Başbakan Yardımcısı İşler, Kosova'da - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yardımcısı İşler, Kosova'da

Başbakan Yardımcısı İşler, Kosova\'da

İşler, Kosova'nın Türk asıllı Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile görüştü.

22.04.2014 15:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kosova'daki temasları kapsamında, Türk asıllı Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile bir araya geldi.

İşler, hükümet binasında Yağcılar ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, Kamu Yönetimi Bakanı Yağcılar'ın daveti üzerine 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı kapsamında yapılacak etkinliklere katılmak üzere Priştine'yi ziyaret ettiğini, ayrıca gün boyunca resmi temaslarda da bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını kazandığı günden beri güçlü bir şekilde bu ülkeyi desteklediğini ifade eden İşler, "O günden bugüne, Kosova'nın uluslararası arenada tanınması konusunda Türkiye olarak çok büyük gayretler gösterdik. Bugün çok şükür Kosova'yı tanıyan ülke sayısı 106'ya çıktı. Bundan sonra da yeni tanımalar olması konusunda Türkiye olarak gerekli desteği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye olarak Priştine ile Belgrad arasındaki diyalog sürecini desteklediklerini kaydeden İşler, "Bu diyalog süreci tamamlandığında, AB üyeliği konusunda, Kosova'nın önünün açık olduğunu düşünüyoruz. Kosova'nın geleceği Avruap'dadır, Avrupa Birliği'ndedir. Bu doğrultuda, gerekli desteği Türkiye olarak veriyoruz" dedi.

Kosova'nın ordu kurma gayreti içinde olduğunu söyleyen İşler, aynı şekilde Kosova'nın NATO'da da yer alması konusunda Türkiye olarak gerekli gayreti gösterdiklerini vurguladı.

İşler, iki ülke arasındaki siyasi ilişkilerin de son derece iyi düzeyde olduğuna dikkati çekerek, "İşadamlarımız, burada ciddi yatırımlar yapıyor. Kosova'da 2013 yılında en fazla yatırım yapan işadamları, Türk işadamları oldu. 85 milyon avroluk yatırımla birinci sırada yer aldılar. Türk işadamları, burada ciddi anlamda istihdam sağlıyorlar" ifadelerini kullandı.

Kosova'da Türkçe'nin yaygın bir şekilde konuşulduğunu bildiklerini ifade eden İşler, Kosova'daki Türk nüfusunun 18 binlerde olmasına rağmen 300 bine yakın insanın Türkçe konuştuğunu ifade etti.

Kamu Yönetimi Bakanı Yağcılar da bu ortak günde Kosovalı Türklerle birlikte oldukları için Başbakan Yadımcısı İşler'e teşekkür ederek, hem Kosova'ya hem de Kosova'daki Türk toplumuna destekleri nedeniyle Türkiye hükümetine minnettar olduklarını belirtti.

-İşler, Türk öğrencilerle bir araya geldi

Başbakan Yardımcısı İşler, basın toplantısının ardından, Kosova'daki Türk asıllı ilköğretim öğrencileriyle bir araya geldi. İşler ve Yağcılar, Türk asıllı öğrencilerle birlikte, 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı dolayısıyla pasta kesti.

Çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili şarkı ve şiirler okudu. Çocuklar daha sonra, İşler ve Yağcılar'a çeşitli sorular yöneltti.

Armağan isimli bir çocuk, okul ile evi arasındaki mesafenin çok uzak olduğunu ve kendilerine bir okul servisi  tahsis edilmesinin mümkün olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, Başbakan Yardımcısı İşler, TİKA aracılığıyla kendilerine bir okul servisi hediye edeceklerini kaydetti.

İşler'e ziyareti sırasında TBMM Avrupa Birliği (AB) Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, milletvekilleri Musafa Kemal Şerbetçioğlu, Tülay Selamoğlu, Gülay Dalyan ,Özcan Yeniçeri, Mehmet Günal, TİKA Başkanı Serdar Çam ile Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan da eşlik ediyor. - Kosova

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Başbakan Yardımcısı İşler, Kosova'da - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement