde birbirinden skandal görüntülerin yer aldığı ve tepkilerin odağında yer alan sosyal medya platformu TikTok'ta yayınlanan yeni bir video tartışma yarattı. 2 haftalık hamile olduğunu belirten genç bir kadın paylaştığı videoda çocuğuna baba aradığını ifade etti. Videoya not düşen genç kadın "2 haftalık hamileyim. Çocuğuma baba arıyorum, adam gibi adam" dedi.

  • İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı
    07:42 İranlı Şarkıcının Konserinde İzdiham: Cam Kapılar Kırıldı

    İranlı şarkıcı Moein, Van'da verdiği konserde yaşanan izdiham nedeniyle salonun cam kapıları kırıldı. İranlılar, konser alanına geçmeye çalışırken ezilme tehlikesi yaşadı. Konser alanına girmek için saatlerce bekleyen binlerce İranlı, izdiham oluşturdu. Tehlikeye aldırış etmeyen İranlılar, kırılan cam kapılar arasından geçerek konseri izledi.

  • Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi
    07:09 Counter-Strike 2 Oyuncuları Hile Kullanımından Şikayetçi

    Valve, yıllardır merakla beklenen Counter-Strike 2'yi Eylül 2023'te piyasaya sürdü. Ancak oyuncular, hile kullanımının hala yaygın olduğunu ve Valve'ın bu sorunu çözemediğini belirtiyor. Counter-Strike 2'nin Anti-Hile sistemine rağmen duvar arkasını görme ve otomatik nişan alma gibi hilelerin hala sıkça kullanıldığı söyleniyor. Valve'ın bu konuda nasıl bir adım atacağı merak konusu.

  • Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı
    04:23 Motosiklet sürücüsü, yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı

    Düzce'de ticari taksi, aynı istikamette giden motosiklete çarptı. Motosiklet sürücüsü, motosiklette yolcu konumunda bulunan yaralı kız arkadaşını ambulansa binerken bir an olsun yalnız bırakmadı. Kaza sonucunda 2 kişi yaralandı.

  • Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı
    04:17 Düzce'de Ticari Taksi, Motosiklete Çarptı: Yaralı Kız Arkadaşını Yalnız Bırakmadı

    Düzce'de meydana gelen kaza sonucu ticari taksi ile motosiklet çarpıştı. Motosiklette yolcu olarak bulunan kız arkadaşı yaralanan sürücü, ambulansa binerken onu yalnız bırakmadı. Kaza sonrası yol trafiğe kapatılırken, inceleme başlatıldı.


Advertisement