Başbakan Yardımcısı İşler, Saraybosna'da Sağlık Ocağı Açtı - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı İşler, Saraybosna'da Sağlık Ocağı Açtı

Başbakan Yardımcısı İşler, Saraybosna\'da Sağlık Ocağı Açtı

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Saraybosna yakınındaki Visoko kentinde TİKA tarafından yaptırılan TİKA Moştre sağlık ocağının açılışını yaptı.

16.01.2014 21:45  Güncelleme: 23:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Bosna Hersek'teki temasları kapsamında, başkent Saraybosna yakınındaki Visoko kentinde Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yaptırılan "TİKA Moştre" sağlık ocağın açılışını gerçekleştirdi.

TİKA Başkanı Serdar Çam'ın yanı sıra aralarında AK Parti Şırnak Milletvekili Mehmet Emin Dindar ve AK Parti Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle'nin de bulunduğu heyetle Bosna Hersek'e gelen İşler, ülkenin kuzeyindeki Bosanski Şamats şehrinde restorasyonu TİKA tarafından tamamlanan, Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı merhum Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu evin açılışını yaptıktan sonra, Visoko kentine geçti.

Visoko'nun Moştre beldesinde 15 bin kişiye hizmet verecek, yaklaşık 650 metrekarelik alanda kurulan "TİKA Moştre" adlı sağlık ocağının açılışına Türkiye'den gelen heyetin yanı sıra Bosna Hercek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak Üyesi Bakir İzzetbegoviç, Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç, Bosna Hersek Federasyonu Sağlık Bakanı Rusmir Mesihoviç, TİKA Balkanlar ve Doğu Avrupa Daire Başkanı Ali Maskan, Ankara'nın Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Bosna Hersek İslam Birliği temsilcileri, çok sayıda Visokolu katıldı.

Açılışa gelen çok sayıdaki Visokolu çocuk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğraflarını taşıdı, "Recep Tayyip Erdoğan, sizi seviyoruz, size minettarız. Visoko halkı" ve "Dik dur eğilme, Visoko da seninle" yazılı afişler açtı.

-"Türkiye'de bitmez, tükenmez bir Bosna sevgisi vardır"

Başbakan Yardımcısı İşler, yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Visoko halkına selamlarını ileterek, şunları söyledi:

"Buradaki Recep Tayyip Erdoğan sevgisi ve coşkusunu görünce doğrusu biz de çok duygulandık. Siz de Recep Tayyip Erdoğan'ı seviyorsunuz, biz de Türkiye olarak sizleri seviyoruz. Türkiye, takip ettiği dış politikasıyla bölgesinde ve komşu bölgelerde barışı, istikrarı ve huzuru hedeflemektedir. Türkiye'nin TİKA adlı kuruluşu burada, Visoko'da bu güzel esere imza attı ve hayata geçirdi. Sizlerin 4 yıl süren savaşta çok acılar çektiğini biliyoruz. Biz, TİKA olarak dünyanın çeşitli yerlerine çeşitli projelere imza atıyoruz. Bosna'da da yüzlerce projeler imza attık. Bu eser de TİKA'nın atmış olduğu imzalardan biridir. Burada 15 bin insanın hizmet alacak olması bizi gururlandırıyor. Bu projede emeği geçen başta TİKA Başkanımıza, ekibine ve Bosna Hersek Koordinatörümüze teşekkür ediyorum. Ayrıca bu projenin gerçekleşmesinde her türlü katkıyı veren değerli belediye başkanımız Amra Babiçe teşekkür ediyoruz. Türkiye'de bitmez tükenmez bir Bosna sevgisi vardır."

Türkiye Cumhuriyeti devletinin Bosna'nın ve Bosna Hersek vatandaşlarının kardeşliğinin devam edeceğini vurgulayan İşler, "Buradan önce büyük insan Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç'in 'Anı Evi'ni, doğduğu evinin açılışını yaptık ve büyük bir gurur duyduk. Ona burada rahmet diliyorum. O, bir barış insanıydı ve ömrünü barış için harcadı. Ben de bütün Bosna halkına barış, huzur ve istikrar diliyorum. Hepinize selamlarımı sunuyorum, açılan bu sağlık merkezinin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum" dedi.

TİKA'nın bu projeyi gerçekleştirmesinden dolayı teşekkürlerini dile getiren Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Boşnak üyesi Bakir İzzetbegoviç, TİKA'nın Bosna Hersek'te gerçekleştirdiği projelerin listesinin çok etkileyici olduğunu belirterek, son 3 yıl içerisinde 130'dan fazla projenin uygulandığını hatırlattı.

Türkiye'nin, son 10 yıl içinde katettiği başarıdan dolayı Bosna Herseklileri de çok mutlu ettiğini dile getiren İzzetbegoviç, "Bu sebeple, bugün buradan, Bosna Hersek'ten, özel selamlarımızı ve en güzel dileklerimizi bizim kardeşimize, ülkemizin büyük dostuna, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a iletiyoruz. İsteğimiz, Recep Tayyip Erdoğan daha uzun yıllar boyunca Türkiye'ye refah yolunda önderlik yapsın. Güçlü ve istikrarlı bir Türkiye, sadece Bosna Hersek için değil, tüm bölge için önemli unsur olacaktır" diye konuştu.

TİKA Başkanı Serdar Çam ise Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç'in kısa süre önce Türkiye'yi ziyaret ettiğini ve Başbakan Erdoğan ile görüştüğünü belirterek, "Bundan çok kısa süre sonra, Ankara'nın Altındağ Belediyesi ile kardeş belediye protokolü imzalanmıştı ve bir işbirliğine başlandı. Bu iş birliği projelerinden biri de bugün açılışında bulunduğumuz sağlık ocağıdır. Bu projenin tatlı ve güzel bir sona ulaşmasından dolayı TİKA olarak biz mutluluk duyduk. Bu, aynı zamanda isminde 'TİKA'nın geçtiği Balkanlar'ın ilk eseridir, bundan da dolayı da çok mutluyuz" ifadesini kullandı.

Sağlık ocağının inşasında katkısı olan herkese ve özellikle Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç'e teşekkür eden Çam, sağlık ocağının tüm kente hayırlı olmasını diledi.

Visoko Belediye Başkanı Amra Babiç de Visoko'nun Moştre beldesinde yaşayan vatandaşların bugüne kadar sağlık hizmeti konusunda sıkıntı çektiğini hatırlatarak, bundan sonra son derece modern bir sağlık ocağında ihtiyaçlarını karşılayabileceklerini ifade etti.

Babiç, "Misafirlerimizden rica ediyorum ki tüm Türkiye halkı, hükümeti ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a selamlarımızı iletsinler. Biz, Bosna Hersek'te güçlü ve samimi dostlara sahip olduğumuzdan çok mutluyuz. Biz küçük bir ülkeyiz ve gururlu bir milletiz. Ülkemiz Bosna Hersek'in gelişmesine katkısı olan herkese çok minnettarız" dedi.

Konuşmaların ardından, davetliler birlikte kurdeleyi keserek TİKA Moştre Sağlık Ocağını hizmete açtı. Törende ayrıca TİKA tarafından yapılan ve sağlık ocağına kadar gelen yol da açıldı.

-Priyeko Kültür Merkezi'nin temeli atıldı-

Davetliler daha sonra, Visoko'nun kardeşi belediyesi olan Altındağ Belediyesi tarafından yaptırılacak olan Priyeko Kültür Merkezi'nin temel atma törenine katıldı.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, yaptığı konuşmada, Bosna Hersek ve Türkiye halklarının kardeş olduğunu dile getirerek, "Yıllardır devam eden bu kardeşliğimizi iki yerel idare olarak bugün bir kez daha tarihe not düşerek bir iz bırakıyoruz. Altındağ Belediyesi, Ankara'nın bir merkez belediyesi, Visoko bizim tek kardeş belediyemiz. Kardeşliğimiz sözde kalmayacak ve kardeşliğin gereğini yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Tiryaki, ağustos ayında açılışının yapılması planlanan kültür merkezinde sinema ve konferans salonları ile kütüphane olacağını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı İşler ise Başbakan Erdoğan'a destek pankartların açıldığı temel atma töreninde, şunları söyledi:

"Özellikle karşımda duran pankartlardaki bu yazılar beni çok mutlu etti. 11 yıldır iktidarımız döneminde izlediğimiz politikaların ne kadar doğru politikalar olduğunu buradan bize bir kez daha göstermiş oldunuz. 11 yıldır da huzuru, barışı ve istikrarı sağlamak için gece gündüz demeden çalışıyoruz. Sizler çok acılar çektiniz, bugün Türkiye olarak, kardeş Türkiye halkı olarak, sizin acı gününüzde de tatlı gününüzde de yanınızdayız, olmaya da devam edeceğiz".

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Bosna Hersek'teki temaslarının ikinci ve son gününde ise Mostar kentini ziyaret edecek. İşler, Kanuni Sultan Süleyman'a sadrazamlık yapmış Rüstem Paşa'nın kardeşi Haci Zaim Mehmet Bey tarafından 1577 yılında inşa edilen ve Hersek bölgesinin tek medresesi (imam-hatip lisesi) olan "Karagözbey Medresesi"nin yeni binasının açılış törenine katılacak.

Cemal Biyediç Üniversitesi kampüsü içerisinde inşa edilen ancak kaynak yetersizliği nedeniyle uzun süredir tamamlanamayan Karagözbey Medresesi'nin yeni binası, TİKA'nın destekleriyle bitirildi. Binanın açılışına, Bosna Hersek Üçlü Devlet Başkanlığı Konseyi Üyesi İzzetbegoviç ve Bosna Hersek Reis-ul Uleması Hüseyin Kavazoviç de katılacak.

İşler, açılışın ardından, tarihi Mostar Köprüsü'nü ve 600 yıllık geçmişi bulunan Blagay Tekkesi'ni ziyaret edecek. - Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı İşler, Saraybosna'da Sağlık Ocağı Açtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement