Başkan Akkaya Nasreddin Hoca Anma Günleri'ni Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Başkan Akkaya Nasreddin Hoca Anma Günleri'ni Değerlendirdi

Başkan Akkaya Nasreddin Hoca Anma Günleri\'ni Değerlendirdi

Konya’nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Salih Akkaya, yaptığı bir basın toplantısı ile 24-26 Ekim 2017 tarihleri arasında Akşehir’de gerçekleştirilen Nasreddin Hoca Anma Günleri’ni değerlendirdi.

03.11.2017 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Konya'nın Akşehir İlçe Belediye Başkanı Salih Akkaya, yaptığı bir basın toplantısı ile 24-26 Ekim 2017 tarihleri arasında Akşehir'de gerçekleştirilen Nasreddin Hoca Anma Günleri'ni değerlendirdi.

Akşehir Belediye Meclis Toplantı Salonunda gerçekleştirilen basın toplantısına Başkan Akkaya'nın yanı sıra; Belediye Başkan Yardımcısı Yahya Yıldız, Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, Akşehir'deki yerel ve ulusal basın temsilcileri ile yerel radyo yöneticileri katıldı. Nasreddin Hoca Anma Günleri'nin amacını açıklayan Başkan Akkaya, "Bu anma etkinliklerimizdeki amacımız Nasreddin Hoca'mızı anmak ve torunları olarak ona vefa borcumuzu ödemektir. Nasreddin Hoca'mızın bilge kişiliğini, ulemalığını anlatmak, ilçemize, Türkiye'mize ve tüm dünyaya bunu hatırlatmak amaçlı programlar yaptık. Bu sene Anma Günlerimizde ilkini gerçekleştirdiğimiz ilkokullar arası Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışmasını da ulusal bazda tertip ettik. Milli Eğitim Bakanlığımızla yaptığımız bir protokol kapsamında bütün Türkiye genelinde bu yarışmamızı planladık. Nasreddin Hoca Anma etkinliklerimiz kapsamında da il birincileri Akşehir'e geldiler. Akşehir'imizde onları misafir ettik. Önce bölge birincileri tespit edilerek yarı final oldu. Daha sonra bölge birincileri arasından 8 okul yarışarak da finalde Türkiye birincisi belirlenmiş oldu. Bu sene ilki olmasına rağmen güzel bir yarışma oldu ve hakikaten Akşehir olarak onlara güzel ev sahipliği yaptık" dedi.

Nasreddin Hoca için 5-10 Temmuz'da Nasreddin Hoca Şenlikleri, 24-26 Ekim tarihleri arasında da Nasreddin Hoca Anma Günleri düzenlediklerinin altını çizen Başkan Akkaya, "Biliyorsunuz Akşehir'imizde uzun yıllardır ulusal ve uluslararası boyutta Nasreddin Hoca Şenlikleri yapıla gelmektedir. 5-10 Temmuz tarihinde bunu icra ediyoruz. Bu seneki 5-10 Temmuz Nasreddin Hoca Şenlikleri'mizde gayet güzel bir şekilde dolu, dolu geçti. Ama bu şenliklerde Hocamızın daha çok mizahi yönü ele alınarak sanatsal faaliyetler, eğlence bölümleri ve konserler oluyor. Anma Günleri'nde esas hedefimiz Hoca'mızın o bilge kişiliğini, ulemalığını, İslam alimliğini, müderrisliğini, dikkate alarak, biraz daha kültürel ve dini motifli bir program tertip ediyoruz. Ayrıca bu yıl ulusal Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması'nı da bu Anma Günleri etkinliklerimiz kapsamında düzenledik" diye konuştu.

Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması sayesinde Türkiye'nin birçok ilinden yüzlerce öğrencinin Akşehir'e geldiğini söyleyen Başkan Akkaya "Biz eğitimin küçüklükten başladığını biliyoruz. Çocuklar arasında böyle bir yarışmanın anlamlı olacağını ve bunu Türkiye genelinde yaygınlaştırmamızın isabetli olacağını kanaatine ulaştık. Milli Eğitim Bakanlığımıza bu teklifimizi götürdüğümüzde memnuniyetle karşılanarak ilgi gösterdiler. Özelikle de Milli Eğitim Bakan Yardımcımız Orhan Erdem'in desteğiyle bu projeyi hayata geçirmiş olduk. Türkiye'deki tüm ilçelerde ve illerde Nasreddin Hoca fıkra canlandırma yarışmalarıyla ilgili olarak Nasreddin Hoca ve Akşehir'in adı oralarda konuşulmuş oldu. 2016-2017 öğretim yılı müddetince Akşehir ve Nasreddin Hoca Türkiye'mizin 81 ili ve 956 ilçesinde gündeme taşınmış oldu. Bu yarışmalarda dereceye girenleri de bu yıl 2017-2018 eğitim öğretim yılında 24-26 Ekim tarihlerinde burada ağırladık. Akşehir'e geldiklerinde de, görüştüğümüz öğretmenler ve öğrencilerin hepsi de bu işten çok memnuniyet duyduklarını ifade ettiler. Nasreddin Hoca'mız hakikaten toplumdaki eksiklikleri yanlışlıkları, böyle bir nükteyle, latifeyle, özenli bir şekilde uyararak gidermeyi sağlayan, insanları kırmayan çok naif kişiliğe sahip, hakikaten hayat boyu düstur almamız gereken bir insan. Yarışmaya katılan tüm çocuklar yeni fıkralar öğrendiler ve bu fıkralarla beraber yeni bir hayat modeli, bir hayat düsturu öğrenilmesine vesile olundu. Dolayısıyla biz bu işi önümüzde ki yıllarda da, devam ettirmeye karar kıldık. Burada amacımız Hocamızın mesajlarını ülkemizdeki tüm çocuklarımıza anlatmak ve öğretmektir. Bu konuda başarılı olduğumuzu da düşünüyorum. Yine Nasreddin Hocamız da kendi metodu, argümanı ve fıkraları ile mesajlar vermiştir. Biz bu fıkraları inşallah öğrenerek, öğreterek, anlatarak bu hocamızı tanıtmaya ve Akşehir'imizi tanıtmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"Akşehir bir çok il ve ilçede bulunmayan bir kültüre sahip"

Akşehir'in büyük kültürel değerlere sahip olduğunu ve bunun paylaşılmasının önemli olduğuna vurgu yapan Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, "Fıkra Canlandırma Yarışması dışında da, ki bu belki iller arası olmayabilir ama bunun da çalışmasını şimdiden yapıyoruz. Akşehir türkülerini en güzel söyleme yarışması, en güzel Nasreddin Hoca fıkra anlatma yarışmalarını Akşehir'imizde yapmayı hedefliyoruz. Bu yarışmalarda da Akşehirli gençlerimizin, yavrularımızın ve hemşehrilerimizin yarışmasını düşünüyoruz. Akşehir kültürünün önemli bir parçası olarak gördüğümüz 8 adet Akşehir türkümüz var ki bunlar yaşanmışlıkların hikayeleşmesi ve sonrasında türküye dönüşmesi ile olmuş. Yine Akşehir'imize ait 16 adet folklor oyunumuz var. Bunları hepimizin öğrenmesi ve bilmesi gerekiyor. Bu tür konuların okullarımızda da gösterilmesi için bir takım çalışmalarımız var. Akşehir türküleri ve Akşehir folkloru konularının müzik, beden eğitimi ve Türkçe derslerinde değinilmesini arzu ediyoruz. Çünkü Akşehir yaklaşık yüz bin ölçekli büyük bir ilçe ama birçok ilde birçok büyükşehirde bulunmayan bir kültüre sahip. Bu bizim için büyük bir hazine. Nasreddin Hoca'mızın fıkraları bizim için en önemli konu ve beraberinde diğer konuları da gündeme taşımayı düşünüyoruz. Fıkra canlandırma yarışmamızdaki beklentilerimizden birisi de Akşehir'imiz ekonomisine bir katkı sağlamasıydı. Tabii ki bu öncelikli beklentimiz değil, sonraki beklentimizdi. Yarışmaya katılan çocuklarımızın ve başındaki öğretmenlerinin konaklama ve diğer ihtiyaçları belediyemiz tarafından karşılandı ama aileleri gelen çocuklarımızın aileleri de ekonomik anlamda Akşehir'imize katkı sağladı. Fıkra Canlandırma Yarışmamıza destek veren özellikle Milli Eğitim camiamıza, Milli Eğitim camiamız içinde de başta Bakanımıza, Bakan Yardımcımıza, Konya İl Milli Eğitim Müdürümüz ve diğer bütün illerin ve ilçelerin Milli Eğitim Müdürlerine, Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze teşekkür ediyoruz. Yine jüri konusunda destek veren kurumlarımıza, Üniversitelerimize ve buradaki değerli akademisyenlerimize, Akşehir Belediyemizdeki başta Başkan Yardımcımız Yahya Yıldız ve Kültür Müdürümüz ve ekibine teşekkür ediyorum. Her zaman olduğu gibi bu konuda da bizlere desteğini esirgemeyen Milletvekili hemşehrimiz Mustafa Baloğlu ve Bakan Yardımcımız Orhan Erdem'e ayrıca özel teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Başkan Akkaya'nın konuşmasının ardından toplantıya katılan basın mensupları Nasreddin Hoca Anma Günleri ve Akşehir'i ilgilendiren diğer konularda Başkan Akkaya ile istişare de bulundu. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başkan Akkaya Nasreddin Hoca Anma Günleri'ni Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement