Başkan Duruay Sahil Kenarında İşletmesi Bulunan Esnaf ile Toplantı Yaptı - Son Dakika
Güncel

Başkan Duruay Sahil Kenarında İşletmesi Bulunan Esnaf ile Toplantı Yaptı

Başkan Duruay Sahil Kenarında İşletmesi Bulunan Esnaf ile Toplantı Yaptı

Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Gölbaşı sahil kenarında işletmesi bulunan esnaf ile biraraya geldi.

01.11.2017 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, Gölbaşı sahil kenarında işletmesi bulunan esnaf ile biraraya geldi.

Mogan Gölü'nün temizlenmesi ile ilgili toplantıya Gölbaşı Kaymakamı Tülay Baydar Bilgihan, Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, İlçe Emniyet Müdürü İmdat Gökmen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Güven Alpsoy ve Gölbaşı'nda sahil kenarında işletmesi bulunan esnaf katıldı.

Başkan Duruay, toplantının amacını anlatarak gelen misafirlere teşekkür etti. Başkan Duruay'ın ardından Gölbaşı Kaymakamı toplantının önemini belirterek Duruay'a böyle bir toplantı düzenlediği için ayrıca teşekkür etti. Esnafların kendilerini tanıtması ile devam eden toplantı, Mogan Gölü'nün temizlenmesi konusunda bilgi aktarımıyla sürdü.

Göl temizliğinden sorumlu İnşaat Mühendisi Mustafa Demirci'nin sunumu ile Mogan Gölü temizleme çalışmaları aşama aşama aktarıldı. Demirci, projenin 2014 yılından bugüne nasıl geldiğini şu ifadelerle anlattı:

"2014 yılındaki dörtlü protokolden sonra projelendirme yapıldı. Tuzla tershanesinde yapılan ve Gölbaşına karayolu ile parçalanarak gelen göl temizleme makinesi İmbat'ı 23 Aralık 2016 yılında göle indirdik. Ama kış ayında gölün donmasından dolayı herhangi bir işlem yapılamadı. 2017 Nisan ayında diğer tüm cihazlar da göle indirelerek İmdat ile birlikte çalışmaya başladı. 17 Temmuz 2017'de çamur basma işlemi ilk kez gerçekleştirildi. Gölün uzunluğu altı kilometre olmakla birlikte güneyden kuzeye aşağı doğru eğiliyor. Bu yüzden temizleme işlemini yüksekten alçağa doğru yapmak gerekiyor. Gölün içinde şiddetli bir akıntı olmamasına rağmen ip akıntısından söz etmek mümkün. Bu da çamurun temizlenmesini zorlaştırıyor. Mantığını anlamak açısından şunları söyleyebilirim. En yüksek noktadan yani en dip noktadan temizleyerek aşağı doğru inmek gerekiyor. En aşağı dediğimiz nokta ise Atatürk Sahil Parkı'nın olduğu kısım. Gölün içindeki çamur, bazı yerlerde 50 santimetre olurken bazı yerlerde 2 metreyi buluyor. Bu ölçümler sonucu gölün temizleme hızı değişiyor. 17 Temmuz 2017 yılından bugüne altı bin metreküp çamur çekildi."

Demirci, konuşmasının devamında çamur süzme sistemini anlatarak gölün kendi suyuyla kendini temizlediğini belirtti. Temizleme bittikten sonra çöl ovasına verilen suyun berraklığını çekmiş olduğu videoyla kanıtladı. Demirci, gölde 70 yıllık yığılmış bir kirliliğin olduğunu belirterek, gölün kirliliğinin alüvyal kirlenme, tarımsal gübreleme, evsel atıklar ve göle akan kanalların kirli olmasına bağladı.

Vatandaş sordu başkan cevapladı

Gölbaşı Belediye Başkanı Fatih Duruay, gölün temizliğinin öneminden bahsederek göl kenarı esnafından gölün temiz tutulması için ellerinden geleni yapmalarını istedi. Gölün temizlenmesinin bitişini 2019 yılına yetiştireceklerini belirten Duruay, "Kano, yelken gibi su sporu yarışları yaygın hale getirilecek. Bu da turizmimizi olumlu yönde etkileyecek" dedi. Duruay, ardından kendisine yöneltilen soruları cevapladı. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başkan Duruay Sahil Kenarında İşletmesi Bulunan Esnaf ile Toplantı Yaptı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement