Başkan Yıktı, Romanlar Oynadı - Son Dakika
Güncel

Başkan Yıktı, Romanlar Oynadı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü proje kapsamında Roman vatandaşların yaşadığı evler dozer ile yıkılırken, vatandaşlara yeni evleri teslim edildi.

14.04.2017 17:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yürüttüğü proje kapsamında Roman vatandaşların yaşadığı evler dozer ile yıkılırken, vatandaşlara yeni evleri teslim edildi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un kullandığı dozer evleri yerle bir ederken, vatandaşlar yeni evlerine ise davul zurna eşliğinde girdi.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından 1. Gündoğan Mahallesi'nde yaşayan Roman vatandaşlar için yaptırılan 34 konut için tören düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'un da katıldığı tören sonrası Roman vatandaşların eski evleri ise davul-zurna eşliğinde bayram havasında yıkıldı. Türkiye'de ilk defa Romanların yaşam tarzına uygun sosyal konutlar inşa edildiğini söyleyen Başkan Uğur, "Yeni Türkiye'de Roman kardeşlerimizin eğitim, istihdam ve barınma konularında problemleri bir bir ortadan kalkıyor" dedi.

Törende ilk konuşmayı Balıkesir Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Cüneyt Barlin yaptı. İnsana hizmetin mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Barlin, Başkan Uğur'a teşekkür etti. Barlin, "34 sıcak dairelerde yaşayacak olan vatandaşlarımız yıkık dökük barakalardan kurtuldular. Artık çocukları daha sağlıklı bir ortamda büyüyecek ve elektriksiz, susuz kalmayacaklar. Kötü şartları sona ermiştir. Haneleri şen olsun, sofraları bol olsun" diye konuştu.

Başbakanın Başdanışmanı Metin Özçeri de törende bir konuşma yaparak, Başkan Uğur'a böyle bir projeyi hayata geçirdiği için teşekkür etti. Özçeri, daha önce de TOKi tarafından bir çok Romana ev yaptırıldığını ama Balıkesir Büyükşehir Belediyesinin yaptırdığı gibi bir örnek olmadığını söyledi. Bu evlerin Türkiye'ye örnek olacağını belirten Özçeri, "Anadolu toprakları Türküyle, Romanıyla, Lazıyla, Çerkezi ile homojen bir yapı, bir ümmet, bir millet. İşte o yüzden bizim liderimiz Recep Tayyip Erdoğan tek bayrak, tek vatan, tek millet, tek devlet diyor. Bu yüzden arkadaşlar bu referandum bizim için çok önemli. Bu nedenle Roman kardeşlerimden bu referandumda evet demelerini istiyorum. İskan yasasında 1934 yılında bir yasa vardı. Çingeneler, casuslar, göçebeler sınır dışı edilir diye. O madde AK Parti döneminde 2006 yılında ortadan kaldırıldı. Sözlük ve ansiklopedilerde ne kadar hak etmedikleri halde Romanlar hakkında sıfatlar varsa kaldırıldı. Biz hep beraber Türkiye ve hep beraber bir milletiz" dedi.

"İLLE DE ROMAN OLSUN"

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur da katılımcılara hitap etti. Konuşmasına "İlle de Roman olsun. İster çamurdan olsun, O da Allah kuludur, her kim olursa olsun" sözleri ile başlayan Başkan Uğur, "Balıkesir'imizin kalbi olan Gündoğan ve Gümüşçeşme mahallelerimizi güzelleştiriyoruz. İşte bugün yapımını gerçekleştirdiğimiz Roman konutları ile istiyoruz ki hemşehrilerimiz daha sağlıklı daha güzel konutlarda yaşasınlar. Bizde ayrımcılık yok, bizde ötekileştirme yok, ayrıştırma yok" dedi.

1. Gündoğan Mahallesi'ndeki kadastro çalışmalarının 1963 yılında kesinleştiğini söyleyen Başkan Uğur, "Altıeylül ilçesi 1. Gündoğan Mahallesi kadastro çalışmaları 1963 yılında kesinleşmiştir. Gündoğan Mahallesi Yıldırım Caddesi'ndeki vatandaşlarımız 648 ada 5 nolu kadastro parselinden hisseli arsa tapusu satın almış ve 1985 yılına kadar halen oturdukları evleri yapmışlardır. Balıkesir Belediyesi'nin 1990 yılında yapmış olduğu imar uygulaması sonucunda Yıldırım Caddesi'ndeki vatandaşlarımızın evleri imar yolunda kaldığından; 3949 ve 3950 nolu imar adasından hak sahiplerine imar parselleri verilmiştir. Maalesef Balıkesir büyükşehir oluncaya kadar olmamış. Burası şehir trafiğini rahatlatacak olan açılması planlanan yeni arter, Sıtkı Yırcalı Caddesi'nden Yıldırım Caddesi, Rüzgar Caddesi ve Savaştepe Caddesi'ne bağlanan Adliye kavşağına kadar uzanan yaklaşık 5 kilometrelik alternatif güzergah olacaktır" dedi.

6 MİLYON TL'YE MAL OLDU

Yeni yol çalışması için Roman vatandaşların oturduğu evlerin yıkılması gerektiğini açıklayan Başkan Uğur, bu yıkımın ise kavga dövüşlü olmaması, eski evlerin davul zurna ile yıkılması için konut projesi hazırladıklarını ifade etti. Başkan Uğur sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu evlerin yıkılması lazım dediler. Burada Roman kardeşlerimiz oturuyor dediler. Ben buraları yıkamam dedim. Bu insanların hali vakti yerinde değil paraları pulları yok. Patırtılı, kütürtülü polis ile yıkım olmaz dedim. Projeleri hazırladım. Bu evleri çok katlı da yapmadık. Buraya gelir çok katlı yapardık ama siz rahat yaşayamazdınız. Avlusu olan, balkonu olan, böyle güzel evler olmazdı. Villa gibi. Buralarda lüks konutlarda olan ebeveyn banyosu bile var. Bu evlerde birçok sorun var. Kaçak görünüyor, elektrik, su, doğalgaz bağlanması lazım. Hiçbir mazeret kabul etmedim ve bunların hepsini bağlattırdık. En son doğalgazı bağladık, gelir seviyesi düşük hemşehrilerimize verdiğimiz doğalgaz sobası da koyduk. Roman kardeşlerimiz için feda olsun. Yıldırım caddesi üzerinde bulunan vatandaşlarımıza ait evlerinin yerine hemen yan parselde yapılan Toplam 11 blok, 34 daireden oluşan konutların toplam inşaat alanı yaklaşık 3 bin metrekare, toplam yatırım bedelimiz 6 milyon TL."

Başkan Uğur'un konuşmasının ardından yeni konutların teslimi yapıldı. Törende Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, AK Parti milletvekilleri Mahmut Poyrazlı ve Kasım Bostan, Başbakan Başdanışmanı Metin Özçeri, Karesi belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Belediye Meclis üyeleri, daire amirleri, muhtarlar ve Roman vatandaşlar tarafından konutların kurdeleleri kesildi. Başkan Uğur ve beraberindekiler daha sonra yeni konutlara taşınan Romanlara konuk oldu. Son olarak ise Roman vatandaşların eski evleri davul zurna eşliğinde yıkıldı.

(Bahadır Demirçeviren - Otağ Fırıncıoğulları/İHA)

Başkan Yıktı, Romanlar Oynadı
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Başkan Yıktı, Romanlar Oynadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.

  • Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu
    23:16 Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği'nin yeni başkanı Ozan Özçelik oldu

    Karabük Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Olağan Genel Kurulu'nda yapılan seçimle Ozan Özçelik derneğin yeni başkanı oldu. Seçim sonuçlarına göre 14 oy alan Özçelik, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte derneği yönetecek.

  • Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu
    23:16 Denizli'de İlkokul Öğrencisi ve İki Arkadaşı Kayboldu

    Denizli'nin Pamukkale İlçesi'nde ilkokul 4. sınıf öğrencisi Ayaz Yalçın ve iki arkadaşı dünden itibaren haber alınamıyor. Aile ve polis ekipleri kayıp çocukları bulmak için arama çalışmalarını sürdürüyor.

  • Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor
    23:13 Ordu'da Ana Arı Yetiştiriciliği Kursuna Katılan 23 Kişi Eğitim Alıyor

    Ordu'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından düzenlenen ana arı yetiştiriciliği kursuna 23 kişi katıldı. Vali Muammer Erol, kursu ziyaret ederek kursiyerlere başarılar diledi. Kurs sonunda sertifika verileceği belirtildi.

  • Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip
    23:09 Huawei Watch Fit 3, Apple Watch'a benzer bir tasarıma sahip

    Huawei'nin yeni akıllı saati Watch Fit 3'ün ilk görüntüleri yayınlandı. Watch Fit 3, Apple Watch Series 9'a oldukça benzer bir görünüme sahip. Yeni tasarımda ekran biraz daha kare şeklinde tasarlanmış ve sağ üst tarafta yeni bir fiziksel düğme eklenmiş. Huawei Watch Fit 3, daha ekonomik bir alternatif olacak şekilde geliyor ve tahmini olarak 100 euro civarında bir fiyat etiketine sahip olacak. Cihazın özellikleri arasında Bluetooth bağlantısı, bildirim gösterimi, ses dosyalarını saklama ve oynatma, spor aktivitelerini takip etme gibi temel akıllı saat özellikleri bulunuyor. Huawei'nin bu yeni modeli, Apple Watch'a yakın pratik özellikler sunarak uygun fiyatlı akıllı saat arayan kullanıcılar için cazip bir alternatif oluşturuyor.

  • OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı
    23:09 OnePlus Ace 3 Pro Özellikleri ve Detayları Ortaya Çıktı

    OnePlus'ın yeni amiral gemisi modeli OnePlus Ace 3 Pro, Snapdragon 8 Gen 3 işlemcisi ve 16 GB RAM belleği ile dikkat çekiyor. Ayrıca 1,5K kavisli ekran, 6000 mAh pil ve 100W hızlı şarj desteği gibi özelliklere sahip olan cihaz, rakiplerine aman vermeyecek.


Advertisement