Başkan Türel, 6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi'ne Katıldı - Son Dakika
Yerel

Başkan Türel, 6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi'ne Katıldı

Başkan Türel, 6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi\'ne Katıldı

Antalya’da düzenlenen 6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi’ne katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, tüm proje ve yatırımlarla ilgili STK ve meslek odaları ile birlikte hareket ettiklerini söyledi.

09.12.2016 12:55
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Antalya'da düzenlenen 6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi'ne katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, tüm proje ve yatırımlarla ilgili STK ve meslek odaları ile birlikte hareket ettiklerini söyledi.

"Söylem ve Eylem" teması altında gerçekleşen 6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi, Antalya'da başladı. 8-11 Aralık tarihleri arasında sürecek olan kongrenin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Yavuz Özcan Parkı, Çiçek Açan Şehirler Projesi, EXPO gibi yapılan peyzaj ve çevre düzenlemelerini mimarlarla paylaştı.

STK'larla işbirliği içindeyiz

Antalya'da hayata geçirilen tüm projelerde sivil toplum kuruluşları ve meslek odalarıyla birlikte hareket ettiklerini söyleyen Başkan Türel, "Önemli projelerimizi öncelikle uzman STK'larla hazırlamaya ve yoğun istişarelerle bunları hayata geçirmeye özellikle gayret ediyoruz. Bununla ilgili birçok örnek verebilirim. İşte Peyzaj Mimarları Odamızla Serdengeçti ve Yavuz Özcan Parkı'nın yenileme çalışmalarını birlikte yaptık. Projeyi odamız çizdi, biz uyguladık. Çok da memnunuz, çok da güzel bir çalışma ortaya çıktı. Aslında Antalya'nın mutlaka güzelliklerini de bu kongre vasıtasıyla görmeyenlerin de görmesini tavsiye ederim. Bu projelerin de belki yerinde incelenmesi çok isabetli olabilir. 16 katlı bir ucubeyi yıktık ve yıktıktan sonra orayı peyzaj mimarları odamız yeşil bir düzenlemeyle bize hazırladı. Biz de bunu çok güzel bir şekilde halkın kullanımına sunduk" diye konuştu.

Antalya'nın Çiçek Açan Şehirler Yarışması ile uluslararası bir marka haline geldiğini dile getiren Başkan Türel, "Kaleiçi'nde yaptığımız peyzaj düzenlemesi ile burada dünya birinciliğini altın madalya ile kazandık. Şimdi Başkanımız Antalya Başkanımız, Yeşil Antalya hedefi ile bir komisyon oluşturarak burada ciddi adımlar atacağız. STK'larla meslek odalarıyla işbirliğiyle çok önemli projeler söz konusu oluyor. Biz bundan çok memnun oluyoruz" dedi.

Halkımıza soruyoruz

Konyaaltı Sahili'nin dünyanın en özel sahillerinden bir tanesi olduğunu ifade eden Başkan Menderes Türel, burada hayata geçecek olan projenin de Mimarlar Odası ile işbirliği içerisinde hazırlandığını ifade etti. Birçok projeyi önce Antalyalıların onayına sunduklarını vurgulayan Türel, "Konyaaltı sahilimizin 6 kilometrelik uzunlukta bir plajı olduğunu biliriz. Bu sahilimizde Mimarlar Odamızla bir yarışma düzenleyerek edindiğimiz projenin ihalesini, önümüzdeki aylarda gerçekleştirmiş olacağız. Bu birliktelik bize halk nezdinde de önemli güç veriyor. Tabi bunları yeterli görmüyoruz. Meslek odalarımızla yapmış olduğumuz işbirliğinin bir de artısı var, o da yaptığımız çalışmaları projelerimizi halkın görüşüne sunmak yani referandum yapmak. Çok önemli projelerimizde artık halk oylamasını özellikle tercih ediyoruz. Örneğin çok önemli bir proje, tramvay projesi yapacağız o güzergahtaki tüm vatandaşlarımıza ticaret sahibi, dükkanı olan işyeri sahiplerine soruyoruz. Diyoruz ki; bu projeyi istiyor musunuz? İstiyorlarsa genellikle talep yüzde 90 üzerinde 'evet' şeklinde çıkıyor. Biz de yola koyuluyoruz. Halkla birlikte belediyeyi yönetmek işte bu gibi uygulamalarla söz konusu."

Peyzaja artık daha fazla enerji harcıyoruz

2004 yılında ilk kez göreve geldiğinde Antalya'da ciddi bir altyapı eksikliği olduğunu ifade eden Başkan Menderes Türel, yapılan alt yapı yatırımlarının ardından çevresel projelere ve peyzaj çalışmalarına daha fazla mesai harcadıklarını belirtti. Başkan Türel, "Antalya'da 2004'de seçilir seçilmez havaalanı yolunda o peyzaj çalışmalarını hızlı bir şekilde başlattım ve hizmete sundum. Şehrin havası değişti. Alt yapıya da önem verdim. Şimdi aynı şekilde bu çalışmalara devam ediyoruz. Binlerce kilometre köy yolu yapıyoruz. Çevre tesisleri ile ilgili adımlar atıyoruz. En son çöpten elektrik üretecek atık çevrim tesisinin de temelini attık. Bir caddeye peyzaj yaparsanız bu çalışmalardan daha fazla takdir görürsünüz. Alt yapıda da tabi çok önemlidir şehrin geleceğidir. Ondan da vazgeçemezsiniz. O nedenle hiç bir zaman alt yapıdan taviz vermedim. İlk dönemimde 800 kilometrenin üzerinde kanalizasyon hattı, 80 kilometrenin üzerinde yağmur suyu çalışmaları yaptık. Antalya'yı ilk kez modern hafif raylı sistem ile tanıştırdık. Bunlar çok ciddi ve halkı yoran önemli alt yapı çalışmalarıydı ama ben taviz vermedim. Ne oldu? Sonunda da seçim kaybettim. Ama Antalya kazandı. Önemli olan bizim seçim kazanmamamız ya da kaybetmemiz değil. Hep söyledim, memleketim kazanacaksa ben kaybetmeye dünden razıyım diye. Akıllanmadım yine aynı şekilde alt yapı yatırımlarına devam ediyorum. Arkadaşlarım uyarıyorlar dikkatli gidelim diye. Yine Antalya'nın geleceği için alt yapıya yükleniyorsunuz, bunun faturası size seçim kaybı olmuştu diye hatırlatıyorlar. Ama ben memleketimin kazancı olduğunda kendi istikbalimi her zaman bir kenara koymuşumdur. Koymaya da devam edeceğim" şeklinde konuştu.

Halkı peyzaja teşvik etmemiz lazım

Halkı daha fazla peyzaja yöneltme konusunda teşvik etme gerekliliğini dile getiren Başkan Türel "Peyzaj mimarlarının en önemli sahası bahçe, çiçek, ağaç konusunda EXPO ile önemli bir ilerleme kaydettik. Birçoğunuz yabancı misafirlerin EXPO alanlarını ziyaret etmiştir. Bu alanlardaki mozaik kültür çalışmaları örnektir. Bunlar tabi Antalya için kazanç oldu. Çiçek açan şehirler yarışması dünya birinciliğinin yanında bize bir adımı daha getirdi. Halkı peyzaja teşvik etmemiz lazım. Bu sene Antalya'da en güzel bahçe ve balkon yarışmasını başlattık. Odamız bize bu konuda destek veriyor. Artık halkı da yeşile, peyzaja yöneltme konusunda teşvik etmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Mimaride yeni bir anlayışa geçmeli

Peyzaj düzenlemeleri konusunda mimar ve müteahhitlerin yeni bir anlayışa geçmesinin en büyük beklentisi olduğunu söyleyen Türel, "Doğaya uyumlu, çevreye uyumlu yeşil ve estetik yapılaşmayı başarmamız önemli bir konu. Bu konuda mimar ve müteahhitlerimizin yeni bir anlayışa geçmeleri en büyük beklentimiz. Çok güzel binalar yapıyoruz ama doğaya uyumlu, güzel peyzaj çalışmalarıyla çevreye uyumlu hale getirebilecek çalışmaları halen tam istediğimiz gibi göremiyoruz. Çirkin beton görüntüsü günümüzde yüzey çiçeklendirmesiyle, ahşapla, balkon ve teras bahçeleriyle ortadan kalkabiliyor. Biz de artık bu konuda bir adım atmalıyız."

Antalya daha yeşil olacak

Doğal peyzajın korunması konusuna da değinen Başkan Menderes Türel, Antalya'yı daha güzel, daha yeşil bir şehir yapacaklarını belirtti. Başkan Türel, "Büyükşehir Yasası ile artık köylerimize hizmet kabiliyetimiz söz konusu. Ben köylerimize gittiğimde bakıyorum, köylerimizde bile maalesef doğal peyzajı koruyamıyoruz. Bu konuda da maalesef geç kalıyoruz. Bununla birlikte Türkiye'de pek çok şehre göre biz Antalya'da daha iyi bir durumdayız. Antalya'da turizm sebebi ile bu içinde bulunduğumuz tesis ve etrafında gördüğünüz üzere konaklama tesisleri sayesinde peyzaj sahasında çok önemli bir gelişme söz konusu oldu. Peyzaj mimarlığımız da bu tesislerle kendisini geliştirdi. Hep birlikte sizlerle beraber Antalya'mızı daha güzel daha yeşil bir şehir yapacağız, iddiamız budur" dedi. - ANTALYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Başkan Türel, 6. Peyzaj Mimarlığı Kongresi'ne Katıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement