Başkan Gürün: "Madencilik yasası revize edilmeli" - Son Dakika
Ekonomi

Başkan Gürün: "Madencilik yasası revize edilmeli"

Başkan Gürün: "Madencilik yasası revize edilmeli"

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin 'Orman Yangınları', 'Tarım ve Su Ürünleri' çalıştayının ardından 'Madencilik' çalıştayı gerçekleştirildi.

14.12.2019 14:06  Güncelleme: 14:12
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin 'Orman Yangınları', 'Tarım ve Su Ürünleri' çalıştayının ardından 'Madencilik' çalıştayı gerçekleştirildi. Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Muğla Milletvekilleri ve madencilik sektörünün temsilcilerinin katıldığı çalıştayda bilim insanları da sunumları ile katkı verdi.

Sektör temsilcileri yer altı zenginliğinin ekonomiye kazandırılmasının şart olduğunu, fakat bu zenginliklerin hammadde olarak değil, işlenmiş olarak ihraç edilmesinin daha karlı bir iş olacağını dile getirdiler. Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise Büyükşehir yasası ile yerel yönetimlere birçok konuda yetki verilirken, nedense madencilik konusunda yerel yönetimlerin hiç söz sahibi olmadığını söyledi. Başkan Gümüş, bunun örneğini Karabağlar Yaylasında sondaj çalışmalarında gördüklerini söyledi.

"Madencilik her haliyle ülkemiz için önemli"

Madencilik sektörünün ülkeye önemli bir gelir ve istihdam sağladığını belirten Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Ama bu şartların neye göre ve nasıl olması gerektiği konusunda kanunu düzenleyen o sektör değil. Üst kurullar düzenliyor ve madencilik de bu sistem içerisinde yürüyor. Madencilik Türkiye için her haliyle çok önemli ve mutlak suretle düzenlenmesi gereken bir olay. Bu çalıştayı bunun için düzenledik. Bütün faktörleri ile tartışılsın istedik. Biz karşı taraf değil, bütün bu sektörün ve çevre, maden birliği içinde hep beraber sorunlarımızı çözelim problemleri ve doğa ile ilgili kaygılarımızı olabildiğince gidererek madenlerimize de sahip çıkalım. Maden tümüyle çıkarılıp ihraç edilmesi gereken bir değer değil. Madenin mutlak suretle Türkiye'de değerlendirilecek kısmının teşvik edilmesi lazım. Mamul olarak yapılması lazım. Esas teşvik edilmesi gereken bu. Sadece ham olarak madenin ihraç edilmesi başkalarının ondan katma değer üreterek tekrar bize döndürmesine sebep olur. Madenci maalesef bu konuda yeteri kadar teşvik edilmemesi nedeniyle elindeki madeni ham olarak satmak zorunda kalıyor" dedi.

"Madencilik yasası revize edilmeli"

Hiçbir madencinin bilerek doğayı tahrip etmek istemeyeceğinin altını çizen Başkan Gürün, "Ama şartlar madencilik sektörünün devam edebilmesi için o sistemin getirdiği şekilde çalışmayı mecbur kılıyor. O nedenle birbirimizi suçlamadan sistemi revize ederek sistem ve düzen bizi kavga ettiriyor ve karşı karşıya getiriyor. Türkiye maden üretiminde dünyada 28'inci, maden çeşitliliği sırasında ise 8'inci sırada. Şu anda Muğla'da maden ruhsatı, arama ve işletme ruhsatı dahil olmak üzere hangi bölgeleri kapsıyor bu konudaki bilgileri resmi olarak alamıyoruz. Bu kadar karanlık şüpheyi de, komploları da üretir. Muğla'nın yüzölçümü 13 bin 338 kilometrekare. Toplam maden ruhsat alanı 3 bin 523 kilometrekare. 961 kilometrekare arama ruhsatı alanı ve 2 bin 562 kilometre kare alan da işletme ruhsatı alanı. Yani Muğla'nın yüzde 27'lik bölümü ruhsatlandırma alanı içinde. 2014 yılı öncesi ruhsatlandırılmış maden ocağı sayısı 449 iken, 2014 yılından sonra 192 maden ocağı daha ruhsatlandırılarak toplam 641 maden ocağı bulunmaktadır ve bunların 333'ü ormanlık alandadır. Ruhsatlı maden alanlarının yüzde 9.13'ü arkeolojik sit, kültürel sit ve ÖÇK alanlarında bulunmaktadır. Peki sit ve madencilik nasıl birbiri ile bağdaştırılıyor? Burada madencinin suçu yok. Ben istiyorum diyor, merkez veriyor. Ama bize soran var mı? Yok. Ben verdim oldu deniliyor. Bundan dolayı madencilik yasasının tekrar ve ciddi olarak revize edilmesi ve bunun mutlak suret ile kurallara bağlanması lazım. Ben bir plan yaparken 13-14 kuruldan görüş alıyorum. Açık bilgi yok. Kimden neyi saklıyorsunuz? Bu karanlığı ortadan kaldıracak yasa değişikliğine kesinlikle ihtiyaç var. Kimse kimseyle kavga etmeden, ülke yararına, ekonomik katkı sağlaması için buna ihtiyaç var diye düşünüyorum. Muğla'da birinci sırada kömür, ikinci sırada mermer, feldspat, krom ve kuvars var. Bu madenler teknolojiyi üretip ham madde değil, mamul hale getirip ihraç etmemiz şart" dedi.

Çalıştayda, CHP Muğla Milletvekilleri ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca'nın ardından ilk oturumda Prof. Dr. Taki Güler moderatörlüğünde Altın Madencileri Derneğinden Dr. Muharrem Köse, Gazeteci Ali Ekber Yıldırım, Arkeolog Prof. Dr. Ahmet Tırpan ve Prof. Dr. Doğan Katrancı madencilik konusunu masaya yatırdı. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Başkan Gürün: 'Madencilik yasası revize edilmeli' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?
    23:09 Getir, küçülüyor mu? FreshDirect ve BiTaksi'yi satacak mı?

    Getir, son yıllarda büyük bir büyüme göstererek Türkiye sınırlarını aşmış ve Avrupa ülkelerinde de hizmet vermeye başlamıştır. Ancak son gelişmelere göre şirketin küçülmeye hazırlandığı iddia edilmektedir. Getir'in Aralık 2023'te satın aldığı FreshDirect ve Türkiye'de hizmet veren BiTaksi'yi satmayı planladığı söylenmektedir. Şirketten henüz resmi bir açıklama gelmemiştir, bu nedenle küçülme şimdilik bir söylentiden ibarettir. Getir, şu anda Türkiye, İngiltere, Almanya, Hollanda ve ABD'de faaliyet göstermektedir.

  • TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir
    23:09 TOFAŞ, Türkiye'de Jeep Üretimine Başlayabilir

    TOFAŞ firmasının Türkiye'de Jeep üretimine başlayabileceği ortaya çıktı. Yeni Jeep CEO'su Antonio Filosa'nın maliyetleri düşürmek adına üretimi başka ülkelere kaydırmayı planladığı ve Türkiye'nin seçenekler arasında olduğu biliniyor. Markanın 2030 hedefi ise global satışlarını 2 katına çıkarmak. TOFAŞ ile uzun süreli bir iş birliği ihtimali konuşuluyor.

  • TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor
    23:08 TİKA, Zimbabve'de tarım sektörüne destek sağlıyor

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Zimbabve'de tarım sektöründe mesleki ve teknik eğitime destek amacıyla çeşitli tarım ekipmanları temin ediyor. TİKA'nın sağladığı yer fıstığı ayıklama ve mısır taneleme makineleri, Zimbabveli gençlerin mesleki eğitimlerine katkı sağlamak için kullanılacak. Proje, Zimbabve'nin tarıma elverişli topraklarında gençlerin geleceğine katkı sağlamayı hedefliyor.

  • Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı
    22:15 Alanya Belediyesi'nin 1 milyar TL'den fazla borcu olduğu ortaya çıktı

    31 Mart'taki yerel seçimlerde CHP'den Alanya Belediye Başkanı seçilen Osman Tarık Özçelik seçimden önce Alanya halkına verdiği sözü tuttu ve Alanya Belediyesi'nin mevcut alacak ve borç listesini kamuoyuyla paylaştı. Belediye binasına da asılan listeye göre belediyenin 1 milyar 122 milyon 258 bin 556 TL borcu dikkat çekti.

  • Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor
    21:39 Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam yok, suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alınıyor

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yayınladığı tebliğ tasarısının ardından KDV oranlarında artış olmadığını belirtti. Lokanta ve kafelerdeki yiyecek ve içeceklerdeki KDV oranı ise yüzde 8'den yüzde 10'a, yüzde 18'den yüzde 20'ye çıkartılacak.

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı
    21:37 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan enflasyon mesajı

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ekonomi, güvenlik, deprem, hak ve özgürlükler ile terörle mücadele başta olmak üzere acil sorunlarımıza odaklanmış bulunuyoruz" dedi.

  • IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024
    20:52 IMF Raises Global Economic Growth Forecast for 2024

    Uluslararası Para Fonu (IMF), 2024 için küresel ekonomik büyüme tahminini Ocak ayındaki tahminine göre 0.1 puan artırarak %3.2 olarak revize etti. IMF'nin Nisan ayı Dünya Ekonomik Görünüm raporuna göre, gelişmiş ekonomilerin bu yıl %1.7 büyümesi bekleniyor. Raporda, COVID-19 pandemisinin ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin yanı sıra düşük üretkenlik, artan jeoekonomik parçalanma gibi faktörlerin büyümeyi olumsuz etkilediği belirtildi. IMF, 2024 yılı için küresel ekonomik büyüme tahminini ise son yılların en düşük seviyesi olan %3.1 olarak açıkladı. IMF, enflasyonun düşmesine rağmen faiz oranlarının arttığını ve yüksek borçlu gelişmekte olan ülkeler için borç dinamiklerinin daha az olumlu hale geldiğini belirterek ülkelerin mali tamponlarını yeniden oluşturmalarını önerdi.

  • Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama
    20:40 Lokanta ve kafelerde KDV zammı iddialarına Bakan Şimşek'ten yalanlama

    Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın, gıdadaki KDV istismarını önlemek için başlattığı çalışma, sosyal medyada ''Lokanta ve kafelerde KDV'ye zam geldi'' şeklinde yorumlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ''KDV oranlarında artış yapmadık! Suistimalleri engellemeye yönelik tedbir alıyoruz.'' ifadelerini kullandı.


Advertisement