"Başıbozuk vol.2" The Empire Project'te - Son Dakika
Güncel

"Başıbozuk vol.2" The Empire Project'te

"Başıbozuk vol.2" The Empire Project\'te

The Empire Project baharda gerçekleşen "Başıbozuk vol.1"in ardından serinin 2. sergisi olan "Başıbozuk vol.2"de dört farklı sanatçıya yer veriyor.

21.11.2013 08:49  Güncelleme: 09:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

The Empire Project baharda gerçekleşen "Başıbozuk vol.1"in ardından serinin 2. sergisi olan "Başıbozuk vol.2"de dört farklı sanatçıya yer veriyor: Banu Birecikligil, Can Pekdemir, Filippos Tsitsopoulos ve SENA. Bu yılın son sergisi olan bu etkinlik 21 Kasım – 11 Ocak tarihleri arasında The Empire Project'de görülebilecek.

Serginin açılış gününde sanatçı Filippos Tsitsopoulos'un, insanın bu yaşamdan sonra diğer canlı formlarında vücut bulduğu inanışından hareketle hayvan ve bitkileri kullanarak yarattığı maskelerin ardında gerçekleşen ve günlük hayatta/tiyatroda "rol yapma"yı sorguladığı performansı yer alacak.

"Başıbozuk" 17 ve 19. yüzyıllar arasında Osmanlı Ordusu'nda yer alan, resmi bir kimliği, rütbesi, üniforması, silahı ve maaşı olmayan, savaşlarda düşmanı şaşırtmak için öncü olarak gönderilen, kazançlarını da yağmadan sağlayan birliklere verilen isimdi. Bu kavrama çağdaş kültürde insanlık durumlarının bir hicvi için geri dönülürken seçilen sanatçılar, işlerindeki risk alan, başkaldıran, keşfeden niteliklerle sergide yer alacaklar. Bir anlamda gösterilen yapıtlar süregelen üretim ve sergileme pratiklerinde ezberbozan görevi görüyor.

Banu Birecikligil 1970'de İstanbul'da doğdu. 1995 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Resim Bölümü'nden mezun olan Birecikligil, 2000 yılında Universitat der Künste Berlin, Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun oldu. Sanatçının heykelleri gidememek, ilerlemek, beklemek, düşmek durumlarının rüyamsı hallerini yaşıyorlar ve arkaik varlıkların gaspettiği bedenleriyle, düşleriyle ve cinsellikleriyle bu dönüşüme tanık oluyorlar.

Can Pekdemir, 1982 doğumlu bir sanatçı ve İstanbul'da yaşıyor. İnsan ve hayvan bedenlerinin metodolojik deformasyonları üzerine çalışıyor. Bedenlerin ve onu oluşturan parçaların farklı ve değiştirilmiş fiziksel koşullar altında nasıl biçimleneceği ve nasıl tekrar yeniden yapılanacağı üzerine denemeler yapıyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi, Görsel İletişim Tasarımı bölümünde 2006-2012 seneleri arasında öğretim görevlisi olarak çalıştıktan sonra, şu an Bahçeşehir Üniversitesi'nde ders vermeye devam etmektedir.

1982 İstanbul doğumlu Sena Çevik 2006 yılında University of arts London,Central Saint Martins - BA Graphic arts and design'dan mezun oldu ve o tarihten beri İstanbul'da yaşıyor ve üretiyor. İlham kaynakları arasında yaptığı seyahatler, tanıştığı kişiler, yaşadığı ülkeler ve elbette okumalarını sayan Sena, şaman köklerinden gelen kuvvetli içgüdülerini takip ederek hayatındaki işaretleri topluyor ve bunları işlerine aktarıyor. Farklı zaman ve boyutları bir araya getirdiği, çamurdan keçeye farklı malzemeler kullandığı işlerinde sembolizm, felsefe, dinler, matematik, fizik, astroloji ve tabii güncel politikayı kodluyor. Başıbozuk'ta yer alan Vulva kadının gücüne vurgu yapan bir iş; sol üst köşesinde bir hamilelik testi dikili, sağ alt köşede ise sanatçının imzasının olduğu seramik bir mühür saklı.

1967 Atina doğumlu Filippos Tsitsopoulos yaratım alanı resimden performansa geniş bir yelpazeyi kapsayan bir sanatçı. 1990 yılından beri uğraştığı interaktif drama enstalasyonları ile resim sanatının olduğu kadar performansın da limitlerini sorguluyor. Performans pratiği izleyici/katılımcıyı ana öğesi günlük yaşamımız olan tiyatroyla ilişkiye sokmak üzerine kurulu olan sanatçı, fotoğraflarında da adeta canlıyı "hayat performansı" bağlamında sorguluyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 'Başıbozuk vol.2' The Empire Project'te - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement