Başkan Akay, "Turhal Şeker Fabrikası Devletteydi, Özelleştirme ile Millete Geçti - Son Dakika
Ekonomi

Başkan Akay, "Turhal Şeker Fabrikası Devletteydi, Özelleştirme ile Millete Geçti

Başkan Akay, "Turhal Şeker Fabrikası Devletteydi, Özelleştirme ile Millete Geçti

Kamuya ait Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi aşamasında Şeker sektörünün tek temsilcisi olarak ihalelere katılarak Turhal Şeker Fabrikasını da bünyesine katmayı başaran Kayseri Şeker, ihalelerin onaylanmasından sonra öncelikle Turhal Şeker Fabrikasının sözleşmeli pancar ekimi yapan...

14.05.2018 12:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kamuya ait Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi aşamasında Şeker sektörünün tek temsilcisi olarak ihalelere katılarak Turhal Şeker Fabrikasını da bünyesine katmayı başaran Kayseri Şeker, ihalelerin onaylanmasından sonra öncelikle Turhal Şeker Fabrikasının sözleşmeli pancar ekimi yapan dokuz bölgede Pancar ekicileri ile toplantılar yapmaya başladı.

Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim ve Denetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyeleri, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü, Genel Müdür yardımcıları, Şeker İş Sendikası Kayseri Şube Başkanı, Birim Müdürleri ve diğer yetkililer hep birlikte öncelikle pancar çiftçileri ile görüşme yaptılar.

Tokat Merkez, Niksar, Artova ve Çamlıbel pancar çiftçileri ile tanışma toplantısı esnasında konuşan Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikalarından sonra Turhal Şeker Fabrikasını da Kayseri Şeker'in bünyesine katmaktan duyulan memnuniyeti dile getirdi.

Kayseri Şeker'in bir çiftçi kuruluşu olduğuna dikkat çeken Başkan Akay; Kayseri Şeker'in bünyesine katılan Turhal Şeker Fabrikasının özelleştirilmesini, "Turhal Şeker fabrikası devletteydi şimdi Kayseri Şeker'in almasıyla Devletten Milletin uhdesine geçmiştir" diyerek değerlendirdi.

Başkan Akay; "Kayseri Şeker Türkiye'deki Şeker sektörünün önemli aktörlerinden, güçlü kuruluşlarından bir tanesidir ve yaptığımız başarılı çalışmalar sonucunda şu anda şeker sektörünü ayakta tutan en güçlü kuruluş haline gelmiştir. Dolayısıyla Kayseri Şeker bu sektörde varlığını daha güçlü bir şekilde sürdürmek adına bu ihalelere girerek Turhal Şeker Fabrikasını almıştır. Bizim niyetimiz Turhal Şeker Fabrikasını geliştirerek çalıştırmaktır. 84 ncü kampanya dönemini yaşayan Turhal Şeker Fabrikasının Kayseri Şeker ile birlikte daha onlarca yıl Turhal'da varlığını sürdürmesi azim ve kararlılığı içerisinde çalışacağız, çalıştıracağız" diye konuştu.

Başkan Akay sözlerini şöyle sürdürdü;

"Kamuya ait Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi aşamasında şeker sektöründen ve Pancar Kooperatiflerinden Kayseri Şeker'in dışında hiçbir kuruluş tek başına gelip de talip olmamış ve fabrika alamamıştır. Biz Kayseri Şeker olarak özelleştirme ihalelerinde sekiz fabrikanın ihalesine katıldık. Turhal Şeker'i aldık ama diğer fabrikaların da değerlerinin artmasına katkı sağlamak suretiyle Devletimizin, hazinemizin kazanmasına da vesile olduk. Bütün bu gelişmeler Kayseri Şeker'in gücünün ve bu sektördeki rolünün bir ifadesidir.

Bizim için öncelik çiftçidir. İhale onaylandıktan sonra bir ekip olarak fabrikadan önce çiftçiye geldik. Bu uygulamayı çiftçiye verdiğimiz değer ve saygının bir ifadesi olarak görüyoruz. Biz öncelikle çiftçilerimizle görüşelim, çiftçilerimizi tanıyalım onlar da bizi tanısınlar sektöre ve pancar tarımına bakışımızı, niyetimizi ifade edelim. Karşılaştıkları sorunlar varsa onları da dinleyelim istedik o nedenle ilk ziyaretimizi çiftçilerimize gerçekleştirdik.

Turhal'da bir afiş gördük "Şeker yoksa Turhal yok diyor" biz o kanaatte değiliz. Şeker de var olacak Turhal da var olacak, Tokat ta var olacaktır. Çünkü biz şuna inanıyoruz. Şeker sektörü Türkiye'de stratejik ve önemli bir sektördür. Pancar Çiftçisi ve şeker pancarı tarımı bizim için, Türkiye için çok değerli anlamlıdır. Bölgemiz açısından Şeker pancarı olmazsa olmazımızdır. O nedenle bu fabrikaların yaşaması ve mutlaka varlığını sürdürmesi lazımdır.

Fabrikayı yaşatacak olan üretimdir. Fabrikanın ihtiyacı olan üretim yapılırsa bu fabrikalar yaşayabilir. Çiftçi olmadan bu fabrikaların üretim yapıp varlığını sürdürmesi mümkün değildir. O nedenle, mutlaka pancar çiftçisinin ayakta kalması varlığını sürdürmesi, şeker pancarının üretiminin devam etmesi ve şeker fabrikalarının yaşaması bizim için vaz geçilmez Milli görevlerden bir tanesidir. Biz bu işi Milli bir görev olarak kabul ettiğimiz bu kadar bu işe sahip çıkıyoruz.

Akay; Burası çiftçinin malıdır. Bizler Fabrikamıza emanetçi olarak sahip çıktığımız gibi çiftçilerimiz de üretim yaparak, Fabrikasına kendi malı gibi sahip çıkacak ve dolayısıyla hep birlikte Şeker Pancarına da Şeker Fabrikalarımıza da sahip çıkacağız dedi.

Tokat Merkezde yapılan toplantıya Pancar ekicisi çiftçiler, Ziraat Odası, Kooperatif ve tarımsal kuruluş temsilcileri, Köy ve Mahalle muhtarları ile nakliyecilerin büyük ilgi göstermesi Kayseri Şeker yöneticilerini de memnun etti." - KAYSERİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Başkan Akay, 'Turhal Şeker Fabrikası Devletteydi, Özelleştirme ile Millete Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı
    16:15 Afyonkarahisar Belediye Başkanı Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına Katıldı

    Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal, kentte düzenlenen Tarım, Hayvancılık ve Gıda Fuarına katıldı. Başkan Köksal, fuarın şehir ekonomisine can suyu olmasını temenni etti.

  • Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki
    16:11 Trabzon'da 'Alo 199' Çağrı Merkezi Kapatılma Kararına Tepki

    Trabzon'da Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri bünyesinde faaliyet gösteren 'Alo 199' çağrı merkezinin kapatılma kararı, çalışanlar tarafından protesto edildi. Çalışanlar, kararın Trabzon'un ekonomisine zarar vereceğini ve 350 kişinin işsiz kalacağını belirterek tepki gösterdi.

  • MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek
    16:06 MÜSİAD, Türkiye'nin Gücü Ödülleri'ni 9 Mayıs'ta verecek

    Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), bu yıl "Türkiye Ekonomi Basını Ödülleri" ve "Bilim ve Teknoloji Ödülleri"ni tek çatı altında birleştirerek "Türkiye'nin Gücü Ödülleri" adıyla 9 Mayıs'ta Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenle verecek.

  • Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı
    16:03 Ticaret Bakanlığı, restoran ve kafelerde fiyat etiketi denetimi yaptı

    Ticaret Bakanlığı ekipleri, 81 ilde restoran ve kafelerde, tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulması uygulamasına ilişkin denetim yaptı. Denetimlerde, fiyat tarifelerinin, iş yerlerinin giriş kapısının önüne ve masaların üstüne, tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilir ve okunabilir şekilde konulup konulmadığı incelendi. Denetimler sonucunda birçok işletmeye idari para cezası uygulandı.

  • Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi
    16:01 Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Jandarma ekipleri yol kontrolleri gerçekleştirdi

    Emet İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve İlçe jandarma ekipleri tarafından hayvan hareketleri ve hayvansal ürünlerin denetimleri çerçevesinde yol kontrolleri gerçekleştirildi.

  • İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı
    15:50 İnebolu'da çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı

    Kastamonu'nun İnebolu ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 100 bin fide dağıtıldı. İlçede rekor sayıda fide dağıtımı gerçekleştirildi. Kaymakam Ahmet Vezir Baycar, dağıtım programında yaptığı konuşmada, geçen seneye göre 2,5 kat daha fazla fide dağıtıldığını belirtti. İnebolu'nun en fazla seraya sahip ilçe olduğunu vurgulayan Baycar, seracılığın yoğun olduğu köylerde göç olmadığını ve bu sayede köy nüfuslarının azalmadığını ifade etti. İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hülya Karaaslan ise TAKE Projesi kapsamında üçüncü kez fide dağıtımı yapıldığını ve 100 bin fidyenin yetersiz olduğunu söyledi.

  • Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar
    15:49 Manisalılara kartlı sayaçtan mekanik sayaca geçiş için adımlar

    Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü, zorunlu kartlı sayaç uygulamasının kaldırılması kararının ardından mekanik sayaca geçmek isteyen Manisalıların uygulaması gereken adımları açıkladı.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu
    15:39 Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı İslahiye'de incelemelerde bulundu

    Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, İslahiye ilçesinde yapımı devam eden iş yerlerini incelemek üzere İslahiye Kaymakamı Mehmet Soylu ve Belediye Başkanı Kemal Vural ile birlikte Küçük Sanayi Sitesi'ne ziyarette bulundu. Daha sonra ise Yeşilyurt Mahallesi'ndeki Yeşil Endüstri Bölgesi ilan edilen Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.


Advertisement