Başbakan Erdoğan'dan Değerlendirmeler (1) - Son Dakika
Politika

Başbakan Erdoğan'dan Değerlendirmeler (1)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Daha önce bireysel hedefler belirlemişti terör örgütü."

27.09.2012 00:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Daha önce bireysel hedefler belirlemişti terör örgütü. Şimdi ise bir alan hakimiyeti tesis etmenin gayreti içerisinde. Şemdinli'deki deneme buydu. Silahlı kuvvetlerimiz başta olmak üzere polisimiz, hep birlikte böyle bir onların gayretini tamamiyle boşa çıkardılar. Boşa çıkarmanın yanında da tabii çok ciddi zayiat vererek oradan defoldular" dedi.

Başbakan Erdoğan, Kanal 7 ve Ülke TV'nin ortak yayınında "İskele Sancak Özel" adlı programa konuk oldu. Neşat Ertaş'ın vefatıyla ilgili konuşan Başbakan Erdoğan, "O mütevazı hali, gerçekten insanı etkiliyordu ve bozkırın mızrabıydı. Bozlakta, türküde farklı bir insandı...Çizgisini saptırmadan, zik zak yapmadan o çizgide hep devam etti" diye konuştu. Erdoğan, Neşat Ertaş'ı hastanede ziyaret edemediği için üzgün olduğunu söyledi.

Tunceli'de gerçekleşen terör saldırısı ile ilgili soruları cevaplayan Başbakan Erdoğan, PKK'nın son dönemlerdeki eylemlerle neyi amaçladığı şeklindeki bir soru üzerine, PKK saldırılarına bakıldığında durumun 1990'lı yıllardaki kadar olmadığını söyledi. Terörle mücadelede verilen şehit sayısı ve PKK'nın gerçekleştirdiği eylem sayıları hakkında bilgi veren Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Terörün zirve yaptığı yıllar 1992-93. ve o yıllarda 6 bin 956-6 bin 596 gibi terör olaylarının grafiği var. Şimdi bu terör olaylarına baktığımızda geliyoruz 2012'ye ve bin 698'e düşüyor terör olayları. En düşük olduğu yıl ise 2000-2001-2002. Burada da bin 382, bin 435, bin 365 eylem sayısı. Şimdi bu olaylarla birlikte özellikle şehitlerimizin durumuna baktığımızda, bir de teröristlerin durumuna baktığımızda ortadaki bir diğer şey şudur; toplamda 2012 yılı itibariyle şuanda bizim olay sayısı

bin 926 görünüyor, toplam şehidimiz 144. Şehit asker sayısı 107, şehit polis sayısı 24, şehit geçici köy korucusu 13, ölen vatandaşımız, şehidimiz 29. Bu arada terörist sayısı ölenlerden 239. Yani 144, 239 gibi bir değişiklik var. Bu 25.09.2012 tarihi itibariyle. Böyle bir tabloyla da ayrıca karşı karşıyayız."

"PKK ALAN HAKİMİYETİ PEŞİNDE"

Terör örgütü PKK'nın geçmiş yıllara nazaran son eylemlerde bir alan hakimiyeti sağlama gayreti içerisinde olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

"Şimdi şöyle bir durumla başbaşayız. Daha önce bireysel hedefler belirlemişti terör örgütü. Şimdi ise bir alan hakimiyeti tesis etmenin gayreti içerisinde. Şemdinli'deki deneme dikkat ederseniz buydu. Fakat Şemdinli'de olan hakimiyetine yönelik attığı adımda başarılı olamadı. Orada başta silahlı kuvvetlerimiz olmak üzere polisimiz hep birlikte böyle bir onların gayretini tamamiyle boşa çıkardılar. Boşa çıkarmanın yanında da tabii çok ciddi zayiat vererek oradan defoldular. Yani inlerine adeta girdiler. Böyle bir durum orada söz konusu. ve bunu diğer yerlerde teşebbüs etme cüretine dahi giremediler. Çünkü orada aldıkları ders çok ağırdı. Tabii bizim burada tek sıkıntımız özellikle bu mayınlar meselesi. Tabii mayınlara yönelik şuanda güvenlik güçlerimizin oluşturduğu yeni yeni bazı çalışmalar var. Her geçen gün onda da daha olumlu neticeler alacağız ama terör şuanda bitecek diye bir tespiti yapmak ya da belirlemek kolay bir iş değil."

Terör sorunun çözümüne ilişkin Sri-Lanka modelini gösterenlere tepki gösteren Başbakan Erdoğan, "Bazıları Sri-Lanka modelinden bahsediyor. Bunlar saçma sapan şeyler. Yani Sri-Lanka orada bir ada. O adayı ne yapmışlar yerle bir etmişler ve işi bitirmişler. ve biz bir hukuk devletiyiz ve demokrasiden bahsediyoruz. ve atacağımız adımları hukuk devleti içerisinde atacağız diyoruz. Ama hukuktan anlamayana da aynen işte Şemdinli'de olduğu gibi, Beytüşşebap'ta olduğu gibi gereği neyse yapılacaktır" diye konuştu.

"OSLO BELGESİNİN ALTINDA İMZA YOK"

PKK ile görüşmelerin eski MİT Müsteşarı Emre Taner döneminde başladığına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, terörün çözümüne ilişkin, "Oslo ile olacaksa Oslo ile bunu yapalım" dedi. CHP'nin iddialarıyla ilgili Başbakan Erdoğan, "O aslında bir belge değil, onların hazırlamış olduğu kendileren göre kaleme aldıkları 9-10 maddelik bir yazı...Bir evrakın belge olması için tarafların onun altında imzaları olması lazım. Böyle bir imza var mı, yok" şeklinde konuşu.

Erdoğan, terör örgütü PKK'nın bu yazıyı medyaya vermesinin ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın üzerine gelindiğini, daha sonra da kendisinin üzerine gelineceğini ifade etti. "Dünyının neresinde istihbarat teşkilatları yan gelip yatar yahu?" diye soran Erdoğan, "Biz şimdi burada çözüm için yapılması gereken ne ise bunu yapmak durumundayız" dedi.

Başbakan Erdoğan, yeni görüşmelerin olup olmayacağına ilişkin ise, "Tabii BDP'nin çağrısını nedenli değerlendiririz, kaale alırız o ayrı konu" diye konuştu. Erdoğan, CHP'nin terör sorunun çözümüne ilişkin gerçekleştirilen toplantının üzerinden 3 ay geçmesine rağmen kendilerine dönmediğini söyledi.

Meclis'in açılmasıyla birlikte terör sorunun çözümüne ilişkin muhalefet partilerini harekete geçirmeye çalışacaklarına vurgu yapan Erdoğan, Öcalan'ın öldüğü yönündeki iddialara da açıklık getirdi. Başbakan Erdoğan, iddialar üzerine Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan'ın İmralı'ya gitmesine izin verdiklerini belirtti. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Politika Başbakan Erdoğan'dan Değerlendirmeler (1) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement