Başbakan Erdoğan Ikby Başkanı Barzani Buluşması - Son Dakika
Güncel

Başbakan Erdoğan Ikby Başkanı Barzani Buluşması

Başbakan Erdoğan Ikby Başkanı Barzani Buluşması

Başbakan Erdoğan'ın Diyarbakır'a gerçekleştireceği ziyarette Mesut Barzani ile bir araya gelecek olması bazı siyasilerce sürpriz bir durum olarak değerlendirilirken, siyasiler görüşmenin ...

11.11.2013 15:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Diyarbakır'a gerçekleştireceği ziyarette Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüşecek olması bazı siyasilerce sürpriz bir durum olarak değerlendirilirken, siyasiler görüşmenin hayırlara vesile olmasını diledi.

HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, haberi yeni duyduğunu belirterek, bunun iyi bir gelişme olduğunu söyledi.

"Sayın Başbakanın Sayın Barzani ile Diyarbakır'da görüşmesi umarım ki olumlu sonuçlara vesile olur" diyen Burkay, haberin kendisi için sürpriz olduğunu belirtti.

Burkay, görüşmenin gündemini henüz bilmediğini ifade ederek, şöyle dedi:

"Diyaloğu bile olumlu buluyorum. Olumlu sonuçlar vermesini temenni ediyorum. Hem Türkiye'yi hem Kürdistan Federe bölgesini ilgilendiren konular olabilir. Bunlar arasında Suriye sorunu var. Bunlar arasında çözüm ve barış süreci denen PKK'nın silah bırakmasına yönelik konu olabilir. Belki ticari ilişkiler de olabilir. Öyle de olsa hem Kürdistan Federe Bölgesi ile Türkiye'nin bu konuları diyalogla görüşmesi, ortak bir anlayışa varması, iki tarafın da yararına olur tabiki. İlk kez Diyarbakır'da böyle bir görüşme oluyor. Diyarbakır'ın Kürtler bakımından sembolik bir anlamı da var. Sayın Barzani tarafından ilk kez Diyarbakır'a resmi bir ziyaret olacak."

"Yeni bir temas alanı açılıyor"

HDP Genel Başkan Yardımcısı Ertuğrul Kürkçü, "Sayın Barzani'nin bu şekilde Türkiye'de ağırlanmasının ve meselelerin onunla görüşülmeye başlanmasının bölge barışı için iyi bir şey olduğunu düşünüyorum" dedi.

Görüşmenin Suriye'deki gelişmelerle ilgili olacağını düşündüğünü ifade eden Kürkçü, "Suriye ile ilgili politikaları yeniden kurmak gündemde. Bu temasın Dışişleri Bakanlığının Irak merkezi yönetimi ile sürdürdüğü temaslara da paralel sürdürüldüğünü düşünüyorum. Bu tablodan görüyoruz ki Türkiye'nin dış politikası ve diplomasisi yeniden karılmaktadır. Bu kapsamda yeni bir temas alanı açılıyor" diye konuştu.

"Önemli bir bölgesel görüşmenin Diyarbakır'da gerçekleşecek olması Kürt halkının gönlünü okşayacaktır" diyen Kürkçü, şunları kaydetti:

"Sayın Barzani'ye tanınan kadirbilirliğin, misafirperverliğin Salih Müslim'e, BDP eş başkanlarına tanınmasını, onların da bu şekilde muhatap alınmasının süreci kolayca sürdürmek için faydalı olacağını düşünüyorum. Bu görüşmenin bunun başlangıcı olmasını dilerim."

- Görüşmenin çözüm sürecine etkisi

Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Başbakan Erdoğan ile IKBY Başkanı Barzani'nin Diyarbakır'da yapacağı görüşmenin hayırlara vesile olmasını diledi.

Daha önce de benzer görüşmelerin yapıldığını ifade eden Yapıcıoğlu, doğal karşıladıkları görüşmenin içeriği ile ilgili bir bilgilerinin olmadığını belirtti. Yazıcıoğlu, şöyle konuştu:

"Bu görüşme inşallah Irak ile Türkiye arasında bazı yeni sınır kapılarının açılması da dahil, ticari ve kültürel ziyaretler ile ilişkilerin artmasını ve buna bağlı bazı neticelerin çıkmasını umuyor ve diliyoruz. Irak, Suriye ve Türkiye arasında Birinci Dünya Savaşı yıllarına kadar bir bütünlük vardı. Birbirleri ile akraba olan bu insanların aralarındaki ilişkinin rayına oturması ve gelişmesi noktasında bazı kolaylıkların sağlanması parti programımızdaki taleplerdir. Bu görüşme de çözüm sürecinin de görüşülmesi bekleniyor. Görüşmenin bu sürece de katkısı olur diye bekliyoruz."

"Barzani'ye 'Hoşgeldiniz' deriz"

Bağımsız Van Milletvekili Aysel Tuğluk ise IKBY Başkanı Barzani'nin Diyarbakır'da görüşecek olmasını ilginç ve şaşırtıcı olarak değerlendirdi.

Görüşmenin içeriğini bilmediğini ifade eden Tuğluk, Barzani'nin daha önce Diyarbakır'a gelmediğini belirtti. Tuğluk, ziyarete ilişkin şunları kaydetti:

"Biz de daha önce Diyarbakır'a davet etmiştik Nevruz etkinlikleri için. Sayın Barzani hep gelmek istiyordu ancak sanırım koşulları uygun görmediği için gelmemişti. Sayın Barzani'ya tabiki 'hoşgeldiniz' deriz. Umarım bu ziyaret barışa, çözüme, kardeşliğe katkı sunar. Sayın Barzani'yi ziyaret etiğimizde gerçekten bize çok özel yaklaşılıyor. Kürt bölgesel yönetiminin başkanı bizim için çok değerli ve tabiki ağırlamak isteriz BDP üzerinden. Kendisinin görüşme talebi var mı yok mu bilmiyorum. Umut ediyorum bu ziyaret iyi gelişmelere vesile olur. Tüm talebimiz budur."

Suriye'deki gelişmeler

BDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan ise görüşmede Suriye'deki gelişmelerin değerlendirilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.

"Suriye'de Kürtlerin kendi kendilerini yönetmeleri ile ilgili bir yönetim hazırlığı yaptığı öğrenildi. Bir süre sonra bu yönetim kamuoyuna ilan edilecek sanırım. Tüm bu gelişmeler ve takınılması gereken ortak tavır konusunda bir görüşme yapılacağını düşünüyorum" diyen Aydoğan, Suriye'deki gelişmelerle çözüm sürecinin iç içe olduğunu belirtti.

Mesut Barzani'nin görüşme için Diyarbakır'ı seçmesinin anlamlı olduğunu vurgulayan Aydoğan, görüşmenin burada gerçekleştirilecek olmasının yoğunluktan kaynaklanabileceğini ifade etti.

"Barzani'nin şu anki tavrı bizim açımızdan eleştirel bir tavır ve tutumdur" diyen Aydoğan, şöyle dedi:

"PYD Eşbaşkanı Salih Müslim Cenevre'de yapılacak konferans ile ilgili yurt dışına çıkmak ve bunun için Barzani'nin denetimindeki sınır kapısını kullanmak isterken sınır kapısının kapatılması ve Müslim'in orada bekletilmesi, sınır kapısının insani yardım ve ticari anlamda açılmaması, Barzani'nin Kürt sorununa yaklaşımını ifade etmektedir. Bu konularda artık bir net bir tutum ve tavır takınmamın zamanı gelmiştir. Diyarbakır'da muhtemelen bunlar görüşülecektir." - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Erdoğan Ikby Başkanı Barzani Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement