Başbakan Yıldırım: "Singapur'la Serbest Ticaret Anlaşmasının Onay Süreci Tamamlandı" 3 - Son Dakika
Güncel

Başbakan Yıldırım: "Singapur'la Serbest Ticaret Anlaşmasının Onay Süreci Tamamlandı" 3

Başbakan Yıldırım: "Singapur\'la Serbest Ticaret Anlaşmasının Onay Süreci Tamamlandı" 3

Singapur'da katıldığı ISEAS Yusuf İshak Enstitüsü tarafından 41'incisi düzenlenen "Singapore Lecture" konferansında konuşan Başbakan Yıldırım, "Singapur'la serbest ticaret anlaşmasının onay süreci tamamlandı.

21.08.2017 14:24
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Singapur'da katıldığı ISEAS Yusuf İshak Enstitüsü tarafından 41'incisi düzenlenen "Singapore Lecture" konferansında konuşan Başbakan Yıldırım, "Singapur'la serbest ticaret anlaşmasının onay süreci tamamlandı. 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe girecek" dedi.

Başbakan Yıldırım, "Bizim dış politikadaki anlayışımız, Türkiye geliştikçe çevresi de değişecek ve kalkınacak. Bu bağlamda dostlukları artırmak, düşmanlıkları azaltmak, dış politikamızın ana temellerinden birini oluşturuyor" dedi.

Türkiye'nin, farklı ekonomik ve stratejik havzalar arasında köprü ve buluşma noktası olmasının yanı sıra çevresi için ekonomik kalkınma görevini sürdüren bir ülke olduğunu söyleyen Yıldırım, Avrupa'nın doğu ekseninde gelişmiş ekonomisiyle Asya'nın merkezindeki dev ticaret üssü Singapur arasında organik bir bağlantı kuran iki ülke arasındaki köprünün öneminin, her iki ülkenin çevresine ekonomik katkıları göz önüne alındığında daha iyi anlaşıldığını söyledi.

Yıldırım, "Bu yüzden iki ülke olarak birlikte yapacağımız çok faydalı ve o kadar verimli işler olduğunu düşünüyorum. Daha gelişmiş, daha müreffeh bir dünya için birlikte çalışabilir, ülkelerimizi geleceğe hazırlarken çevre ülkelere de katkı sağlayabiliriz." dedi.

"Türkiye, iyi bir iş ortağı, güvenilir bir dost, etkin bir mesai arkadaşıdır"

Yıldırım, "Diplomatik temsil alanında da bunun öneminin farkındayız. 236 dış misyonumuzla Birlemiş Milletler'in 5 daimi ülkesinin ardından en geniş temsil ağına sahip ülke Türkiye'dir. Dış temsilcilik sayımız, ülkemizin uluslararası alandaki artan etkinliğinin bir göstergesidir. Ülkemizdeki yabancı temsilcilik sayısı da benzer şekilde artmış ve 264'e çıkmıştır. Türkiye, iyi bir iş ortağı, güvenilir bir dost, etkin bir mesai arkadaşıdır. Türkiye bugün dünyanın 17'nci, Avrupa'nın 6'ncı büyük ekonomisi ve G20 üyesi bir ülkedir. Satın alma gücü paritesiyle 2 trilyon dolar civarındaki gayri safi hasılasıyla dünyanın 13. büyük ekonomisi konumundadır. Hem Avrupa hem Asya'da yer alan bununla da yetinmeyip tüm coğrafyalara açılan ülkemiz, küresel alanda günden güne etkin bir rol oynamaktadır. Afrika, Asya Pasifik, Latin Amerika ve Karayipler'e yönelik açılım ve ortaklık politikalarımızın, dış politika gündeminde önemli yeri vardır. Bu politikalarla beraber ticaretimiz Afrika'ya son 14 yılda 6, Latin Amerika'ya 7 kattan fazla artış sağlamıştır.

ASEAN ülkeleriyle aynı dönemdeki ticaret hacmindeki artışımız 6 kat artmış, Doğu Asya, Çin, Güney Kore ülkeleriyle dokuz katın üzerine çıkmıştır. Türkiye'nin temel dış politika eksenleri bugün de güncelliğini korumaktadır. Avrupa Birliği, ülkemiz için stratejik hedef olmayı sürdürüyor. AB ile çok boyutlu ve köklü ilişkilerimiz var. AB ile Gümrük Birliği içinde olan tek aday ülkeyiz. Türkiye, AB'nin beşinci büyük ticaret ortağı ve AB ile ticaretimiz yaklaşık 146 milyar dolar seviyesindedir. Gümrük Birliği'ni güncelleyerek ticaret hacmini iki katına çıkarmayı hedefliyoruz ve bunun başarılabileceğini öngörüyoruz" dedi.

Yıldırım, Türkiye'nin, Avrupa-Atlantik güvenliğinin ve savunma politikasının temel taşı olarak kabul ettiği NATO'nun en önemli üyelerinden biri olduğunu, terörle mücadele dahil olmak üzere ittifakın güncel tehditler karşısında uyarlanması bağlamında önemli yönlendirici rol oynadığını belirtti.

Türkiye'nin çok taraflı diplomasi alanında Birleşmiş Milletler çatısı altında aktif çalışmalara devam ettiğini, çeşitli girişimlere öncülük ettiğini vurgulayan Yıldırım, "Finlandiya ile başlattığımız ve eş başkanlığını yürüttüğümüz 'Barış için Arabuluculuk' girişimi, benzer şekilde İspanya ile başlayıp Birleşmiş Milletler seviyesine taşıdığımız Medeniyetler İttifakı küresel girişimleri bu anlamda iki örnektir. Türkiye, Balkanlar'dan Akdeniz ve Ortadoğu'ya, Karadeniz'den Orta Asya'ya uzanan coğrafyada iş birliğini ön plana çıkaran ve aktif politika izleyen bir ülkedir." dedi.

"Gerek bölgemizde gerekse uzak coğrafyalarda daha çok dost kazanmayı hedefliyoruz"

Başbakan Yıldırım, "Mevcut dostluklarımızı güçlendirmeyi ve gerek bölgemizde gerekse uzak coğrafyalarda daha çok dost kazanmayı hedefliyoruz. Yakın çevremizdeki ülkeler ve komşularımızla diyaloğu geliştirmek için iş birliği fırsatlarına odaklanmış vaziyetteyiz. İnanıyoruz ki bütün sorunlar diyalog yoluyla çözümlenebilir. Bu çerçevede siyasi diyaloğun en üst düzeyde sürdürülmesi ve bütün alanlarda kapsamlı iş birliği yapılmasını sağlayan ikili düzeyde bakanlar kurullarını bir araya getiren yüksek düzeyli iş birliği mekanizmasını hayata geçirdik. Hali hazırda bölgemizde bulunan 19 ülkeyle fiilen bu mekanizma çerçevesinde ilişkilerimizi derinleştiriyoruz. Bu mekanizmayı kurduğumuz ülkelerle ticaret hacmimiz, 2002 yılına nazaran 2016 yılında 5 kat artarak, 14 milyar dolardan 75 milyar dolara yükselmiştir. Komşu ülkelerle olan ticaretimiz ise 2002-2016 yılları arasında 4,6 kat artmış, 13 milyar dolardan 60 milyar dolar seviyesine gelmiştir" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Başbakan Yıldırım: 'Singapur'la Serbest Ticaret Anlaşmasının Onay Süreci Tamamlandı' 3 - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı
    21:39 Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi hizmete açıldı

    Şırnak Belediyesi ve TOKİ işbirliğiyle yapılan Millet Kıraathanesi, düzenlenen törenle hizmete açıldı. Kıraathanede Dengbej Evi, kütüphane, okuma, sergi ve toplantı salonları bulunuyor. Belediye Başkanı Mehmet Yarka, yapıyı Beyaz Saray'a benzeterek, Şırnak halkının buraya Beyaz Saray dediğini söyledi. Yarka, gençlere yönelik projelerinin olduğunu ve dijital gençlik merkezi yapacaklarını belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi
    21:38 CHP Genel Başkanı Özgür Özel Marmaris'te Miting Düzenledi

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen mitinge katıldı ve vatandaşlara seslendi. Özel, oy kullanmaya kadar herkesin komşularına, müşterilerine, öğrencilerine, arkadaşlarına ulaşarak CHP'ye destek vermelerini istedi.

  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği
    21:36 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan: 31 Mart seçimleri Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği

    Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Çorum'un Sungurlu ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, 31 Mart yerel seçimlerinin Türkiye Yüzyılı'nın önemli bir eşiği olduğunu belirtti. Işıkhan, AK Parti'nin halka hizmet ettiğini ve bu gücü milletten aldığını vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin dünya standartlarının üzerine çıkacak bir belediyecilik anlayışıyla şehirlerini geliştireceklerini söyledi.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.


Advertisement