Başbakan Yıldırım: (6) - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yıldırım: (6)

Başbakan Binali Yıldırım, "Asgari ücretin vergi dilimi değişmesinden kayıplar vardı, onu ortadan kaldıracak ve değişmeyecek şekilde düzenleme yapıyoruz.

25.09.2017 14:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım, "Asgari ücretin vergi dilimi değişmesinden kayıplar vardı, onu ortadan kaldıracak ve değişmeyecek şekilde düzenleme yapıyoruz. Bunun farkını biz bütçeden karşılayacağız. Kimse asgari ücretin altında ücret almayacak, yıl sonuna kadar." dedi.

Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde TRT Haber, A Haber, CNN Türk, Haber Türk ve NTV ortak yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları cevapladı.

Taşeron işçilerle ilgili bir soru üzerine Yıldırım, bu konuyu en geç bu yılın sonunda bir karara bağlamış olacaklarını ifade etti.

Yıldırım, "Taşeron statüsünde çalışan vatandaşlarımız endişe etmesin, onların çalışmasını teminat altına alacak ve sürekliliğini sağlayacak bir model üzerinde büyük ölçüde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı çalıştılar." bilgisini paylaştı.

"Kadro mu sözleşmeli mi olacakları" yönündeki bir soru karşısında Yıldırım, "Orasını açıklamayayım ama devletle bağları kurulacak. Bu şekilde çalışmalarına devam edecekler." dedi.

Varlık Fonu'na ilişkin bir soru üzerine de Yıldırım, "Varlık Fonu'na bir atama önümüzdeki günlerde yapabiliriz. Bu hafta olmasa da haftaya olabilir. Üzerinde çalışıyoruz." bilgisini verdi.

Başbakan Yıldırım, fonun yeniden organizasyonu ile ilgili bir çalışmanın bulunup bulunmadığı yönündeki bir soru üzerine fon ile ilgili spekülasyonların yapıldığını, bunların hiçbirinin doğru olmadığını vurguladı.

"Biz konuşmuyoruz millet konuşsun varsın." diyen Yıldırım, fonun kurulma nedenlerini anlattı.

Yıldırım, 70-80'den fazla ülkede böyle fonların bulunduğuna işaret ederek, Singapur'daki oluşumun 70'li yıllarda kurulduğunu dile getirdi. Yıldırım, "Biz daha dün kurduk, atamasını kasımda yaptık, ocakta fiilen göreve başladı. Aman öyle şeyler bekliyoruz ki sanki bir yerden gömü buldu, bir servet, Türkiye'nin bütün işlerini düzeltecek. Bu fonun amacı belli, büyük yatırımlara kaynak sağlayabilecek çalışmalar yapmak. Devletin elindeki varlıkları değerlendirip bunu yatırıma dönüştürmek. Dolayısıyla cari açığın daha fazla büyümesinin önüne geçmek. Fon, esas itibarıyla böyle bir çalışma yapacak. Dünyada başarılı uygulamaları var, onları örnek alarak çalışmaları başlattık." diye konuştu.

Türkiye'nin, sermayelerinin toplamı 40 milyar doları bulan 13 önemli şirketinin sevk ve idaresi ile işlerini yürütmelerinin yine kendi sorumluluklarında devam ettiğini belirten Yıldırım, "Yani Varlık Fonu bunlara çökmüş değil, Varlık Fonu'nun görevi, sadece onların varlıklarını değerlendirerek daha ilave kaynak üretmek, onları bir baz kabul edip daha fazla kaynak üretmek. Bu kaynakla Türkiye'nin büyük projelerini veya üçüncü ülkede müteahhitlerimizin ihtiyacı olan kaynağı temin etmek suretiyle hem ülkemize katma değer sağlamak hem de finans sistemimiz üzerindeki, Hazine üzerindeki yükleri, bütçe açığını daha doğrusu cari açığı azaltacak tedbirler almak." değerlendirmesini yaptı.

-"Kamu olarak herhangi bir zararımız yok"

Bir soru üzerine Türk Telekom'un gayet iyi gittiğini söyleyen Yıldırım, "Sahiplik sorunu ayrı bir konu, şirketin iç çalışması, iş ve işlemlerini yapması ayrı bir konu. Şirket iyi gidiyor. Göstergeleri de iyi, gayet güzel. Ortaklıktan kaynaklanan sıkıntılardan kurtuldu. Niye? Biz yönetimi değiştirdik, şirket kan kaybetmesin diye." ifadesini kullandı.

Hariri Grubu'nun başka işlerinden dolayı sıkıntıya girdiğinden Türk Telekom'da da dolaylı olarak bunun sonuçları olduğunu ve borçlarını ödeyemediğini dile getiren Yıldırım, ortaklık sözleşmesine göre ekimin başında sürenin dolacağını ve kamu olarak müdahale etme haklarının bulunduğunu ifade etti.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Nasıl müdahale olacak? Bankaların alacağı var. Ödeyemiyor. O halde biri gelip diyecek ki size 'Ben bu borçları üstleniyorum, ben yeni ortak olmak istiyorum. Kabul ediyor musunuz?' Şartlar uygunsa olur, değilse bankalar borçlarını yeniden yapılandırırlar şirket çalışmaya devam eder, borcunu öder. Bizim kamu olarak bundan herhangi bir zararımız, ziyanımız söz konusu değil."

"Gerekli tedbirleri alıyoruz"

Yıldırım, "Kuzey Irak ve Suriye'nin genelindeki durum söz konusu iken Türkiye'de sınırlar içindeki terörle mücadele olumsuz bir yansıma bekliyor musunuz?" sorusu üzerine, "Doğrusu böyle bir öngörümüz var, yani buna göre bir tedbir alıyoruz. 'Burada bir kaos olacak, bir karışıklık olacak' der demez, bundan yararlanarak ülke içinde faaliyetlerini bölücü terör örgütü artırabilir. Bunu göz ardı etmiyoruz ve gerekli tedbirleri alıyoruz." dedi.

"Kasım ayının başından itibaren dosyaları ele alıp değerlendirecek"

OHAL İnceleme Komisyonu ile ilgili soruları da yanıtlayan Yıldırım, "İtiraz komisyonu başladı, yerleşti. Bütün itirazlar 101 bin civarında. 14 Eylül itibarıyla da süre doldu. Zannediyorum, kasım ayının başından itibaren dosyaları ele alıp değerlendirecek." dedi.

FETÖ ile mücadeleye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, devam eden davaların bulunduğunu, bazılarının sonuçlanmaya yakın olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Mahkemeler, bu işi kararını veriyor ama yargı, biz fazla bunlara bir şey diyemiyoruz. Bana kalırsa benim kafama göre darbeden sonra bir ay içinde hepsinin ipini çekerdik. Öyle olmalıydı. Ama hukuk sistemi, 'O, onu' dedi, 'Bu bunu' dedi. Şuradan bu delil geldi, buradan bu itirafçı geldi, uzuyor uzuyor milletin keyfi kaçıyor. Bu iş ne kadar uzarsa toplumdaki yargıya güven de zarar görüyor. O yüzden de daha fazla uzatmamak lazım. Zannediyorum epey olgunlaştı, yıl sonuna kadar umutları kesilir. 'FETÖ ekibi, dayanın, durun, reddedin, kabul etmeyin, takiye yapın, kurtulacaksınız, bu perşembe olmazsa gelecek perşembe' filan böyle rüya tabirleriyle oradakilerin motivasyonlarını yüksek tutmaya çalışıyorlar.

Ama bunlar tabii geçerli bir şey değil. Bir de oradaki yargılamaları uluslararası zemine çekecekleri için 'Yargılama adil olmadı' filan diyerek birtakım kasıtlı hareketler yaparak böyle bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Buna karşı dikkatli oluyor yargı camiamız. Bunlara böyle bir malzeme vermemek için bir çok şeyi de sineye çekiyorlar. Tutuklu sayısı 50 bin 400 civarında, adli kontrolle çıkan sayısı da bir o kadar, 50 bin 900. Yakalama kararı verilen 8 bin 675. Açılan toplam dava sayısı 4 bin 971. Bizim Başbakanlık olarak müdahil olduğumuz dava sayısı 255. Bu FETÖ ile ilgili."

Başbakan Yıldırım, PKK ile çok etkin bir mücadele yapıldığını bildirdi. Yurt içinde özellikle barınma ve üs bölgelerinde bir yıl içerisinde 34 bin 324 operasyon yapıldığını kaydeden Yıldırım, bin 500 dolayında barınma yerinin, mağaranın tahrip edildiğini söyledi. Kontrol altına alınan köy sayısının ise 2 bin 388 olduğunu bildiren Yıldırım, teslim olanların, gözaltıların bulunduğunu belirtti ve örgüte katılımın son iki yılda yüzde 85 azaldığını aktardı.

- "Bütün toplumun, memnunların ve gayrimemnunların kucaklaşmaya ihtiyacı var"

Yıldırım, 2019 seçimlerine ilişkin değerlendirme yapmasının istenmesi üzerine, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne göre seçimdeki çıtasının öncekilere göre biraz daha yükseldiğini, daha zorlaştığını söyledi.

Seçimde 50 artı 1 şartının bulunduğunu, bunun için daha çok çalışmak gerektiğini dile getiren Yıldırım, "Kendi kendimize çıtayı yükselttik. Vatandaşımız da buna 'olur' dedi. Buna zorluk demeyelim de daha çok çalışma ihtiyacı var. Daha çok doğru şeyleri yapmaya ihtiyaç var. Bütün toplumun, memnunların ve gayrimemnunların kucaklaşamaya ihtiyaç var." diye konuştu.

" Meral Akşener'in kuracağı parti bütün bu söylediğiniz çizdiğiniz tabloyu ne kadar etkiler?" sorusu üzerine Yıldırım, "Rahmetli Demirel'in bir sözü var ya" ifadesini kullandı.

"Doğmamış çocuk" sözleri üzerine de Yıldırım, "Öyle bir şey. Kimin ne yapacağı bizim çok ilgi alanımızda değil. Biz vatandaşımıza kendi iletişimimizi başından beri iyi bir şekilde sürdürüyoruz. Bundan sonra da bunu devam edeceğiz." dedi.

Herkesin siyasi parti kurabileceğini dile getiren Yıldırım, 15 yıldır iddialarını ortaya koyan partilerin bulunduğunu belirterek, vatandaşın hepsini dinleyeceğini, geleceğini düşüneceğini, önündeki malzemeye bakacağını, ona göre kararını vereceğini anlattı.

"Biz, hep kantara çıkarak bugünlere geldik." diyen Yıldırım, 2019'da da bir tereddüt görmediğini, seçimlerde yine Türkiye'nin geleceğine yön verecek partinin milletin desteğiyle AK Parti olacağını belirtti.

Buna yürekten inandığını ifade eden Yıldırım, şöyle devam etti:

"Partimizdeki metal yorgunluğunu yanlış okumamamız lazım. Bu, yaz yorgunluğuna benzer, gelir geçer. Seçim heyecanı başladı mı yorgunluk filan kalmaz. Normal. 15 sene 12 seçim yapan bir partide yorulma olmaz mı? Ama yorulma nedir, gelirsin oturursun bir ayran içersin, uzanırsın 5 dakika, yorgunluk geçer sonra durmak yok yola devam."

"Erken seçim var mı?" sorusuna Başbakan Yıldırım, "Yok dedik ya, yani tarihler belli." dedi.

Şu anda içinde bulunulan şartlar içinde kamuoyuna da açıkça söyledikleri gibi yerel seçimlerin 2019 Mart'ında, genel seçimler ve cumhurbaşkanlığı seçiminin 2019 Kasım'ında gerçekleşeceğini anlattı.

"Süreç başladı"

Başbakan Yıldırım, açıklamaları sırasında yeni bir haber olarak İran'ın, Irak'ın Kuzey Bölgesel Yönetimi ile sınırlarını kapattığını dile getirdi.

"Türkiye için bir takvim verebiliyor musunuz? Bu adımları söylemiştiniz, komisyon kurulacak diye" sözleri üzerine Yıldırım, günler meselesi olduğunu belirterek, "Süreç başladı." dedi.

Başbakan Yıldırım, TBMM açıldığında 130 maddelik bir tasarı gönderileceğini belirterek, burada önemli düzenlemelerin yer alacağını ifade etti.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Artık sadece bankalar teminat mektubu vermeyecek, sigorta kuruluşları da teminat mektubu verebilecek. Zorunlu deprem sigortasını yaygınlaştırıyoruz. Asgari kentsel dönüşümle ilgili de çok kapsamlı bir düzenleme getiriyoruz. Kentsel dönüşümle ilgili çok kapsamlı bir düzenleme getiriyoruz.

Asgari ücretin vergi dilimi değişmesinden kayıplar vardı, onu ortadan kaldıracak ve değişmeyecek şekilde düzenleme yapıyoruz. Bunun farkını biz bütçeden karşılayacağız. Kimse asgari ücretin altında ücret almayacak, yıl sonuna kadar.

Bir düzenleme de bazı belediyeler emlak vergi değerlerini astronomik artırdılar, yüzde 3 bin. Böyle bir şey yok ki memlekette, bu vatandaşa zulümdür. Buna bir tahdit getiriyoruz yasayla. Belki hükümete yetki alıyoruz. Öyle kafasına göre artırım olur mu? Kızıyor adama, 'Bu mahalle, bu sokak bana az oy verdi', bas vergiyi. Böyle bir şey yok. Yeniden değerleme oranının yüzde 50 fazlasını geçemeyecek."

Yıldırım, vergi oranında tavan sınırı olup olmayacağına ilişkin soru üzerine, bu sınırın olacağını, yüzde 50'yi geçmeyeceğini, böyle bir düzenleme yaptıklarını aktardı.

Turizm bölgelerine ilişkin düzenlemeler de yaptıklarını anlatan Yıldırım, "Turizm bölgelerinde biliyorsunuz bunlar hep devletten 49 yıllığını tahsis veya üst hakkı kiralaması. Bunların sürelerini tekrar uzatıyoruz, yeniliyoruz anlaşmaları. 49 yıl daha vereceğiz. Hem kaynak oluşacak hem de onların süreleri yaklaştıkça yatırım yapmıyorlar, 'ne olacak ne bitecek' diye sıkıntı oluyor. Bu şekilde güzel düzenlemeler var." ifadelerini kullandı.

Halkın tedirgin olmasını gerektirecek bir durumun olmadığını anlatan Yıldırım, şunları kaydetti:

"Duruma hakimiz, bir sıkıntı yok. İşine gücüne baksın millet. İşini büyütsün, yatırımlarını genişletsin. Bakın her şeye rağmen dünyanın sayılı büyüyen ülkeleri arasındayız. Ülkemize hakaret etmeyelim. En zor şartları yaşayan bir ülkeyiz ama en iyi ülkeler arasında yer almayı başarıyoruz. Her şey daha güzel olacak. Büyüme ve ilave istihdam oluşturmaya devam. Vatandaşımızın hayatını, işini kolaylaştıracak büyük reformları da tek tek hayata geçireceğiz. Benim prensibim vatandaşın hayatını kolaylaştırmak, yaşam kalitesini artırmak, yüzünü güldürmek."

Yıldırım, Orta Vadeli Planı çarşamba günü açıklayacaklarını da bildirdi.

(Bitti)

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu
    02:27 Bakan Özhaseki Kütahya'da İftar Programında Konuştu

    Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Kütahya'da AK Parti önceki dönem ve mevcut yönetim kurulu üyeleri ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle iftarda bir araya geldi. Özhaseki, deprem bölgesinde devam eden konut inşaatları hakkında bilgi verdi ve İstanbul'da deprem uyarısında bulundu. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu eleştirdi.

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.


Advertisement