Başbakan Erdoğan: CHP Parti Kapatmakla Meşhur Bir Zihniyet - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan: CHP Parti Kapatmakla Meşhur Bir Zihniyet

Başbakan Erdoğan: CHP Parti Kapatmakla Meşhur Bir Zihniyet

Başbakan, CHP'nin Serbest Cumhuriyet Fırkası'nıda kapattığını hatırlatarak "Bunların demokrasi anlayışı budur, tahammül edemezler." dedi.

13.12.2013 15:24  Güncelleme: 09:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP'nin Serbest Cumhuriyet Fırkası'nı kurulduktan 3 ay sonra kapattığını hatırlatarak, "Bunların demokrasi anlayışı budur, tahammül edemezler. Bunlar Türkiye'de parti kapatmakla meşhur olan bir zihniyettir. CHP bu. 1950 yılına kadar, 20 yıl boyunca Türkiye'den, milletten, İzmir'den demokrasiyi esirgediler" dedi.

Başbakan Erdoğan, Karşıyaka Spor Salonu'nda partisinin belediye başkanı aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmaya, "Bugün burada İzmir'le birlikte 12 ilimizin daha adayını açıklıyoruz. Aydın, Manisa, Denizli, Uşak, Kars, Tunceli, Burdur, Isparta, Kilis, Karaman, Osmaniye'ye selamlarımı ve sevgilerimi gönderiyorum. Bugün itibariyle 80 vilayetimizin adayını açıklamış olacağız. Geriye Antalya kalıyor. Cumartesi günü de Antalya'yı açıklayacağız" sözleriyle başladı.

-"İZMİR'DE BUGÜN BİR MİLAT YAŞANIYOR"-

İzmir'de bugün bir milat yaşandığını söyleyen Erdoğan, İzmir'in talihini değiştirecek bir sürecin ilk adımını attıklarını belirtti. "İzmir'i tarihteki o güzel günlerine, o şanlı, o capcanlı günlerine kavuşturacak, İzmir'i ayağa kaldıracak, İzmir'i yeniden dünya markası haline getirecek süreci bugün burada başlatıyoruz. Bu yeni sürecin şimdiden İzmir'e, İzmirlilere, tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyorum. İzmir, tarihi boyunca Ege'nin ve Akdeniz'in incisi bir şehir oldu" diyen Erdoğan, İzmir'in, Cumhuriyet ve demokrasi tarihinde her zaman müstesna bir yere sahip olduğunu kaydetti.

İzmir'in, yakın tarihte tek parti CHP yönetimine karşı en anlamlı, en dokunaklı ve Türkiye'ye örnek teşkil edecek itirazları dile getirmiş bir şehir olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"İzmir, baskıya, zulme, dayatmalara boyun eğmemiş; her zaman demokrasiden, özgürlüklerden yana olmuş önemli şehirdir. Tarih 12 Ağustos 1930; Gazi Mustafa Kemal demokrasi tarihimiz açısından son derece önemli adım atıyor, tek partili sistemin mahsurlarını görüyor. İkinci bir parti kurulması, bir muhalefetin oluşması için bir adım atıyor. Fethi Okyar'ı çağırıyor, bir parti kurmasını istiyor. CHP'nin karşısına çıkmasını, CHP'yi eleştirmesini, demokrasinin gereği olarak muhalefet yapmasını istiyor. Fethi Okyar, bizzat Gazi Mustafa Kemal'in talimat ve teşvikiyle Serbest Cumhuriyet Fırkası'nı kuruyor. Halk, buna müthiş derecede seviniyor. CHP'nin baskısından, zulmünden, keyfi kararlarından bıkmış olan halk, bu yeni partiye birlikte umutlanıyor ve sarılıyor. Bu yeni partinin kuruluşundan sadece 22 gün sonra Fethi Bey, İzmir'e geliyor. Sadece 22 günlük bir parti. Partinin ismini bile kimse bilmiyor. Partinin genel başkanını kimse tanımıyor; ancak halk CHP'den o kadar bıkmış, rahatsız olmuş, o kadar illallah etmiş ki; 22 günlük bir partiyi kelimenin tam anlamıyla bağrını basıyor, İzmir Fethi Bey'in ziyareti ile tarihi gün yaşıyor. Bütün İzmir halkı, rıhtıma akın ediyor, İzmir adeta kurtarıcısını bekliyor. İzmir, CHP zulmüne "Dur' diyecek, CHP'yi frenleyecek, CHP'den hesap soracak bir lideri karşılamaya geliyor. Sevinçten, heyecandan, umuttan İzmir Rıhtımı'nda izdiham yaşanıyor; tıpkı bugün Karşıyaka Kapalı Spor Salonu'nda olduğu gibi..."

-"BUNLARIN DEMOKRASİ ANLAYIŞI BUDUR"-

İzmir'in, demokrasiye susamışlığın göstergesi olarak, yeni partiyi, yeni lideri umutla kucakladığını söyleyen Erdoğan, şunları ifade etti:

"Ama hem İzmir'deki hem Türkiye'deki bu heyecandan, bu umut atmosferinden rahatsız olanlar da vardı. CHP, başına gelecekleri bildiği için Gazi Mustafa Kemal'in kurdurduğu bu partiden rahatsızdı. İzmir'de dönemin hükümeti, Fethi Bey'e çok büyük zorluklar çıkardı. Yeni kurulan partinin milletle kucaklaşmaması, milletle hasret gidermemesi için dönemin iktidarı çok büyük eziyetler yaptı. Gazi Mustafa Kemal'in araya girmesine rağmen, bu partinin faaliyetlerinin güvenliğinin sağlanmasını emretmesine rağmen İzmir'de güvenlik sağlanmadı. Hatta kalabalığa ateş açıldı ve 12 yaşında masum bir çocuk öldürüldü. Ay yıldızlı bayrağa sarılmış o 12 yaşındaki çocuğu aldılar, Fethi Bey'in önüne götürdüler, "İşte ilk kurban' dediler. İzmir özgürlük istiyordu, demokrasi istiyordu, artık tek parti CHP zulmünden kurtulmak istiyordu. Bunun için İzmirli, canını dahi vermeye hazırdı. İşte bu özgürlük, demokrasi taleplerini bastırdılar. Kurulduktan sadece 3 ay sonra Serbest Cumhuriyet Fırkası'nı kapattılar. Bunların demokrasi anlayışı budur. Tahammül edemezler. Bunlar Türkiye'de parti kapatmakla meşhur olan bir zihniyettir. CHP bu. 1950 yılına kadar, 20 yıl boyunca Türkiye'den, milletten, İzmir'den demokrasiyi esirgediler. 1950'de demokrasinin güneşi bir kez daha Ege'den, bu bölgeden doğdu. Aydın'da doğan, nüfus cüzdanında doğum yeri İzmir yazan Adnan Menderes, buradan yola çıkarak yarım kalan işi tamamladı. İzmirli, Aydınlı Adnan Menderes Türkiye'yi demokrasiyle buluşturdu. On yıllardır hasret çeken milleti, eserle, hizmetle, özgürlükle buluşturdu."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan: CHP Parti Kapatmakla Meşhur Bir Zihniyet - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement