Başkan Erdem'den su tasarrufu çağrısı - Son Dakika
Güncel

Başkan Erdem'den su tasarrufu çağrısı

Başkan Erdem\'den su tasarrufu çağrısı

Dünya ve Türkiye koronavürüsle mücadele ederken uzmanların asıl büyük felaket olarak gösterdiği susuzluk tehlikesine dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursalılara su tasarrufu çağrısında bulundu.

08.01.2021 12:42  Güncelleme: 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya ve Türkiye koronavürüsle mücadele ederken uzmanların asıl büyük felaket olarak gösterdiği susuzluk tehlikesine dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Bursalılara su tasarrufu çağrısında bulundu.

Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem şehrin içme suyu ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan Doğancı ve Nilüfer barajlarındaki su seviyesinin kritik seviyenin de altına düştüğünü söyledi. Son verilere göre Bursa'da Doğancı Barajı'ndaki su seviyesinin yüzde 27'ye, Nilüfer Barajı'nda ise yüzde 4'e kadar düştüğünü hatırlatan Başkan Erdem, vatandaşlara su tasarrufu çağrısında bulundu.

İklim değişikliği ve su rezervlerinin yakından ilişkili olduğunu hatırlatan Başkan Erdem "Bilim insanlarına göre iklim değişikliğinin en önemli etkileri su döngüsünün bozulması ve su kalitesinin değişmesiyle kendini gösteriyor. Günlük hayatın ve planların su sistemlerine göre düzenlendiği dikkate alınarak, iklim değişikliğinin içme suyu kaynakları, halk sağlığı, gıda ve enerji üretimi üzerindeki etkilerinin anlaşılması büyük önem taşıyor. Bu süreçte her bireyin su tasarrufu yapması zorunlu. Hem evlerde, hem de iş yerlerinde yapılabilecek küçük hamlelerle büyük tasarruflara ulaşılabiliriz" dedi.

Dünya ve Türkiye koronavürüsle mücadele ederken uzmanların asıl büyük felaket olarak gösterdiği susuzluk tehlikesine dikkat çeken Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem "Meteoroloji verilerine göre Bursa'da son 100 yılın en kurak 5'inci yılının geride bıraktık. Çok basit tedbirlerle kuraklık tehlikesi ile başa çıkabiliriz. Mesela 20 saniyelik bir el yıkama sırasında yaklaşık 1 litre suyu boşa harcıyoruz. Gerekmediğinde musluğu kapatalım, düşük tüketimli musluk başları kullanalım. Tesisatlarımızda kaçak ve sızıntı olmadığından emin olalım. Dakikada 60 damla sızdıran bir musluk, ayda 800 litre su ve yılda 9.200 litre su israf edecektir. Yani sızdıran bir musluğu onarmak sandığınızdan çok daha fazla su tasarrufu sağlayabilir. Bulaşık ve çamaşır makinelerimizde kullandığımız yıkama programlarına dikkat edelim. Daha kısa ve daha verimli makine programlarını tercih edelim. Artık duştan bulaşığa kadar su ile ilgili tüm alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz" dedi.

Türkiye'nin su zengini olduğu yönünde bir yanlış algının olduğunu ifade eden Başkan Erdem, "Uzmanlara ve TÜİK verilerine göre böyle giderse Türkiye 2030 yılında su fakiri bir ülke olacak. Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8 bin ile 10 bin metreküp olan ülkeler su zengini, 2 bin metreküpten az olanlar su azlığı çeken, bin metreküpten az olanlar da su fakiri ülkeler arasında sayılıyor. Türkiye, kişi başına ortalama bin 500 metreküp ile su azlığı yaşayan bir ülke. TÜİK, 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörüyor. Mevcut kaynakların tamamının korunduğu varsayılsa bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı yılda bin metreküp civarında olacak. Bu da 'su fakiri ülke' olma yolunda ilerlediğimizi gösteriyor" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başkan Erdem'den su tasarrufu çağrısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı
    01:04 Hatay'ın Payas ilçesinde intihar girişimi sonucu 2 kişi yaralandı

    Hatay'ın Payas ilçesinde bir kişi intihar etmek için 4. kattan atladı ve cadde üzerinde yürüyen başka bir kişinin üzerine düştü. Olayda, hem intihar eden kişi hem de üzerine düşen kişi hayati tehlikeyle hastaneye kaldırıldı.

  • Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    01:04 Karabük'te bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı. Sözlü tartışmanın kavgaya dönüşmesiyle çıkan olayda, yaralılar hastaneye kaldırıldı. Polis ekipleri olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek
    00:54 Amedspor Başkanı Aziz Elaldı: Diyarbakır'a 1 milyon kişi gelecek

    TFF 2. Lig Kırmızı Grup lideri Amedspor Başkanı Aziz Elaldı, Diyarbakır'a hafta sonu 1 milyon kişinin geleceğini açıkladı. Elaldı, taraftarlardan anlayış beklediklerini belirtti.

  • İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı
    00:28 İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 55 kişilik aday kadrosunu açıkladı

    İstanbul Tabip Odası Değişim Grubu, 5 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimlere gireceği 55 kişilik aday kadrosunu duyurdu. Başkan adayı Dr. Ahmet Erçek, daha etkin bir İstanbul Tabip Odası için değişim istediklerini belirtirken, yönetim kurulu adayı Dr. Nedim Uzun ise odanın daha güçlü ve etkin bir kurumsal kimlik kazanmasını hedeflediklerini ifade etti. Değişim Grubu, tüm hekimleri seçimlerde kendilerine oy vermeye çağırdı.

  • Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı
    00:25 Kuşadası'nda bir işletmeye ateş açan 2 kişi tutuklandı

    İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kuşadası'nda çıkan kavga sonrası bir işletmeye ateş açan 6 şüphelinin yakalandığını 2 kişinin ise tutuklandığını açıkladı. Bakan Yerlikaya, olayla ilgili çeşitli suçlardan suç kayıtları olan B.S. ve Ö.K.'nin tutuklandığını belirtti.

  • Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı
    00:21 Malatya'da Oto Kiralama Ofisine Silahlı Saldırı: 1 Yaralı, Zanlı Yakalandı

    Malatya'nın Battalgazi ilçesinde bir oto kiralama ofisine silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda bir kişi yaralanırken, 61 ayrı suç kaydı bulunan ve olay sonrası kaçan zanlı ormanlık alanda yakalanarak gözaltına alındı. Saldırı sonucu yaralanan şahıs hastaneye kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi
    00:18 Samsun'un Kavak ilçesinde yonca yüklü tır şarampole devrildi

    Samsun-Ankara kara yolu Hacılı Geçidi mevkisinde H.B. idaresindeki 01 ATY 920 plakalı yonca yüklü tır şarampole devrildi. Olay yerine polis ekipleri sevk edildi ve kaza nedeniyle yolun bir şeridi kapatıldı. Sürücü yara almadan kurtuldu ve ekipler tırı çekici yardımıyla kurtarmak için çalışma başlattı.

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.


Advertisement